Το αλληλεπίθετο BAIKAL iz 27

0

Το αλληλεπίθετο BAIKAL στη σειρά ΙΖ 27 έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας σε τρεις εκδόσεις. Αυτές είναι το ΙΖ 27Μ με δύο σκανδάλες και απλούς εξολκείς, το ΙΖ 27Μ-1C, με μονή σκανδάλη και απλούς εξολκείς, το ΙΖ 27ΕΜ, με δύο σκανδάλες και αυτόματους εξολκείς και τέλος το ΙΖ 27 ΕΜ-1C, με μονή σκανδάλη και αυτόματους εξολκείς.

Η ιστορία ξεκινάει τη δεκαετία του ’60 και γίνεται εντονότερη την επόμενη δεκαετία με το “φθηνό ρώσικο σούπερ ποζέ”, όπως το έλεγαν να κλέβει την παράσταση στη χαμηλή χρηματική κατηγορία του κυνηγετικού δίκαννου. Ήταν η εποχή που πολλοί κυνηγοί έψαχναν το φθηνό όπλο για να κάνουν τα κυνήγια τους και να διαθέτει κάποιο επίπεδο αντοχής σε κυνηγετική χρήση. Τότε το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο προς τα ρώσικα όπλα μια και δεν είχαμε μπει στην ευρωπαϊκή κοινότητα και την κατάργηση των δασμών από τις οπλοπαραγωγικές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία). Το αλληλεπίθετο ΙΖ 27Μ γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη χώρα μας μέχρι και τα τελευταία χρόνια, οπότε η ελληνική αγορά κατακλύστηκε από φθηνά ιταλικά και ισπανικά αλληλεπίθετα με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για το “ρώσικο σούπερ ποζέ”, όπως το λένε, να συρρικνωθεί. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε ότι πουλάει η φινετσάτη εμφάνιση, τα μηχανοποίητα σκαλίσματα και τα στολίδια, που συχνά συναντάμε σε χαμηλής τιμής όπλα που βέβαια δεν προέρχονται από τη Ρωσία. Όμως πέραν αυτού δεν μπορούν αυτά τα όπλα να υπερηφανευθούν για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία – στα ίδια χρήματα πάντα – με τον “Ρώσο εργάτη”. Επίσης υπάρχει μία προκατάληψη στην Ελλάδα σχετικά με την προέλευση ενός όπλου, που όμως θα πρέπει κάποτε να εκλείψει. Δεν μπορεί να καθορίζουμε ανεξαιρέτως ότι η προσέλευση και μόνο ενός όπλου προσδιορίζει αυτόματα και την ποιότητά του. Πολλοί, στο παρελθόν αλλά και σήμερα, μας ρωτούν και μας γράφουν με ανησυχία και δυσπιστία για την αντοχή στη χρήση, την απόδοση και τη μακροζωία των ρωσικών αλληλεπίθετων δικάνων (σουπερποζέ). Υπάρχουν πολλοί που υποτιμούν και χλευάζουν τα συγκεκριμένα αλληλεπίθετα χωρίς να έχουν ιδέα περί όπλων, ενώ η αδυναμία τους προς αξιολόγηση είναι έκδηλη, αφού θεωρούν ότι για να πωλούνται σε αυτή την τιμή θα είναι και η αξία τους ανάλογη.

Το εργοστάσιο Izhevsky Mechanic Zavod στη ρώσικη πόλη Izhevsk είναι αυτό που κατασκευάζει τα ΙΖ 27 με την εμπορική φίρμα “BAIKAL” αλλά και τα αυτόματα τουφέκια εφόδου ΑΚ 47 “Καλάσνικωφ” του ρώσικου στρατού. Το αλληλεπίθετο λοιπόν ΙΖ 27Μ (τα δύο γράμματα είναι τα αρχικά των λέξεων Izvevsky Zavod) κατασκευάζεται σε 12άρι, 16άρι και 20άρι με θαλάμες κανονικές 2 ? ‘’ (70 χιλ.) και 3’’ magnum (76 χιλ.).

Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με το όπλο από τη βάση του, που είναι κατασκευασμένη σήμερα με χύτευση ακριβείας, ενώ παλαιότερα από μηχανικά κατεργασμένο ατόφιο κομμάτι χάλυβα σε μαύρο, λιτό φινίρισμα. Διαθέτει μπροστά μονοκόμματο περαστό πίρο, πάνω στον οποίο έρχεται και δένει το πρώτο κλειδί των κανών, ενώ πίσω διαθέτει και το συρτάρι που βγαίνει εσωτερικά από τη βάση για να κλειδώσει με τα δύο πίσω των κανών. Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό σύστημα κλειδιών βασισμένο πάνω στον σχεδιασμό των αλληλεπίθετων BROWNING με το χαρακτηριστικό ψηλό προφίλ βάσης. Πίσω κι εσωτερικά της βάσης ο πυροδοτικός μηχανισμός του ΙΖ 27Μ είναι παρόμοιος με άλλα κατά πολύ ακριβότερά του αλληλεπίθετα όπως το Β 425 της BROWNING, το ALCIONE της L. FRANCHI, αφού χρησιμοποιεί την ίδια διάταξη μηχανισμού με τα δύο κεντρικά σπειροειδή ελατήρια και την ίδια σχεδίαση στον τρόπο λειτουργίας. Στην έκδοση με μονή σκανδάλη (ΙΖ 27Μ-1C) η μηχανική λειτουργία της δεν χρειάζεται την ανάκρουση της πρώτης για να ρίξει τη δεύτερη. Μάλιστα διαθέτει ένα πρωτότυπο “επιλογέα” για το ποια από τις δύο κάνες θα ρίξει ο κυνηγός πρώτη. Με το άνοιγμα και το γέμισμα του όπλου είναι έτοιμη με το πρώτο πάτημά της να πυροδοτηθεί η κάτω κάνη, ενώ αν ο κυνηγός σπρώξει ελαφρά από πίσω προς μπροστά τη σκανδάλη (ακούγεται ένα μικρό κλικ) τότε το όπλο θα ρίξει την πάνω κάνη πρώτα και μετά την κάτω. Αυτός ο πρωτότυπος “επιλογέας” μαζί με το άλλο τεχνικό χαρακτηριστικό, που αφορά την αδρανοποίηση των αυτόματων εξολκέων, κάνουν το όπλο να ξεχωρίζει στην κατηγορία του. Στο μπροστινό μέρος της βάσης και στις δύο άκρες του περαστού πίρου στο μοντέλο με τους αυτόματους εξολκείς (ΙΖ 27 ΕΜ) διακρίνουμε δύο μικρά βιδάκια πάνω από τους εντολείς των εξολκέων. Αν γυρίσουμε αυτά τα δύο βιδάκια πάνω από τους εντολείς των εξολκέων. Αν γυρίσουμε αυτά τα δύο βιδάκια στην κάθετη θέση από την οριζόντια που είναι, τότε οι αυτόματοι εξολκείς μετατρέπονται σε απλούς.

Οι κάνες του ΙΖ 27Μ είναι κατασκευασμένες με θερμική σφυρηλάτηση, όπως γινόταν και παλιά, ενώ η σύνδεση των κανών του έχει γίνει με τα μέθοδο του μονομπλόκ. Εσωτερικά οι κάνες είναι επιχρωμιομένες, αλλά διαθέτουν πολύ στενούς αυλούς 18.2 χιλ., συνεπώς το όπλο με γομώσεις βαριές (36 γρ. σκάγια) θα έχει κάπως αυξημένη ανάκρουση. Τα περισσότερα όπλα που έχουν πουληθεί στην Ελλάδα και αυτά που σήμερα υπάρχουν στα καταστήματα διαθέτουν θαλάμες μήκους κανονικού 2 ? της ίντσας (70 χιλ.), οπότε δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση φυσιγγίων μάγκνουμ 3 ιντσών (76 χιλ.). Όμως και οι πιέσεις που έχει δοκιμαστεί για καθημερινή χρήση (65 MPA, δηλ. 665 ατμοσφαιρικές πιέσεις) δεν επιτρέπουν ούτε τη χρησιμοποίηση ντεμί-μάγκνουμ φυσιγγίων, δηλ. πάνω από τα 36 γρ. σκάγια. Το μήκος των κανών του είναι 72 εκ. και το τσοκάρισμά του 0.50 χιλ. για την κάτω κάνη, δηλ. ντεμί (***), ενώ για την πάνω 1.00 χιλ., δηλ. φουλ (*). Η εξαεριζόμενη ρίγα στο πάνω μέρος είναι ελαφρά υπερυψωμένη και στενή 6 χιλ. με το σύνηθες ορειχάλκινο στόχαστρο μπροστά.

Τα ξύλινα μέρη του όπλου διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του μοντέλου. Το ΙΖ 27Μ έχει κοντάκι και πάπια από ξύλο καρυδιάς, χωρίς βέβαια εντυπωσιακά νερά.

Το κοντάκι διαθέτει πιστολοειδή λαβή και οι εφαρμογές ξύλου-μετάλλου είναι σχετικά καλές.

Συνοψίζοντας την τεχνική μας ανάλυση θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η έλξη της σκανδάλης στα μοντέλα με δύο σκανδάλες είναι ελαφρώς καλύτερη από το μονοσκάνδαλο στο οποίο, εκτός από σκληρή έχει κι ανεπιθύμητη διαδρομή πριν το πέσιμό της. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να βελτιωθούν, γιατί το ΙΖ 27Μ είναι ένα φθηνό όπλο, που όμως επιδέχεται πλήθος βελτιώσεων, που αν γίνουν, μπορούν να αλλάξουν τελείως την όψη και τη λειτουργικότητα του όπλου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα “μετάλλαξης” του ΙΖ 27Μ είναι το ΣΚΥΘΙΚΟΝ, όπως το έχει ονομάσει ο οπλουργός Ντίνος Παπατσαρούχας, ιδιοκτήτης του οπλουργείου “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” , όπου έχει ειδικευτεί στα μεταλλαγμένα ΙΖ 27Μ με εργασίες πλήρους βελτίωσης και μάλιστα κατόπιν επιθυμίας του πελάτη, δηλ. κάτι σαν full custom. Ένα τέτοιο βέβαια αλληλεπίθετο δεν αξίζει να το βελτιώσει κάποιος έτσι για να το πουλήσει μετά, διότι απλά δεν θα “πιάσει” τα λεφτά του. Είναι μόνο για χρήση αυτού που το θέλει βελτιωμένο για δική του χρήση και ξέρει να το εκτιμήσει, ενώ του είναι αδιάφορο το ταπεινό όνομα και η χώρα προέλευσης, που όπως είπαμε, για πολλούς είναι αυτόματα και κριτήριο ποιότητας.

Το ΙΖ 27Μ δεν συνίσταται για γυναίκες κυνηγούς, ούτε για παιδιά και αδύναμους κυνηγούς, διότι το άνοιγμα και το κλείσιμό του όταν είναι καινούργιο είναι υπερβολικά σφιχτό και θέλει αρκετή προσπάθεια μέχρι να εξοικειωθεί κάποιος μαζί του. Όμως και αυτό είναι κάτι που επίσης βελτιώνεται, αλλά μετά από κάποιες εκατοντάδες φυσίγγια.

Μπάμπης Αιγινήτης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων