Μεγάλη θνησιμότητα των κορακοειδών στην Αργολίδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

0

Επαγρύπνηση, αλλά όχι ανησυχία και πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τη διαπίστωση ότι τα κρούσματα προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Πελοπόννησο έχουν φτάσει τα 29 για το 2017. Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρατηρήθηκε στην Αργολίδα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, κατά την περίοδο 2017 (έως 11/08/2017), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και στη Ρουμανία.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφθασαν τα 29, εκ των οποίων τα 28 είναι στην Αργολίδα και ένα στη Βόρεια Κυνουρία. Παρόλα αυτά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθησυχάζουν και τονίζουν πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εντατικοί ψεκασμοί γίνονται ακόμα και σήμερα από σπίτι σε σπίτι.

Από έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει τεκμηριωθεί ότι η νόσος μεταφέρθηκε στην περιοχή της Αργολίδας από άγρια κορακοειδή τα οποία έχουν σχεδόν στο σύνολό τους πεθάνει εξαιτίας του ιού.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας έχει εγκριθεί άδεια στον καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, για σύλληψη κορακοειδών (καρακάξα, κάργια, κουρούνα), για τη διερεύνηση της ζωοανθρωπονόσου του Δυτικού Νείλου. Η έρευνα θα λάβει χώρα κατά τα έτη 2017 και 2018, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μπορούν να παγιδευτούν μέχρι 300 άτομα κορακοειδών.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων