Θέλω (και γιατί) να ασχοληθώ με το κυνήγι του αγριόχοιρου και τι πρέπει να ξέρω

0

Το κυνήγι του αγριόχοιρου αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά κυνήγια σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη κι από την αρχαιότητα. Η αναφορά του ακόμη σε μυθικούς ήρωες περί των ανδραγαθημάτων τους σε αιματηρές αναμετρήσεις που τελικά υφίσταται η υπεροχή των θηρευτών σε συνεργασία με τους ικανούς σκύλους, το καθιστούν στις κορυφαίες θέσεις ανέκαθεν.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗ
www.facebook.com/giannis.ampatzidis

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της μυθολογίας στον «Ερυμάνθιο κάπρο» που αποτελούσε έναν από τους άθλους του Ηρακλή, όπως επίσης η διήγηση του Ομήρου για τον άλλο μυθικό μας Ήρωα, τον Οδυσσέα. Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι εξαιρετικές ικανότητες του Οδυσσέα οφειλόταν κατά μεγάλο μέρος στην κυνηγετική του παιδεία και εκπαίδευση που είχε αποκομίσει από τον παππού του, τον Αυτόλυκο. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό τον είχε στείλει εκεί ο πατέρας του Λαέρτης. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του, αναφέρεται πως ο Οδυσσέας τραυματίστηκε στο πόδι του από έναν κάπρο και η «ανεξίτηλη» αυτή ουλή ήταν η αιτία της μετέπειτα αναγνώρισής του από την Ευρύκλεια, κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη.

Το χαρισματικό και εμβληματικό αυτό ζώο, λοιπόν, είναι ακόμη και σήμερα πάρα την εκσυχρόνιση ολόκληρου του κυνηγιού, μια πρόκληση για κάθε κυνηγό που θέλει να ανήκει στη «βαριά» κατηγορία των μεγάλων θηραμάτων.

Η άσκηση του σώματος και νου, που απαιτούνται ακόμη και σήμερα για να «νικηθεί» αυτό το πανέξυπνο και μαχητικό ζώο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που μπορεί να προσελκύσει ένα νέο κυνηγό. Το κυνήγι του αγριόχοιρου πέρα από αυτά, αλλά και το δέος μόνο και μόνο που εκφράζει η θέα του, προσφέρει μεγάλο επίπεδο ψυχαγωγίας βοηθώντας έτσι στην αποφυγή καθημερινών προβλημάτων που διακατέχεται κανείς. Βάζει σε μεγάλες δοκιμασίες τις ψυχικές και σωματικές ικανότητες αυτών που αποφασίζουν να το ασκήσουν συστηματικά κι όχι περιστασιακά.

Όμως, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά κάποιοι παράμετροι πριν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί με το κυνήγι του μεγάλου Ελληνικού θηράματος.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζει ότι εντάσσεται σε μια ομάδα ατόμων που διέπεται από κανόνες ασφαλείας και άγραφους νόμους. Θα πρέπει να μάθει να πειθαρχεί και να σέβεται τα μέλη που την απαρτίζουν κατανοώντας την λειτουργία της ομαδικότητας και το πνεύμα που την συνοδεύει. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι μια σοβαρή ομάδα διαθέτει κεφαλή (αρχηγό) και υπό αυτόν σε συνεργασία με τα παλαιότερα μέλη, εκτελούνται χρέη εντολών κάτι που οφείλει να σέβεται. Όλα αυτά βέβαια με τον ξεχωριστό τρόπο που λειτουργεί η παρέα που επέλεξε μιας και η καθεμία ασκεί το δικό της μοτίβο. Θα πρέπει να είναι πρόθυμος να βοηθά την ομάδα σε τυχόν δυσκολίες που προκύψουν. Ίσως πολλές φορές να βλέπει ότι αδικείται κι ότι προσφέρει μέσα στην ομάδα περισσότερο από κάποιους άλλους, όμως, έτσι συμβαίνει στο ομαδικό αυτό κυνήγι. Κάποιοι ιδρώνουν λιγότερο και κάποιοι περισσότερο. Η συνοχή της ομάδας αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας.

Η ιεράρχηση, επίσης, των καθηκόντων, επιβάλλεται μιας και οι ρόλοι του κάθε μέλους σταδιακά αλλάζουν, ανάλογα με την εξέλιξή του.
Αυτός που θέλει να ασχοληθεί με το περιπετειώδεις κυνήγι του αγριόχοιρου, πρέπει να γνωρίζει ότι τις περισσότερες των περιπτώσεων θα αφιερώσει όλη του την ημέρα στο βουνό. Θα αναχωρεί νύχτα κι ως συνήθως θα επιστρέφει νύχτα. Είναι ένας βασικός λόγος που αρκετοί δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να ασκήσουν αυτό το κυνήγι ή αρκετοί που το επιχείρησαν, στη μετέπειτα διάρκεια του, το εγκατέλειψαν από την ψυχοφθόρα αυτή δοκιμασία.
Θα πρέπει να διατηρείται σε καλή φυσική και σωματική κατάσταση (κάτι που με την άσκηση του κυνηγιού φυσικά βελτιώνονται) μιας και η πεζοπορία σε ανώμαλα εδάφη και επί τω πλείστων σε πυκνή βλάστηση είναι κάτι αναμενόμενο.

Πέρα από αυτά, το πιο βασικό στοιχείο είναι να έχει κανείς τη θέληση και την υπομονή να μάθει τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες του αγριόχοιρου. Κάτι που προϋποθέτει χρόνια ενασχόλησης με το συγκεκριμένο κυνήγι, αλλά επίσης, και μεγάλο βαθμό αντίληψης. Η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι το είδος, βρίσκεται σε πληθώρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Έτσι, δίνεται ταυτόχρονα η ευκαιρία για μια πιο συχνή επαφή με το «αντικείμενο» και κατά συνέπεια η γνώση να παρέχεται σε πιο γρήγορους ρυθμούς.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι ο αγριόχοιρος είναι ένα ζώο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσεις. Ζώο δυνατό, με υψηλή νοημοσύνη, ανεπτυγμένες αισθήσεις και έντονη μαχητικότητα όταν απαιτείται, είναι ένας κορυφαίος «αντίπαλος» που απαιτεί σεβασμό απ’ όσους το κυνηγάνε, όποιοι και όσοι κι αν αυτοί είναι, όσα σύγχρονα μέσα κι αν διαθέτουν.

Πρέπει να αποκτηθεί αγαστή σχέση μεταξύ κυνηγών-σκύλων γιατί δίχως τους τετράποδους συνεργάτες το κυνήγι αυτό δεν έχει κανένα νόημα.

Ο σεβασμός και η ευαισθησία για το περιβάλλον και το θήραμα είναι στοιχεία υψίστης σημασίας που πρέπει να καταχωρηθούν στη συνείδηση ενός γουρουνοκυνηγού από την αρχή του ακόμα. Γενικά, οι κανόνες δεοντολογίας που διέπουν αυτό το κυνήγι, επιβάλλεται να τηρούνται από τον οποιονδήποτε.

Ο νέος κυνηγός, ο οποίος με αφορμή τα παραπάνω κίνητρα αποφασίσει να ασχοληθεί με τον άρχοντα των Ελληνικών δασών, πρέπει να γνωρίζει ότι το κυνήγι του δεν αποτελεί ποτέ κάτι το συνηθισμένο. Κάθε μέρα στο βουνό είναι διαφορετική κι αυτό είναι ένας από τους πιο θεμελιώδης παράγοντες που το καθιστά όλο και πιο ενδιαφέρον…όλο και πιο ελκυστικό!
Παράλληλα ο κυνηγός μαθαίνει όλο και κάτι καινούργιο μέσα στις αμέτρητες εμπειρίες που χαρίζει το συναρπαστικό κυνήγι του!

Το κυνήγι του αγριόχοιρου είναι αναντικατάστατη δραστηριότητα για όσους έχουν αφοσιωθεί πάνω του, αφιερώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων