Αδέσποτα σκυλιά σκότωσαν ζαρκάδι στο Καρπενήσι

0

Πιο ειδικά, το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, κάτοικος του Άνω Προφήτη Ηλία (Ξηριάς) Καρπενησίου αντιλήφθηκε πως ένα ζαρκάδι κείτονταν νεκρό, πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Ο άνδρας ειδοποίησε το Δασαρχείο Καρπενησίου, υπάλληλος του οποίου κατέφθασε στο σημείο και επιβεβαίωσε το περιστατικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο θάνατος του άγριου ζώου επήλθε από επίθεση σκύλων, κατά πάσα πιθανότητα αδέσποτων. Κατόπιν, ειδοποιήθηκε ο Δήμος Καρπενησίου, που ανέλαβε την ταφή του ζώου.

Το ανωτέρω περιστατικό επιβεβαιώνει τη μεγάλη αύξηση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των ζαρκαδιών (αλλά και των αγριογούρουνων) -και- στην Ευρυτανία, γεγονός που συνδέεται με την αναβάθμιση αλλά και την επέκταση των δασικών οικοσυστημάτων και τον περιορισμό της λαθροθήρας του.
Τα ζαρκάδια ολοένα και πιο συχνά βρίσκονται τελευταία κοντά σε κατοικημένες περιοχές, συνήθως προς αναζήτηση τροφής. Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2015 ένα μικρό ζαρκάδι είχε σκοτωθεί από ΙΧ αυτοκίνητο στην είσοδο της πόλης του Καρπενησίου (κοντά στη θέση Ρίζωμα). Όπως είναι γνωστό, το κυνήγι του ζαρκαδιού απαγορεύεται στην Ελλάδα (επιτρέπεται στην Ευρώπη), αν και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδας ζητά (σε τακτική βάση) να προστεθεί στα θηρεύσιμα είδη, επικαλούμενη την αφθονία στον πληθυσμό του είδους, αίτημα που δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Στον αντίποδα, οι οικολόγοι επισημαίνουν πως στις χώρες που επιτρέπεται το κυνήγι του ζαρκαδιού υπάρχουν παράλληλα και μεγάλοι πληθυσμοί ελαφιών. Στην Ελλάδα, αντίθετα, τα ελάφια αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στα ελληνικά δάση, κάτι που αποτελεί λόγο για τη συνέχιση της προστασίας του ζαρκαδιού, που έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και φυσικούς εχθρούς, όπως οι λύκοι.

www.evrytanika.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων