Leonard Vassev, ο θρυλικός χαράκτης του Izhevsk.

0

Ο Leonard Vassev, πιθανότατα, θα μπορούσε να γίνει ζωγράφος, αν είχε γεννηθεί σε άλλο χρόνο ή τόπο, αλλά για ένα αγόρι του Izhevsk στη φωτιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ενασχόληση με τα όπλα ήταν ίσως το πιο ασφαλές εισιτήριο επιβίωσης. Η δεξιοτεχνία του Leonard στη χάραξη στο μέταλλο σύντομα προσέλκυσε την προσοχή των συναδέλφων του, και του ζητήθηκε να χαράξει ένα από τα όπλα που κατασκευάστηκαν για να τιμήσουν την επικείμενη νίκη στον πόλεμο. Οι σκηνές μάχης με τις οποίες κάλυπτε ένα πρότυπο μοντέλο IzhB36 εντυπωσίασαν τους προϊστάμενους του τόσο πολύ ώστε το 1945 ο Leonard Vassev, στάλθηκε στο Suhl, για σπουδές στο Gebruder Merkel.

Δεν είναι διαθέσιμες πολλές φωτογραφίες ή εικόνες που να παρουσιάζουν τα όπλα που δημιούργησε. Αυτά που απεικονίζονται συνήθως ελήφθησαν από το φυλλάδιο του Izhevsk Gunmaking School και από το βιβλίο του 1987 του Ε. Shumilov “Η τέχνη των πυροβόλων όπλων Izhevsk”.

Μερικές από τις απεικονίσεις μπορεί να μοιάζουν με ζωγραφική σε σμάλτο, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένθετα σε πολύτιμα μέταλλα. Ο Vassev επανεξέτασε και ανέπτυξε την τεχνική της περιστροφικής εισόδου, η οποία έχει καταστεί εμπορικό σήμα των διακοσμημένων όπλων Izhevsk. Ωστόσο, ο Leonard έκανε ένα βήμα μπροστά και άρχισε να «ζωγραφίζει πάνω στο μέταλλο», τοποθετώντας μικρά κομμάτια κραμάτων με ποικίλες αναλογίες αργύρου και χρυσού, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό χρώμα. Αυτή η τεχνική του επέτρεψε να επιτύχει την επίδραση του παιχνιδιού φωτός και σκιών, στο σώμα και το πρόσωπο του Λένιν για το «όπλο του Μόντρεαλ», που έγινε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1967.

Η άλλη χαρακτηριστική τεχνική του Vassev ήταν το στυλ “παγετού”, το οποίο, όπως υποδηλώνει το όνομα, έδωσε την ψευδαίσθηση ότι το όπλο ήταν καλυμμένο από πάγο. Δυστυχώς φωτογραφίες τέτοιων όπλων του Vassev είναι δύσκολο να βρεθούν, καθώς αυτά τα όπλα είναι κλειδωμένα σε διάφορα μουσεία, σχεδόν απρόσιτα για τον απλό επισκέπτη.

Ο Vassev πέθανε νεαρός, υποκύπτοντας στο συνηθισμένο καταστροφικό συνδυασμό βότκας και καταπιεστικού συστήματος, αλλά παραμένει ένας μύθος και τιμάται ως ο ιδρυτής της σχολής χαρακτικής του Izhevsk . Η σχολή πυροβόλων όπλων του Izhevsk φέρει το όνομά του.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων