Είδος προς εξαφάνιση ο λαγός στη Θεσπρωτία…

0

Ο λαγός τα τελευταία χρόνια είναι είδος προς εξαφάνιση στη Θεσπρωτία. Βέβαια, τα πληθυσμιακά επίπεδα του λαγού διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή της Ηπείρου, που σημαίνει ότι αλλού παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη και αλλού τα επίπεδα είναι ικανοποιητικά.

Οι εχθροί του λαγού είναι πολλοί! Όλα τα σαρκοφάγα θηλαστικά και κυρίως η αλεπού, τα αρπακτικά πουλιά, η αύξηση των φυτοφαρμάκων αλλά και η λαθροθηρία συμβάλλουν καταλυτικά στην αύξηση της θνησιμότητας των λαγών. Σύμφωνα με κυνηγούς «η έλλειψη που παρουσιάζει ο λαγός είναι μεγάλη και το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εξαιτίας των αρπακτικών πτηνών όπως είναι το γεράκι και ο αετός και των σαρκοφάγων ζώων όπως είναι το κουνάβι, η νυφίτσα και κυρίως η αλεπού. Σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού του λαγού παίζει και η λαθροθηρία”.

Απαραίτητη είναι και η ορθολογική διαχείριση των θηραμάτων από τους ίδιους τους κυνηγούς. Αυτοί περισσότερο από τον καθένα, μπορούν επιδεικνύοντας σεβασμό, να προστατεύσουν αλλά και να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση. «Για να είσαι κυνηγός δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο αλλά κυρίως σεβασμό, συνείδηση και γνώση για την φύση».

katoci.blogspot.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων