Λαγoκυνήγι-λαγόσκυλα, βασικές τακτικές έρευνας

0

Τα τελευταία χρόνια, μέσω των κυνηγετικών ταινιών (βίντεοκασέτες, DVD), έγιναν ευρύτερα γνωστοί οι τρόποι κυνηγιού του λαγού με ιχνηλάτες, σε πολλές περιοχές της χώρας μας και της Ευρώπης.
Παρατηρεί κανείς, μέσα από αυτές τις ταινίες, τις διαφορές των τακτικών έρευνας από την πλευρά των κυνηγών και των κυνηγόσκυλων, που οφείλονται κυρίως στη μορφολογία των κυνηγότοπων.
Βέβαια για τις ανάγκες των γυρισμάτων μιας ταινίας προτιμούνται οι ανοιχτές εκτάσεις, ώστε να είναι ευκολότερη η καταγραφή και η παρακολούθηση της εξέλιξης των επιμέρους φάσεων του κυνηγιού.

του Πέτρου Πλατή
Δασολόγου – Θηραματοπόνου
kynigesia.gr/

Σε μέρη με αραιή βλάστηση και μεγάλα διάκενα, συνηθίζεται να ακολουθούν οι κυνηγοί κατά πόδας τα λαγόσκυλα (καβάλα) με σκοπό να τουφεκίσουν το λαγό στο ξεφώλιασμα (σήκωμα).
Αυτή είναι μια αρκετά διαδεδομένη τακτική σε πολλές περιοχές της χώρας μας και ιδίως στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο (υπαλπική ζώνη) και στα περισσότερα νησιά που η βλάστηση είναι χαμηλή και αραιή.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, σε παρόμοια μορφολογικά εδάφη, είναι εμφανή και σχετίζονται με μια σειρά επιχειρημάτων που αιτιολογούν την επιλογή αυτής της τακτικής, λαμβάνοντας εξ αρχής ως δεδομένο την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή κάρπωση.
Στις εκτάσεις αυτές ο κυνηγός είναι σε θέση ακολουθώντας κατά πόδας το σκύλο να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στην έρευνά του, να τον καθοδηγεί και να τον αποτρέπει από λανθασμένες και ανεπιθύμητες ιχνηλατήσεις.

Από την άλλη, ο λαγός έχει την ευχέρεια να επιλέξει οποιαδήποτε διαδρομή διαφυγής, με αποτέλεσμα να μη υπάρχουν στάνταρ σημεία καρτεριού για τους κυνηγούς της παρέας, εν αντιθέσει με τα δασωμένα μέρη, όπου περιορίζονται οι πιθανές διαδρομές του λαγού και δύναται να προσδιοριστούν με σχετικά μεγάλη ακρίβεια οι θέσεις των καρτεριών. Παράλληλα στα ανοιχτά μέρη(αραιή βλάστηση), ο λαγός απομακρύνεται πάρα πολύ από το σημείο που σηκώθηκε και διαγράφει μεγάλες αποστάσεις, τέτοιες που είναι δύσκολο να ακολουθήσουν με επιτυχία τα ίχνη του, τα λαγόσκυλα.
Δεν είναι όμως σπάνιο το γεγονός, να απομακρυνθεί τόσο πολύ, ώστε να μπει στο χώρο που διεξάγεται λαγοκυνήγι από άλλη παρέα και να συμπαρασύρει και τα σκυλιά αυτής της παρέας.
Αναφερόμενος λοιπόν κάποιος στους ιχνηλάτες που ταιριάζουν για το κυνήγι του λαγού σε αυτού του είδους τις εκτάσεις καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκύλοι κοντινής και αργής έρευνας με μικρή δίωξη, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κάρπωσης.
Το ίδιο ισχύει και στο κυνήγι του λαγού με ιχνηλάτες στις πεδινές εκτάσεις και στο κάμπο, όπου η παρακολούθηση των κινήσεων των λαγόσκυλων είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Εκεί όμως, που το κυνήγι του λαγού παρουσιάζεται σε όλο του το μεγαλείο και χαρίζει τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στους λάτρεις του είδους είναι ομολογουμένως στις δασικές εκτάσεις με πυκνή βλάστηση και στα βουνά με «ντυμένες» πλαγιές.
Εξ άλλου σε αυτά τα μέρη αποδεικνύονται τα προσόντα και οι αρετές ενός γνήσιου λαγόσκυλου και εκτιμούνται στο σύνολό τους οι δυνατότητες ενός σκύλου.
Εδώ ένας σκύλος χρειάζεται να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για τη διεξαγωγή ενός πραγματικού κυνηγιού λαγού, από την εύρεση του ντορού, το κόψιμο της πορείας του λαγού, το κλαφούνισμα στα ίχνη, το ξεφώλιασμα, τη δίωξη, την επιμονή στο ξανασήκωμα και το πολύωρο κυνήγι.
Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να είναι «καθαρό» λαγόσκυλο, ειδάλλως θα μπλέκουμε συνεχώς σε «λάθος ιστορίες» και θα καταριόμαστε το κυνήγι του είδους, αφού σε αυτά τα μέρη υπάρχουν όλα τα είδη των ζώων, που αποτελούν αντικείμενο κυνηγιού για τη φύση κάθε ιχνηλάτη.
Και επειδή είναι σπάνιο να κατέχει ένας σκύλος στον επιθυμητό βαθμό όλα αυτά τα προσόντα, φροντίζουμε ώστε να έχουμε μια ομάδα σκυλιών, που να αλληλοβοηθούνται και να καλύπτουν εν τέλει τις απαιτήσεις για το λαγοκυνήγι στα μέρη αυτά.
Εάν τελικά καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια αξιόλογη ομάδα λαγόσκυλων, τότε θα ζήσουμε το κυνήγι του λαγού σε όλη του την έκταση και θα καταλάβουμε γιατί αυτό το κυνήγι βρίσκεται στην κορυφή της κυνηγετικής μας παράδοσης.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων