«Πονοκέφαλος» τα αγριογούρουνα για τους αγρότες. Στη Βουλή το θέμα.

0

• Σοβαρό «πονοκέφαλο» και αυτό το καλοκαίρι σε δεκάδες αγρότες του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και άλλων περιοχών την Ηπείρου προκαλούν τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων εξακολουθεί να αυξάνει, καθώς η Πολιτεία ακόμα το… σκέφτεται να λάβει μέτρα για τον έλεγχό του.

Μεγάλες αγέλες ζώων εισβάλλουν καθημερινά σχεδόν σε καλλιεργημένες εκτάσεις προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, τις οποίες, σημειωτέον, δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, καθώς δε θεωρεί ότι προέρχονται από φυσικές καταστροφές! Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στον κάμπο Καλπακίου, όπου κινούνται εκατοντάδες αγριογούρουνα, με τους ντόπιους παραγωγούς να έχουν φτάσει σε απόγνωση.
Απροστάτευτοι οι ιδιοκτήτες καλλιεργούμενων εκτάσεων παίρνουν τελικά το νόμο στα… χέρια τους στήνοντας λαθραία καρτέρια. Αυτό συνέβη πριν λίγες ημέρες στο Καλπάκι, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δύο άτομα. Με αφορμή το περιστατικό, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ζητά τη λήψη μέτρων για την αποφυγή των ζημιών από τα αγριογούρουνα. Το θέμα έφτασε εξάλλου και στη Βουλή με ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, απ’ τους οποίους ζητούνται μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων παραγωγών.
Μεγάλες καταστροφές
Ανυπολόγιστες ζημιές προκαλούν και φέτος τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες πεδινών κυρίως εκτάσεων του Νομού Ιωαννίνων. Ειδικά στον Κάμπο Καλπακίου – Παρακαλάμου κινείται, όπως έχει γίνει γνωστό, μία τεράστια αγέλη από 250 ζώα περίπου, τα οποία μπαίνουν στα χωράφια και κυριολεκτικά τα… οργώνουν!
Οι παραγωγοί δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν από αυτές τις επιθέσεις. Αν και κατά καιρούς επανέρχεται το αίτημα για επέκταση της περιόδου θήρας αγριόχοιρου, προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός του, αυτό προς το παρόν δεν έχει ικανοποιηθεί. Εξάλλου, δεν προβλέπεται αποζημίωση εκ μέρους της Πολιτείας για τις καταστροφές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες. Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα προέκυψε όταν απελευθερώθηκαν στην περιοχή μας ημίαιμα ζώα, τα οποία, σε αντίθεση με τα κλασικά αγριογούρουνα, γεννούν πολλά μικρά, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο.
Παίρνουν τις… καραμπίνες!
Μην έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης στην προέλαση των αγριογούρουνων στα χωράφια τους, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που παίρνουν τις καραμπίνες και στήνουν καρτέρια σκοτώνοντας τα ζώα που θα βρεθούν μπροστά στις κάνες τους. Αυτό όμως αποτελεί ρίσκο για τους ίδιους, αφού η Θηροφυλακή δεν αστειεύεται!
Κάπως έτσι, ξημερώματα της περασμένης Τρίτης κλιμάκιο από θηροφύλακες της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου συνέλαβε επ’ αυτοφώρω δύο λαθροκυνηγούς στον κάμπο του Καλπακίου. Μετά από παρακολούθηση και αφού προηγήθηκε ένας πυροβολισμός, οι θηροφύλακες επιχείρησαν να ελέγξουν όχημα κάνοντας σήμα στάσης στον οδηγό. Εκείνος όμως ανέπτυξε ταχύτητα, για να σταματήσει λίγη ώρα αργότερα. Στην πορεία της διαφυγής οι θηροφύλακες αντιλήφθηκαν ότι οι επιβαίνοντες πέταξαν έξω από το όχημα ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο βρέθηκε έπειτα από αναζήτηση στην περιοχή, «γεμάτο», με δύο φυσίγγια για κυνήγι αγριόχοιρου (μπάλες). Οι δύο λαθροθήρες οδηγήθηκαν στο Τμήμα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.
Τι λέει η Ε΄ Κ.Ο.Η.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της πως ήταν η πρώτη, εδώ και αρκετά χρόνια, που έγινε αποδέκτης των καταγγελιών για τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες, τους θερινούς μήνες και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε πολλές άλλες.  Η ίδια έχει αναδείξει το θέμα και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου αυτού προβλήματος, η επίλυση του οποίου όμως, όπως σημειώνει, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, που μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί!
Το Δ.Σ. της Ε’ Κ.Ο.Η. επισημαίνει την αδήριτη αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την αποφυγή των καταστροφών στις καλλιέργειες και ζητά μέριμνα για την αποζημίωση του συνόλου της ζημιάς που υφίστανται οι καλλιεργητές από τα αγριογούρουνα. Ωστόσο, σπεύδει να σημειώσει πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενισχύσει πρακτικές αυτοδικίας που, τελικά, προκαλούν πολύ περισσότερα προβλήματα και ενέχουν πολλούς περισσότερους κινδύνους από αυτά που επιχειρούν να επιλύσουν».
Αγριογούρουνα στη Βουλή
Το θέμα με τις καταστροφές που προκαλούν και αυτό το καλοκαίρι τα αγριογούρουνα σε περιοχές με καλλιέργειες έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, o οποίος ζητάει απ’ τους αρμόδιους υπουργούς την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα καταστολής του φαινομένου αλλά και ανακούφισης των αγροτών που έχουν πληγεί.
Κάνοντας αναφορά στις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις της Ηπείρου, ο βουλευτής σημειώνει πως αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, γεγονός που προκαλεί σημαντική απώλεια του ετήσιου εισοδήματος των αγροτών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

www.proinoslogos.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων