Το κυνήγι μέσα από την τέχνη

0

Από την στιγμή που ο άνθρωπος πρωτοπάτησε όρθιος στη γη και άρχισε να οργανώνεται σε ομάδες και κοινωνίες, το κυνήγι ήταν βασικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Αρχικά σαν δραστηριότητα που απέφερε την βασική τροφή του και μετέπειτα, ως μια κοινωνική αναγκαιότητα και ένας συμπληρωματικός τρόπος διατροφής μέσα από την φύση.

Η απεικόνιση και η καταγραφή της κυνηγετικής δραστηριότητας  ως τέχνη, δημιουργήθηκε μαζί με την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει με τους ομοίους του και να μεταδώσει σε όσους δεν ήταν παρόντες στη διάρκεια του κυνηγιού, τα συναισθήματα και την ένταση των στιγμών μιας κυνηγετικής σκηνής.

 

Έτσι δημιουργήθηκαν τα τραγούδια και οι ύμνοι των θηραμάτων, τα ηρωικά έπη με τα κατορθώματα των κυνηγών της φυλής, οι πρωτόγονες ζωγραφιές  στις σπηλιές-κατοικίες  των ανθρώπων και αργότερα,  τα αριστουργήματα της ζωγραφικής και γλυπτικής.

Στην Αρχαία Ελλάδα όπου η τέχνη έφτασε στο απόγειο της τελειότητας, το κυνήγι απεικονίζονταν είτε ως μια μεγαλειώδης σκηνή δράσης με κυνηγούς και σκυλιά να καταβάλουν το θήραμα, όπως π.χ αυτή του καλυδώνιου κάπρου που αποτέλεσε την κορυφαία καλλιτεχνική – κυνηγετική σκηνή για αιώνες, είτε ως μια ήρεμη σκηνή επιστροφής του κυνηγού μετά το κυνήγι, είτε μια απεικόνιση των  νεκρών θηραμάτων  ως τροφή πλέον ,στην κατοικία του κυνηγού,. Αυτό που καθιερώθηκε στη ζωγραφική ως «νεκρή φύση».

Στην πορεία των αιώνων η απεικόνιση του κυνηγιού στην τέχνη  είχε πολλές μεταπτώσεις και μεταστροφές, από την δράση στη νεκρή φύση, ανάλογα με το είδος της τέχνης που χρησιμοποιήθηκε και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Στη σύγχρονη ζωή, η ψηφιακή τεχνολογία έσπασε τα όρια της δημιουργίας που κρατούσαν για αιώνες μόνο  οι προικισμένοι καλλιτέχνες και έδωσε την δυνατότητα σε κάθε κυνηγό να συμμετάσχει ενεργά στην απεικόνιση των δικών του, προσωπικών κυνηγετικών σκηνών. Και κυρίως να τις δημοσιοποιήσει στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο στην δική του κλειστή παρέα.

Είναι όμως αυτό μόνο μια καλλιτεχνική και κοινωνική κατάκτηση ή μήπως εκτός από την τέχνη σκοτώνεται και η κυνηγετική ιδέα, από την κακή εφαρμογή και χρήση της τεχνολογίας?

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων