Έλεγχος της γρίππης των πτηνών με τη συνδρομή κυνηγών και θηροφυλάκων

0

Η εφαρμογή του Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών, συνίσταται στην υιοθέτηση ενός συστήματος παθητικής επιτήρησης που εστιάζει στη δειγματοληψία και εργαστηριακή διερεύνηση μόνο νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη «υψηλού κινδύνου», δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη βαρύτητα σε γεωγραφικές περιοχές με σημαντικές εκτάσεις υδατοσυλλογών και έντονη παρουσία πτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Τα είδη των άγριων πτηνών που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να δειγματιστούν στα πλαίσια υλοποίησης του περιγράφονται στο Παράρτημα. Αξιολογούνται ως σημαντικά και υψηλής προτεραιότητας τα περιστατικά ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες κ.λπ. Δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό των πτηνών που μπορούν να δειγματιστούν, ωστόσο η  παρούσας δύναται με εγκύκλιο του, αναλόγως με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, να ρυθμίσει το εν λόγω θέμα.
Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της χώρας στην αρμοδιότητα των οποίων βρίσκονται οι περιοχές ανεύρεσης των πτηνών. Η λήψη των δειγμάτων γίνεται από κτηνιάτρους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κατόπιν ειδοποίησης τους για την ανεύρεση νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Από τα ημιθανή ή ανευρεθέντα νεκρά άγρια πτηνά θα συλλέγονται και θα αποστέλλονται είτε δύο κατ’ ελάχιστο βύσματα, και συγκεκριμένα ένα βύσμα αμάρας και ένα βύσμα στοματοφάρυγγα/τραχείας ανά πτηνό, είτε ολόκληρα τα πτηνά.

Υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών και μέλη ιδιωτικών φορέων, που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του Προγράμματος είτε ενημερώνοντας τις κατά τόπο αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είτε συλλέγοντας και παραδίδοντας σε αυτές ολόκληρα πτηνά. Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα κτηνιατρικά εργαστήρια, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Τα δείγματα πρέπει να σημαίνονται κατάλληλα, με τρόπο που να ταυτοποιείται το είδος και η περιοχή προέλευσής τους σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο  και να αποστέλλονται στα αντιστοιχισμένα για κάθε περιοχή αρμόδια κτηνιατρικά εργαστήρια.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ
Όλα τα δείγματα πρέπει να ταυτοποιούνται με την αναγραφή της ημερομηνίας δειγματοληψίας, του είδους που δειγματίστηκε, του τύπου του δείγματος και των στοιχείων της εκτροφής ή της περιοχής συλλογής. Πρέπει να συσκευάζονται με κατάλληλο τρόπο με ευθύνη των αρμοδίων Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται στα αρμόδια κτηνιατρικά εργαστήρια σε θερμοκρασία 1°-4° C εντός 48 ωρών. Εάν η μεταφορά τους δεν είναι δυνατή εντός 48 ωρών, πρέπει να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται μέσα σε ξηρό πάγο σε θερμοκρασία -70° C. Τα δείγματα από πουλερικά του τμήματος Α του Πα- ραρτήματος 1 της παρούσας αποστέλλονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στα αρμόδια κτηνιατρικά εργαστήρια συνοδευόμενα από διαβιβαστικό έγγραφο.

Τα δείγματα από άγρια πτηνά αποστέλλονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στα αρμόδια κτηνιατρικά εργαστήρια συνοδευόμενα από διαβιβαστικό έγγραφο.
Τα δείγματα εξετάζονται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο διαγνωστικό εγχειρίδιο για τη γρίπη των πτηνών. (Απόφαση 2006/437/ΕΚ της επιτροπής της ΕΕ). Τα τυχόν απομονώματα ιών της Γρίπης των Πτηνών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Προγράμμα- τος διαβιβάζονται προς το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών και από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών προς το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Είδη άγριων πτηνών προς δειγματισμό

Α.α Επιστημονική ονομασία Ελληνική ονομασία Οικογένεια
1. Anser albifrons Ασπρομέτωπη χήνα Anatidae
2. Anas platyrhynchos Πρασινοκέφαλη πάπια »
3. Anas strepera Φλυαρόπαπια »
4. Anas acuta Σουβλόπαπια »
5. Anas clypeata Χουλιαρόπαπια »
6. Anas penelope Σφυριχτάρι »
7. Anas crecca Κιρκίρι »
8. Anas querquedula Σαρσέλα »
9. Aythya ferina Κυνηγόπαπια »
10. Aythya fuligula Τσικνόπαπια »
11. Anser anser Σταχτόχηνα * »
12. Anser erythropus Νανόχηνα * »
13. Anser fabalis Χωραφόχηνα * »
14. Branta ruficollis Κοκκινόχηνα * »
15. Mergus albellus Νανοπρίστης »
16 Netta rufina Φερεντίνι * »
17. Cygnus cygnus Αγριόκυκνος »
18. Cygnus olor Βουβόκυκνος »
19. Cygnus columbianus Νανόκυκνος * »
20. Accipiter gentilis Διπλοσάινο Accipitridae
21. Accipiter nisus Ξεφτέρι »
22. Buteo buteo Γερακίνα »
23. Buteo lagopus Χιονογερακίνα * »
24. Circus aeruginosus Καλαμόκιρκος »
25. Milvus migrans Τσίφτης * »
26. Milvus milvus Ψαλιδιάρης * »
27. Podiceps cristatus Σκουφοβουτηχτάρι Podicipedidae
28. Podiceps nigricollis Μαυροβουτηχτάρι »
29. Tachybaptus ruficollis Νανοβουτηχτάρι »
30. Philomachus pugnax Μαχητής Scolopacidae
31. Limosa limosa Λιμόζα »
32. Larus canus Θυελλόγλαρος Laridae
33. Larus ridibundus Καστανοκέφαλος Γλαρος »
34. Falco peregrinus Πετρίτης Falconidae
35. Falco tinnunculus Βραχοκιρκίνεζο »
36. Pluvialis apricaria Βροχοπούλι Charadriidae
37. Vanellus vanellus Καλημάνα »
38. Pica pica Καρακάξα Corvidae
39. Fulica atra Φαλαρίδα Rallidae
40. Pahalacrocorax carbo Κορμοράνος Phalacrocoracidae
41. Ciconia ciconia Λευκοπελαργός Ciconiidae
42. Bubo bubo Μπούφος * Strigidae
43. Ardea cinerea Σταχτοτσικνιάς Ardeidae

[1] Τα είδη αυτά ανευρίσκονται σπάνια ή πολύ σπάνια στην Ελλάδα

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων