Ξεκίνησε από το πρωί το κυνήγι και ο Έβρος είναι το επίκεντρο

0

Ξεκίνησε στις 6 σήμερα το πρωί η φετινή Κυνηγετική Περίοδος και ήδη σε όλο το νομό Έβρου ακούγονται τα «μπαμ» των κυνηγών όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και από όλη την Ελλάδα, που έχουν έρθει στα μέρη μας για να κυνηγήσουν τρυγόνια και ορτύκια. 
Είναι άλλωστε γνωστό ότι αγαπημένος προορισμός πολλών κυνηγών, είναι ο νομός Έβρου και είναι φυσικό να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατά το εναρκτήριο κυνήγι. Οι φημισμένοι ορτυκότοποι και τα σταροχώραφα της Θράκης εγγυώνται συναρπαστικά και αποδοτικά κυνήγια.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετές περιοχές του Νομού Έβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Φέρρες, Σουφλί κ.τ.λ.) κατακλύζονται από κυνηγούς για να κυνηγήσουν ορτύκια και τρυγόνια κατά τον μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, υδρόβια και παρυδάτια τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κυνηγούν στις εξής περιοχές:
* Οι Αθηναίοι κατά 61% στη Στερεά Ελλάδα και κατά 39% εκτός Στερεάς.
* Οι Θεσσαλονικείς κατά 48% στους όμορους νομούς της Θεσσαλονίκης, κατά 45% στο Νομό Θεσσαλονίκης και κατά 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι περισσότερες κυνηγετικές εξορμήσεις γίνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη σε ποσοστό 40,6%, στη Στερεά Ελλάδα και στις Κυκλάδες σε ποσοστό 28,1%, στην Πελοπόννησο σε ποσοστό 13,7%, στη Θεσσαλία (7,1%), στην Ήπειρο (4,3%), στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα (3,4%) και στο Αρχιπέλαγος (Λέσβος, Σάμος, Χίος) σε ποσοστό 2,7%.

Πού θα τα εντοπίσετε

Οι άκρες των χωραφιών από τριφύλλια, βίκο, στάρια, τεύτλα, καλαμποκιές, μποστάνια με καρπούζια, πεπόνια, είναι τα σημεία που προτιμούν τα ορτυκάκια μας κι εκεί που συνήθως τα συναντάμε κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών.Συνήθως χώνονται μέσα στα καλαμπόκια, οπότε θα πρέπει κάποιος να έχει την υπομονή και την αντοχή στα κουνούπια μας να περιμένει να έρθει το σούρουπο.

Τότε είναι που τα πουλιά βγαίνουν έξω για σουλατσάρισμα και τραγούδι. Όποιος έχει ικανό σκύλο και είναι προετοιμασμένος σκοπευτικά, μπορεί να μαζέψει από ένα έως αρκετά  πουλάκια στην πιο ωραία κυνηγετική ώρα.

Μην αφήσετε άψαχτα τα χέρσα αγκαθωτά χωράφια, ειδικά όταν περιβάλλονται από θερισμένα σταροχώραφα. Κλείνοντας, υπενθυμίζω στους κατόχους μακρύτριχων σκύλων να μην τολμήσουν να ανηφορίσουν χωρίς χτένες και ψαλίδια.

Τρυγόνι
Τα σταροχώραφα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα χωράφια με βαμβάκια μειώθηκαν. Τα ηλιόσπορα παρέμειναν στα ίδια πλαίσια με την περσινή χρονιά οπότε αν δεν συμβεί το μοιραίο –που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια– τα λεγόμενα θρακιώτικα μπουρίνια που αποτελούν λόγο για εξαφάνιση των τρυγονιών, ίσως να ικανοποιηθούν και οι πλέον απαιτητικοί «τσαντάκηδες».

Τα τρυγόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους από νωρίς, όπως κάθε χρόνο, σε Μακεδονία και Θράκη. Ηλιόσπορα, ρεματιές, πευκοδάση, είναι μια πολύ καλή επιλογή, αρκεί να έχουν γίνει οι σωστές αναγνωρίσεις από πριν ως προς την κατεύθυνση των πουλιών την ώρα που γίνεται και φυσικά αν γίνεται. Πρέπει να γίνουν αρκετές βόλτες πριν στην τοποθεσία, να δούμε πρώτα που υπάρχουν τρυγόνια και μετά το δρομολόγιο το οποίο ακολουθούν είτε για ανεύρεση τροφής είτε για νερό. Τα γνωστά δηλαδή.

Ο «κώδικας δεοντολογίας» που πρέπει να τηρούν οι κυνηγοί
Ο Προϊστάμενος της Γεν. Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται ένας «κώδικας δεοντολογίας» για τους κυνηγούς ενόψει έναρξης κυνηγετικής περιόδου που ξεκινάει απο τις 20 Αυγούστου
Ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μη συνετής διαχείρισης του νομίμου δικαιώματος άσκησης της θήρας, τα οποία προκάλεσαν πολλές φορές αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια, η υπηρεσία επισημαίνει – υπενθυμίζει, ορισμένες βασικές αρχές που διέπουν τη θήρα οι οποίες και  πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής του κυνηγετικού κόσμου.

1. Πρώτα απ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση τους. Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούμε και τους άλλους κυνηγούς. Πρέπει να μηδενίσουμε τα ατυχήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνουν στο κυνήγι.

2. Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Δεν πετάμε σκουπίδια στις περιοχές που κυνηγάμε και φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τους άδειους κάλυκες. Για το θέμα αυτό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων  αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού.

3. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις περί θήρας. Δεχόμαστε αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα. Δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τη λαθροθηρία.      Ο λαθροθήρας είναι εχθρός του κυνηγού, κλέβει το θήραμα, αλλά και εκθέτει τη δραστηριότητα στην κοινή γνώμη.

4. Τηρούμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους. Η μολυβδίαση προσβάλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.

5. Σεβόμαστε την ξένη ιδιοκτησία και τον κόπο των αγροτών. Δεν κυνηγάμε κοντά σε οικισμούς, κατασκηνώσεις και μεμονωμένες οικίες, σε αθέριστους λειμώνες, σε ατρύγητα αμπέλια, σε ελαιώνες, οπωρώνες πριν τη συγκομιδή ή κοντά σε κτηνοτροφικά ζώα .

6. Σεβόμαστε τον ορειβάτη, τον περιηγητή, τον εκδρομέα, τον συν-κυνηγό. Όλοι έχουν δικαίωμα επαφής με τη φύση. Φαινόμενα τοπικισμού πρέπει να καταδικάζονται.

7. Σεβόμαστε το θήραμα. Ο σεβασμός στο θήραμα είναι βασικό κυνηγετικό αξίωμα το οποίο δείχνει και το επίπεδο της κυνηγετικής παιδείας που χαρακτηρίζει κάθε κυνηγό.  Αναγνωρίζουμε το είδος του θηράματος πριν πατήσουμε τη σκανδάλη. Δεν πυροβολούμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το είδος του θηράματος και εάν η απόσταση βολής δεν είναι κατάλληλη.  Φροντίζουμε για την άμεση ανεύρεση του τραυματισμένου θηράματος.

8. Το κυνήγι είναι και άθλημα, και επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην απόκτηση παιδείας. Διεξάγεται  κάτω από συγκεκριμένους υποχρεωτικούς κανόνες, που ορίζονται από την Πολιτεία και επιπλέον υπόκειται και σε ποιοτικούς περιορισμούς και την κυνηγετική ηθική που επιβάλλονται από την ατομική συνείδηση και την κυνηγετική παιδεία  του κάθε κυνηγού.  Δεν πρέπει το κυνήγι να μεταβάλλεται, καθ οιονδήποτε τρόπο, σε μέσο εκτόνωσης και επίδειξης.

Οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους κυνηγούς και ιδιαίτερα τους νέους, οργανώνοντας σε συνεργασία και με λοιπούς περιβαλλοντικούς φορείς, ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις, έτσι ώστε να παρέχεται η απαραίτητη πληροφόρηση για τη νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα, να βελτιώνεται η γνώση, να αυξάνεται η υπευθυνότητα των κυνηγών και να επιδιώκεται ένα υψηλότερο επίπεδο κυνηγετικής παιδείας  επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

 www.evros-news.gr/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων