Αλλάζουν τα… σκάγια και στην Κύπρο

0

Αλλάζουν τα… σκάγια και στην Κύπρο για προστασία των πουλιών – Δείτε τι θα γίνει και γιατί!

Καμπανάκι για τη χρήση φυσιγγίων από μόλυβδο σε όλη την Ευρώπη και την Κύπρο.
Τα μολύβδινα φυσίγγια αποτελούν κίνδυνο για τα πουλιά αλλά και όσους καταναλώνουν τα θηράματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας μετά από διαβούλευση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέλαβε τον συντονισμό εισαγωγής νέου περιορισμού στη χρήση φυσιγγίων από μόλυβδο μέσα σε υγροτόπους.

Όπως αναφέρεται αναζητείται λύση για το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ ήδη το Τμήμα Εργασίας ενημέρωσε τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό.

Κύριος στοιχείο του περιορισμού που αναμένεται να εισαχθεί στην χρήση φυσιγγίων είναι να απαγορευθεί το κυνήγι μέσα σε υγροτόπους με φυσίγγια που περιέχουν μόλυβδο περισσότερο του 1% κατά βάρος. Αυτοί οι περιορισμοί καθορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar. Στην Κύπρο το πρόβλημα με τη χρήση φυσιγγίων που περιέχουν μόλυβδο κοντά σε υγρότοπους έχει ήδη αντιμετωπιστεί καθώς υπάρχει ήδη νομοθεσία στο νόμο για την Προστασία και Διαχείριση Άγριων Πτηνών που απαγορεύει τη χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των αλυκών.

Ο περιορισμός αυτός έχει ως στόχο είναι προστατευθούν πουλιά και πτηνά που δηλητηριάζονται άμεσα ή έμμεσα από τον μόλυβδο μέσω της κατάποσης των απορριπτόμενων φυσιγγίων. Παράλληλα αυτός ο περιορισμός αναμένεται να συνεισφέρει και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση θηραμάτων μολυσμένων από μόλυβδο ή νερού μολυσμένου από μόλυβδο.

Σύμφωνα με έρευνες ο μόλυβδος θεωρείται νευροτοξική ουσία και οι ενώσεις του προκαλούν νευρομυικές και νευροανααπτυξιακές διαταραχές και νεφρική ανεπάρκεια.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 21η Δεκεμβρίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

 www.newsbomb.com.cy/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων