Οι συνθήκες και οι δυσκολίες το τελευταίο διάστημα στο κυνήγι του αγριόχοιρου

0

Καθώς βαδίζουμε προς το τέλος της κυνηγετικής περιόδου του μεγάλου θηράματος θα πρέπει να παρατηρούμε και τις διαφορές που παρουσιάζονται στις συνήθειες των αγριόχοιρων, με αυτές του προηγούμενου διαστήματος, συνεκτιμώντας παράλληλα και τις καιρικές συνθήκες.

Ύστερα από την κυνηγετική πίεση που έχει προηγουμένως ασκηθεί σε κάποιους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, αυτό τους έχει οδηγήσει στο να μετακινηθούν σε παραπλήσια σημεία από αυτά που υπήρξε όχληση.
Κάποιοι αγριόχοιροι, επί τω πλείστον οι θηλυκές με τα μικρά τους αλλά και τα έμπειρα ενήλικα καπριά που είχαν καταφύγει μέσα σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγιού ή σε κάποιες άλλες (ήσυχες και απόμακρες) από αυτές που αρχικά δραστηριοποιούταν, έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να επιστρέφουν και πάλι στα γνώριμα σημεία τους.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗ
www.facebook.com/giannis.ampatzidis

Τα κοπάδια αρχίζουν ξανά να συντάσσονται σε μεγάλες αγέλες, είτε με νέα άτομα στο δυναμικό τους είτε με αυτά που είχαν αρχικά διασπαστεί. Συναντάται το φαινόμενο από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά, ακόμη και κοπάδια των 30 -40 αγριόχοιρων. Η αναπαραγωγική περίοδος που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη είναι ένας παράγοντας που συντελεί στο συνωστισμό των αγριόχοιρων. Πλέον, τα μεγάλα αρσενικά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την αναζήτηση των θηλυκών ακολουθώντας κάποιο κοπάδι, έτοιμα να δώσουν μάχη με τους άλλους υποψήφιους «γαμπρούς».

Έτσι, αν στο μέχρι τώρα διάστημα δεν εντοπίζονταν μεγάλα ζώα στην περιοχή μας, διαπιστώνουμε πως κάτι τέτοιο πλέον μπορεί να είναι και συχνό: παρατηρείται το φαινόμενο οι αγριόχοιροι να κινούνται ακόμη και την ημέρα λόγω πίεσης των αρσενικών που προσπαθούν να επιβληθούν στις θηλυκές ή σε άλλα μικρότερα αρσενικά. Γι’ αυτό, σε πολλές περιπτώσεις κατά τις πρωινές ώρες μπορεί να πέφτουν στην αντίληψη των κυνηγών.
Πολλές φορές ακούγονται τα γρυλίσματα των κάπρων μέσα στο δάσος από τη συνεχή κίνησή τους δίπλα στο κοπάδι. Βρίσκονται όπως λέμε «στο πόδι».

Η περίοδος αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως «βίαιη» και θεωρείται η πιο επικίνδυνη για τους τετράποδους συνεργάτες μας. Λόγω της ολονύκτιας υπερέντασης που επικρατεί από τις μεταξύ τους μάχες, γίνονται πολύ πιο επιθετικά απέναντι στα σκυλιά. Οι περισσότεροι -θανάσιμοι- τραυματισμοί των ιχνηλατών σημειώνονται αυτό το διάστημα.
Ένα στοιχείο ακόμη είναι ότι τα σκυλιά αυτό τον καιρό επιλέγουν να κυνηγήσουν τα καπριά λόγω της πιο έντονης μυρωδιάς που εκπέμπουν (τεστοστερόνη) κι από τα ούρα που συνεχώς αφήνουν για την οριοθέτηση της περιοχής του ζευγαρώματος.

Καλό είναι την εποχή αυτή τα «καλά» σκυλιά που διαθέτουμε να τα προφυλάξουμε με οποιοδήποτε τρόπο, με τον καλύτερο ίσως, τη μη συμμετοχή τους ενεργά αυτό το διάστημα. Άλλωστε, αυτό το καιρό που επικρατεί το κρύο μπορούν να ανταποκριθούν εργασιακά και τα υποδεέστερα σκυλιά που διαθέτουμε.

Η διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών είναι ένας παράγοντας που βοηθά ακόμη και τους νεαρούς κι άπειρους ιχνηλάτες. Η μυρωδιά των αγριόχοιρων είναι πλέον πιο έντονη και πιο αισθητή, αλλά και λόγω του ψύχους διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον. Τα ίχνη επίσης δεν «αλλοιώνονται» τόσο σύντομα όπως συμβαίνει σε αντίθεση περίπτωση με τη ζέστη και μπορεί να εντοπίζονται και να ακολουθούνται πιο εύκολα από τους σκύλους.
Για παράδειγμα θα έχουμε δει ιχνηλάτες που στην αρχή τις κυνηγετικής περιόδου αδυνατούσαν να διαπράξουν μεγάλη ιχνηλασία, ενώ αυτή την εποχή μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να είναι σε κάθε τους περίπτωση το ίδιο ωφέλιμες ως προς την ιχνηλασία των σκύλων. Όπως η παγωνιά που από την μία διατηρεί αναλλοίωτα και πιο φρέσκα τα ίχνη (μυρωδιά-κώνος οσμής) για πολλές ώρες, ως πλεονέκτημα για τους ιχνηλάτες σκύλους, από την άλλη ,το (συχνό για την εποχή) φαινόμενο της υγρασίας είναι κάτι που τα «νοθεύει» με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο τους.

Επίσης, οι μεγάλες πορείες που διασχίζουν αυτή την εποχή οι αγριόχοιροι τόσο για την αναζήτηση τροφής που έχει πλέον συσσωρευτεί, λόγω της όχλησης που έχουν πρωτύτερα υποστεί και είναι «πονηρεμένοι» αλλά, και λόγω της μεγάλης διάρκειας της νύχτας (13 ώρες), δημιουργούν δυσκολότερες προϋποθέσεις και απαιτήσεις στην ιχνηλασία των σκύλων.

Βέβαια υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που συντελούν στον εντοπισμό ενός αγριογούρουνου από τον ιχνηλάτη. Μεγάλο ρόλο πέραν της ικανότητας του ιχνηλάτη αυτής, κάθε αυτής, παίζει η τοποθεσία όπου καλείται ο σκύλος να λειτουργήσει. Σε περιοχές όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση, το έργο του ιχνηλάτη διευκολύνεται διότι η μυρωδιά που αφήνει το γουρούνι στο πέρασμα του είναι πιο έντονη, εφόσον το σώμα του έχει μεγαλύτερη τριβή με το περιβάλλον. Αντιθέτως, σε περιοχές όπου η βλάστηση είναι αραιή, το έργο του ιχνηλάτη γίνεται πιο δύσκολο διότι για μεγάλη διαδρομή δεν υπάρχουν στοιχεία πέραν των «οπλών»» του γουρουνιού. Η μυρωδιά σε αυτήν την περίπτωση είναι ασθενής. Για παράδειγμα το πέσιμο-αραίωμα των φύλλων από τα φυλλοβόλα δέντρα, των χόρτων κ.λ.π,, είναι ακόμη ένας παράγοντας που συντελεί στο βαθμό δυσκολίας της ιχνηλασίας.

Ακόμα και η συμπεριφορά του ζώου κατά τη διάρκεια της νύχτας κάθε φορά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Φερειπείν, το αν ένα γουρούνι διένυσε μεγάλη απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και με «ανώμαλη πορεία», όπως επίσης και η κατάσταση των ιχνών την ανάλογη στιγμή που εντοπίζει ο ιχνηλάτης, είναι όλα παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Η καταδίωξη από τους ιχνηλάτες διεξάγεται πλέον πιο εύκολα, για λόγους που προαναφέραμε (π.χ έντονη οσμή) αλλά και επειδή οι αγριόχοιροι έχουν κυνηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, ώστε έτσι να προτιμούν την φυγή από την αντίσταση.

Από την άλλη πλευρά, οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων εντοπίζονται πλέον σε πιο ορεινές περιοχές απ ‘ότι στο αρχικό και μέσο διάστημα, λόγω του ότι εκεί συνήθως διατηρείται περισσότερη τροφή. Για παράδειγμα σε περιοχές που υπάρχουν πουρνάρια και αριάδες με αφθονία βελανιδιών (αποτελεί επί του παρόντος τη βασική διατροφή τους) επιλέγουν να παραμείνουν σ’ αυτές για αρκετό ακόμη καιρό. Εκεί, θα αποθηκεύσουν το κατάλληλο λίπος για το πέρας του χειμώνα, κάτι που συντελεί και στη διαιώνιση τους είδους τους…

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων