Μέτρα για την γρίππη των πτηνών στην Ολλανδία. Απαγόρευση κυνηγίου

0

Η Ολλανδία εντείνει τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών H5N8 στο έδαφός της, αφού στο επικίνδυνο αυτό στέλεχος αποδίδεται ο θάνατος δεκάδων εκτρεφόμενων πουλιών και 1.250 θαλάσσιων πτηνών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές απαγόρευσαν την εκτροφή πουλιών στο ύπαιθρο, ενώ σήμερα η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης να επισκέπτονται τρίτα πρόσωπα τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τα πουλιά οι επισκέπτες των ζωολογικών κήπων, των παιδότοπων, ακόμη και όσοι επισκέπτονται ιδιώτες που έχουν πτηνά στο σπίτι τους ως ζώα συντροφιάς.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μάρτιν φαν Νταμ διευκρίνισε ότι απαγορεύονται οι εκθέσεις πουλιών και το κυνήγι θαλάσσιων πτηνών. «Αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους, αφού ο ιός εντοπίστηκε σε πτηνοτροφεία στην Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Αυστρία», υπογράμμισε. Το στέλεχος H5N8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, σε αντίθεση με το στέλεχος H5N1.

Στο Ρότερνταμ, ένα πάρκο έκλεισε τον ζωολογικό κήπο του αφού πολλά θαλασσοπούλια που φιλοξενούσε πέθαναν από τη γρίπη. Τα άλλα είδη, που μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, έχουν περιοριστεί σε κλειστό χώρο. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν 1.250 θαλασσοπούλια νεκρά στις όχθες της λίμνης Μάρκερμερ, κοντά στο Άμστερνταμ.

Νωρίτερα, και η Ελβετία απαγόρευσε την εκτροφή πτηνών στο ύπαιθρο καθώς το στέλεχος H5N8 εντοπίστηκε σε άγρια πουλιά που βρέθηκαν νεκρά στις όχθες της λίμνης Κωνσταντίας (Μπόντενζεε), στη λίμνη Λεμάν και στη λίμνη Νεσατέλ.

www.briefingnews.gr/

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων