Τι είναι το κυνήγι

0

Αναμφίβολα είναι μία αρχέγονη πολυδιάστατη δραστηριότητα μέσα από την οποία ο άνθρωπος αποκτά σημαντικά οφέλη από την άγρια πανίδα.«Κυνηγώ επειδή εκπαιδεύομαι, δοκιμάζω τις ικανότητές μου και νοιώθω ελεύθερος», αυτό απορρέει μέσα από την Ελληνική κυνηγετική φιλοσοφία, διότι από κοινωνιολογικής σκοπιάς το Ελληνικό κυνήγι είναι το περισσότερο φιλελεύθερο στην Ευρώπη και γιαυτό μάλιστα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως « ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι».

Κείμενο: Δημητρίου Ευμοιρίδη

Για αυτήν την δραστηριότητα μου ζητήθηκε πολλές φορές από φίλους που δεν είναι κυνηγοί, να τους διατυπώσω έναν ορισμό για την κατανόηση της έννοιας κυνήγι. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που έδινα έναν ορισμό, αμέσως μετά ένοιωθα ότι αδικούσα την δραστηριότητα αυτή κρίνοντας ελλιπή τα στοιχεία που παρουσίαζα στην διατύπωση.

Είναι σαφές ότι το κυνήγι είναι μια λέξη που εμπεριέχει πολλές ένιες μαζί και καθιστά σχεδόν αδύνατον στο να μπορεί κανείς να ανταποκριθεί με πληρότητα σε ένα τέτοιο ερώτημα μέσα από έναν ορισμό και μόνον. Μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω όσο ποιο περιληπτικά γίνεται, να αποτυπώσω τον ορισμό της έννοιας, αποδίδοντας την μέγιστη δυνατή προσέγγιση.

Ξεκινώντας από τις δεκάδες απίστευτες απολαύσεις που προσφέρει απλόχερα στον κυνηγό, θα αναφερθώ σε μερικές από αυτές που θεωρώ ότι θα δείξουν το μεγαλείο της προσφοράς, όπως:

Τις μαγευτικές εκείνες εικόνες που σχηματίζονται στον ορίζοντα πριν το χάραμα, με τις αχνές τεθλασμένες γραμμές που αποτυπώνουν με τον πλέον άριστο τρόπο τις μακρινές βουνοκορφές και σιγά – σιγά ζωντανεύοντας, φέρνουν το φως της ημέρας και μαζί του το ξύπνημα, την ζωντάνια, την ίδια την ζωή.

Τις εικόνες που αποθανατίζουν την δύση του ηλίου με τον ποιο φανταστικό τρόπο που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, για τις οποίες έχουν γραφτεί ατελείωτα τραγούδια, υπέροχα κείμενα, τυπώθηκαν άπειρα καρποστάλ, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν έργα τέχνης εκατοντάδες καλλιτέχνες, εκεί που οι ικανότητες ζωγραφικής του δημιουργού δεν έχουν μέτρο σύγκρισης.

Τις απίστευτες εναλλαγές χρωμάτων της φύσης, τις συμπεριφορές της άγριας χλωρίδας και πανίδας κατά τις αλλαγές των εποχών και γενικά την ατελείωτη ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος.

Τις όμορφες νύχτες στους καταυλισμούς με τα μέλη των ομάδων να ξεφεύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ανέμελα να διασκεδάζουν και να σχεδιάζουν την επόμενη κυνηγετική τους δράση, να περνούν όμορφες ευχάριστες στιγμές.

Πέραν των απολαύσεων, το κυνήγι είναι και μία τεράστια δεξαμενή μέσα από την οποία ο κυνηγός αντλεί δεκάδες αξιόλογες και πολύ χρήσιμες γνώσεις, όπως:

Σημαντικές οικολογικές γνώσεις, τις οποίες αποκτά ο κυνηγός στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να διατηρήσει την θηραματική πανίδα, μελετά και μαθαίνει την βιολογία, τις συνήθειες, την τροφή, τους εχθρούς, τα ειδικά χαρακτηριστικά, καθώς και το καταλληλότερο φυσικό περιβάλλον κάθε θηράματος.

Στην προσπάθεια αναζήτησης, εντοπισμού και θήρευσης ενός θηράματος, δημιουργείται η ανάγκη αξιολόγησης των στοιχείων που αφορούν την βιολογία του θηράματος, η ανεύρεση ολοένα και περισσοτέρων αδυναμιών του, η αξιολόγηση των ικανοτήτων του, καθώς και η ανάγκη εκπαίδευσης σκύλων για τον σκοπό αυτό, δίνει την δυνατότητα στον κυνηγό να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις κυνηγεσίας.

Οι τρόποι προσέγγισης των βιοτόπων του θηράματος, λόγω των δυσκολοδιάβατων διαδρομών ,προϋποθέτουν ιδιαίτερες φυσικές ικανότητες και καλή υγεία του κυνηγού, άρα άριστη φυσική κατάσταση.

Η ανάγκη αντιμετώπισης πολλών και διαφόρων καταστάσεων όταν βρίσκεται κανείς μέσα στην φύση, συντελεί στην απόκτηση πολύτιμων γνώσεων επιβίωσης στην φύση καθώς και απλούς αλλά εξαιρετικούς τρόπους αντιμετώπισης των ακραίων και μη φυσικών φαινομένων.

Η αποτελεσματικότητα μιας κυνηγετικής ομάδας προϋποθέτει άψογη συνεργασία μεταξύ των μελών της, αλληλοσεβασμό, υπακοή, πειθαρχία και πιστή τήρηση όχι μόνο των τυπικά θεσμοθετημένων αλλά και των άγραφων κανόνων που διέπουν τη δραστηριότητα του κυνηγίου. Είναι σαφές ότι μέσα από το κυνήγι αναπτύσσονται αξιόμορφες κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Θα μπορούσα να αναφέρω ώρες ολόκληρες απολαύσεις και γνώσεις που προσφέρει η δραστηριότητα αυτή στον άνθρωπο. Νομίζω όμως μέσα από αυτήν την περιληπτική αναφορά μου, παρουσιάζοντας κάποια από τα βασικά στοιχεία, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί τα ανεκτίμητης αξίας οφέλη που προσφέρει το κυνήγι στον άνθρωπο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων