Καμία ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών στην Αρκαδία (vid)

0

Με αφορμή το ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στον Δήμο Τρίπολης και συγκεκριμένα στη Μηλιά, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης Γ. Ρουμελιώτης παραχώρησε συνέντευξη όπου και καθησύχασε τους πολίτες, τονίζοντας ότι η νόσος αυτή δεν προσβάλλει τους ανθρώπους.

Υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές μορφές ιών της γρίπης των πτηνών. Από τους εν λόγω ιούς, ο ιός H5N1 είναι αυτός που μολύνει τους ανθρώπους με υψηλό ποσοστό θανάτων.
Οι ιοί που μολύνουν τα πουλιά, έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να μολύνουν και τους ανθρώπους.

Η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης. Όλα τα είδη πτηνών μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ). Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λπ.)

Ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι θανατώθηκαν 28.000 πτηνά από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στην περιοχή της Αρκαδίας.
Τα αποδημητικά πουλιά που έχουν τον ιό, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε όλες τις χώρες από όπου περνούν. Ενώ τα ίδια δεν προσβάλλονται από τη νόσο, μεταφέρουν τον ιό που μπορεί να μολύνει και να σκοτώσει πολύ γρήγορα κατοικίδια πουλιά, όπως τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες. Τα άρρωστα πουλιά έχουν τον ιό στα φτερά, στο σάλιο και στα εκκρίματά τους.

Σημειωτέον ότι η απαγόρευση του κυνηγιού από το υπουργείο λόγω της κακοκαιρίας θα ισχύσει, όπως προβλέπεται έως σήμερα, έως τις 18 Ιανουαρίου.

Οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν ο άνθρωπος καταναλώσει το πτηνό που μπορεί να νοσεί, το ζήτημα το οποίο τίθεται, είναι να μην μεταλλαχθεί ο ιός.

www.arcadiaportal.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων