Αξιολόγηση αποτελεσµατικότητας εµβολιασµών αλεπούδων. Οδηγίες προς κυνηγούς

0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝ ∆/ΝΣΗΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
∆/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΖΩΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ

Αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας των εµβολιασµών των κόκκινων αλεπούδων µετά τους εµβολιασµούς το φθινόπωρο του 2016- Συµπληρωµατικές Οδηγίες

Το Πρόγραµµα Αξιολόγησης της Αποτελεσµατικότητας των Εµβολιασµών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας που ακολουθεί την φθινοπωρινή εκστρατεία του 2016 ξεκινά ένα µήνα µετά από την ολοκλήρωση των εναέριων ρίψεων εµβολίων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Εφαρµογής του Προγράµµατος.
Οι βασικές λεπτοµέρειες εφαρµογής του καθορίζονται στην υπ’αριθµ. 3209/ 113645/13.10.2016 Υπουργική Απόφαση.
Βάσει των δεδοµένων των ρίψεων µέχρι τις 10/11/2016, ο εναέριος εµβολιασµός έχει ολοκληρωθεί:
 στις 26/10/2016 στις ΠΕ Έβρου και Ροδόπης
 στις 29/10 στις ΠΕ Ξάνθης και ∆ράµας
 στις 31/10 στην ΠΕ Καβάλας
 στις 03/11 στην ΠΕ Καστοριάς και
 στις 06/11 στις ΠΕ Σερρών, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Πέλλας.
Συνεπώς η Ενεργητική Επιτήρηση ξεκινά ένα µήνα µετά από την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης των εµβολιασµών ανά ΠΕ, και θα διαρκέσει για δύο (2) µήνες.
Για τις υπόλοιπες ΠΕ θα σταλεί ενηµέρωση το επόµενο χρονικό διάστηµα, εντούτοις µέσα στον Νοέµβριο αναµένεται να ολοκληρωθούν οι εναέριοι εµβολιασµοί σε όλες τις ΠΕ εφαρµογής του Προγράµµατος.
Τα Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα θα αποστέλλει µε email την τελευταία εργάσιµη ανά εβδοµάδα στην Υπηρεσία µας τον επικαιροποιηµένο κατάλογο µε τον αριθµό ζώων που έχουν συλλεγεί και την περιοχή δειγµατοληψίας (τοπωνύµιο). Εν συνεχεία η Υπηρεσία µας θα αποστέλλει την πληροφόρηση αυτή στους εµπλεκόµενους φορείς (∆/νση ∆ασών, ∆ρυµών & Θήρας του ΥΠΕΝ, Κυνηγετική Συνοµοσπονδία Ελλάδας και Κυνηγετικές Οµοσπονδίες της χώρας) µε σκοπό η πληροφορία να µεταφέρεται στους αρµόδιους για την συλλογή δειγµάτων (θηροφύλακες, δασικοί υπάλληλοι και κυνηγοί).

Αποζηµιώσεις
Αναφορικά µε τις αποζηµιώσεις για την συλλογή δειγµάτων το έτος 2016, στα πλαίσια της εφαρµογής Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας η διαδικασία προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ Αριθµ. 1677/65137/06.06.2016 «Έγκριση προγράµµατος οικονοµικών αποζηµιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών µέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2016» (ΦΕΚ Β 1639).Για τα δείγµατα που θα συλλεγούν µέσα στο 2017 η διαδικασία αποζηµιώσεων θα είναι ανάλογη µε του προηγούµενου έτους, και θα θεσµοθετηθεί µε την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Έγκριση προγράµµατος οικονοµικών αποζηµιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών µέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2017» η οποία θα εκδοθεί το 2017 και θα έχει αναδροµική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι φύλακες θήρας και οι κυνηγοί που φέρουν άδεια θήρας µπορούν να λαµβάνουν αποζηµίωση ύψους 30 ΕΥΡΩ ανά θανατωµένη αλεπού που θα προσκοµίζεται άµεσα µετά τη θανάτωσή της στην τοπική κτηνιατρική αρχή στα πλαίσια του Προγράµµατος Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας.
Για την διαδικασία της αποζηµίωσης, µαζί µε το κατάλληλα συσκευασµένο δείγµα, θα πρέπει να προσκοµίζονται στις κτηνιατρικές αρχές τα ακόλουθα:
1. Έντυπο αποστολής δείγµατος κατάλληλα συµπληρωµένο (Παράρτηµα Α)
2.Αίτηµα πληρωµής στο οποίο θα αναφέρεται και το ΑΦΜ και ο τραπεζικός λογαριασµός IBAN του αιτούντος (Παράρτηµα Β)
3.Έγγραφο που να αποδεικνύει ιδιότητα (κυνηγός ή φύλακας θήρας (και άδεια θήρας σε ισχύ όποτε απαιτείται)
Στα πλαίσια συλλογής δειγµάτων κατά την συµµετοχή των φυλάκων θήρας και των κυνηγών σε συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί , δεν απαιτείται η άδεια θήρας να είναι σε ισχύ. Όταν οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας συνδράµουν αυτόνοµα (όχι ως µέλη συνεργεί ων δίωξης) στην προσκόµιση δειγµάτων, θα πρέπει να έχουν άδεια θήρας σε ισχύ κατά την συλλογή δειγµάτων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας.

Για δείγµατα που θα συλλεγούν µέσα στο 2016, τα Τµήµατα Κτηνιατρικής θα αποστέλλουν αίτηµα στην ∆ΥΖ σχετικά µε τις αποζηµιώσεις των κυνηγών/φυλάκων θήρας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθµ. 1677/65137/06.06.2016. Ο κωδικός για δράση για την Ενεργητική Επιτήρηση (αποζηµίωση κυνηγών, φυλάκων θήρας) είναι ο 011ΛΕ . Για δείγµατα που θα συλλεγούν µέσα στο 2017 και θα αφορούν την εµβολιακή καµπάνια του φθινοπώρου 2016, θα αποσταλεί σχετική ενηµέρωση για την διαδικασία της αποστολής οικονοµικών αιτηµάτων στην ∆ΥΖ µε την έκδοση της ΚΥΑ για τις οικονοµικές αποζηµιώσεις του 2017.

Για καλύτερη προετοιµασία και συντονισµό των διαδικασιών συλλογής δειγµάτων και ειδικότερα αναφορικά µε τη συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών µε τους κυνηγούς- θηροφύλακες και µέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, παρακαλούµε οι κτηνιατρικές αρχές των ΠΕ των Περιφερειακών Ενοτήτων του Προγράµµατος Εµβολιασµού των αλεπούδων για τη λύσσα, να επικοινωνήσουν µε τις κυνηγετικές οµοσπονδίες, κυνηγητικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής αρµοδιότητάς τους. Θα πρέπει να γίνει ενηµέρωση για τον τρόπο συσκευασίας των δειγµάτων (αλεπούδων) (έχει αποσταλεί σχετικό ενηµερωτικό video), τον αριθµό των ζώων που πρέπει να συλλεγούν (ενεργητική επιτήρηση), την σηµασία επικοινωνίας µε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αποστολή των δειγµάτων ζώων όπου υποδείξουν, την συµπλήρωση των συνοδευτικών εγγράφων, την προµήθεια από τις Υπηρεσίες των απαραίτητων αναλώσιµων υλικών κα.

Παραµένουµε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.
Η Προϊσταµένη της ∆/νσης
Χρυσούλα ∆ηλέ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων