Καταδίκη αξιωματικών της Π.Υ. για τον θάνατο Βολιώτη κυνηγού

0

Σε τριετή φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γρεβενών δύο ανώτατους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος για εγκληματική αμέλεια, στο όρος Βούρινος του Έξαρχου Γρεβενών, στις 17 Νοεμβρίου 2013, προς τον Βολιώτη κυνηγό Αλκιβιάδη Κόκοβα, που τραυματίστηκε από πτώση και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του, όπως καταγγέλθηκε, αβοήθητος στο βουνό. Πρόκειται για έναν αρχιπύραρχο, περιφερειακό διοικητή της Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας, που ενώ γνώριζε από τις 12 το μεσημέρι για τον σοβαρό τραυματισμό του κυνηγού, παρέλειψε να ειδοποιήσει εγκαίρως για την ανάγκη μεταφοράς του τραυματία με εναέριο μέσο.
Ο άτυχος κυνηγός είχε τραυματιστεί στις 11.20 το πρωί από πτώση, αιμορραγούσε και βρισκόταν σε δύσβατο έδαφος, ενώ για να μεταφερθεί με φορείο στο δρόμο απαιτούνταν 2,5 ώρες πορείας. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι κοντά στο σημείο που βρισκόταν ο κυνηγός υπήρχε πλάτωμα όπου μπορούσε να προσγειωθεί ελικόπτερο, γεγονός που γνώριζε ο αρχιπύραρχος.
Δεύτερος κατηγορούμενος ήταν υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος διοικητής του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου «199» που ενώ γνώριζε από τις 14.06 ότι ο διοικητής της Π.Υ. Κοζάνης είχε υποβάλει προφορικό αίτημα για μεταφορά του τραυματία με εναέριο μέσο παρέλειψε να υποβάλει σχετικό αίτημα για τη χρήση εναέριων μέσων στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, επικαλούμενος ότι η υπηρεσία του δεν είχε προβεί σε τέτοια ενέργεια ξανά στο παρελθόν. Το Δικαστήριο έκρινε ότι αποτέλεσμα των παραλείψεων των δύο αξιωματικών ήταν να μην πραγματοποιηθεί εγκαίρως η μεταφορά του Αλκ. Κόκοβα σε νοσηλευτικό ίδρυμα και λόγω των τραυμάτων του να υποστεί μεθαιμορραγικό σοκ συνέπεια του οποίου (και των τραυμάτων που το προκάλεσαν) να επέλθει ο θάνατός του στις 16.05 της ίδια μέρας στο ίδιο σημείο, γεγονός που οι κατηγορούμενοι μπορούσαν να προβλέψουν.

magnesianews.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων