Παραμένουν οι επτά ζώνες στον Αμβρακικό, ενισχύεται η αντιμετώπιση της λαθροθηρίας

0

Υπογράφηκε με καθυστέρηση, η Υπουργική Απόφαση για το κυνήγι στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού – Ικανοποιημένη η Ε’ ΚΟΗ, η οποία ενισχύεται με νέα «όπλα»

Ικανοποιημένους και συνάμα πιο αποφασισμένους να πατάξουν τη λαθροθηρία, βρίσκει τους κυνηγούς, η νέα Υπουργική Απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.

Κι αυτό γιατί, η απόφαση που φέρει την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και στηρίζεται στις εισηγήσεις και απόψεις διαφορετικών φορέων, όπως του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, δημοσίων υπηρεσιών, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, προβλέπει ότι οι επιτρεπτές και οι απαγορευμένες ζώνες για τη θήρα στο Εθνικό Πάρκο παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη υπουργική απόφαση (2013-2016).

Με λίγα λόγια, οι κυνηγοί, μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν την αγαπημένη τους δραστηριότητα στον Αμβρακικό, ενός υγροτόπου διεθνούς σημασίας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υγροτόπων Ραμσάρ, στις επτά ζώνες όπου έχουν οριοθετηθεί και επιτρέπεται το κυνήγι.

Να υπενθυμίσουμε, ότι από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου το 2008, το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύτηκε με σχετική απόφαση για τρία χρόνια, η οποία παρατάθηκε άλλες δύο φορές έως το 2013, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη θηροφύλαξη και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Κι αυτό διότι στο Πάρκο πολλές φορές στο παρελθόν είχαν καταγραφεί φαινόμενα λαθροθηρίας.

Το 2013 όμως, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία, μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, επιτρεπόταν, η θήρα σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου που ανήκουν στις Περιφερειακές Eνότητες Πρεβέζης και Άρτας.


Παράλληλα, ζήτησε από τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής και να μεριμνήσουν για την αύξηση των φυλάκων θήρας, την ενίσχυση του εξοπλισμού τους και τον συντονισμό των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, ΣΔΟΕ κτλ.) για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη.

Η απόφαση αυτή, παρατάθηκε με υπουργική απόφαση για δύο κυνηγετικές περιόδους, ήτοι για τα έτη 2014−2015 και 2015−2016.

Η υπογραφή νέας ρυθμιστικής για το κυνήγι στον Αμβρακικό, παρέμενε στον «αέρα», με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα, να καταγράφονται φαινόμενα λαθροθηρίας, στα οποία η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αδυνατούσε να παρέμβει. Με λίγα λόγια, κάποιοι κυνηγοί, εκμεταλλευόμενοι την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης, κυνηγούσαν και εκτός των επτά επιτρεπόμενων ζωνών, κάτι που δεν θεωρούσαν παράνομο, απουσία ρυθμιστικής.

Γι’ αυτό και η παρέμβαση της Ε΄ΚΟΗ, ήταν άμεση: O πρόεδρός της, Νίκος Παπαγρηγορίου, επικοινώνησε πριν από λίγες ημέρες με το αρμόδιο Υπουργείο και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η νέα Υπουργική Απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας, κάτι που έγινε. Η Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε και αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Παπαγρηγορίου, μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», μετέφερε την ικανοποίηση της κυνηγετικής οικογένειας, για την υιοθέτηση των τεκμηριωμένων προτάσεων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως σημείωσε, έχει αποδειχθεί ότι το κυνήγι στις οριοθετημένες περιοχές του Αμβρακικού, συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας. «Σταμάτησε η ασυδοσία με τις επτά ζώνες», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ε’ ΚΟΗ θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, με στόχο την πρόληψη και την καταστολή της λαθροθηρίας.

Εξάλλου, η πρόβλεψη και υλοποίηση των μέτρων και ενεργειών, που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, απέδωσαν σημαντικούς καρπούς, καθώς παρατηρήθηκε συντριπτική μείωση της λαθροθηρίας λόγω της ύπαρξης των νομίμων κυνηγών αλλά και της συνεχούς και ουσιαστικής δράσης της Θηροφυλακής.

Ενισχύεται η Ε’ ΚΟΗ

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι για την πληρέστερη προστασία του Αμβρακικού, η Ομοσπονδία, θα αποκτήσει δύο τηλεκατευθυνόμενα βαρκάκια, τύπου «Hovercraft», τα οποία διακρίνονται για την ευελιξία τους, σε τέτοιες περιοχές κα δύο drones, υψηλής παρατήρησης.

Και επιχειρησιακά εργαλεία

Στο μεταξύ, με την νέα Υπουργική Απόφαση, για πρώτη φορά εισάγονται αποτελεσματικά επιχειρησιακά εργαλεία προκειμένου να ισορροπήσουν οι διαφορετικές χρήσεις του Εθνικού Πάρκου. Τα εργαλεία αυτά, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα περιορίσουν σημαντικά τη λαθροθηρία εντός Εθνικού Πάρκου, ενώ παράλληλα θα γίνεται συστηματικός έλεγχος του κυνηγιού ώστε να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά οι διαφορετικές χρήσεις του Πάρκου από την άγρια ζωή και τον άνθρωπο.

Είναι ακόμη απαραίτητα, στο πλαίσιο τoυ αειφορικού κυνηγιού, όπως αυτό έχει ορισθεί από την ΕΕ μέσα από διάφορες διαδικασίες και συμφωνίες με σημαντικότερη τη συμφωνία, μεταξύ ΕΕ – FACE – BirdLife International. Η συμφωνία αυτή, προβλέπει ότι το κυνήγι είναι συμβατό σε προστατευόμενες περιοχές εφόσον δεν επηρεάζονται οι στόχοι διατήρησης της περιοχής και ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα. Επίσης, η συμφωνία καταργεί σταδιακά τα μολύβδινα σκάγια εντός υγροτόπων.

Συγκεκριμένα, με την Απόφαση αυτή ο Υπουργός ζητά από τις αρμόδιες Δασικές αρχές, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου:

1. Να συνεργαστούν για την έκδοση μέχρι την 1η Αυγούστου 2018 Τοπικού Σχεδίου Δράσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροθηρίας, το οποίο μαστίζει την τοπική κοινωνία και δυσφημεί την νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα.

Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για τη λαθροθηρία, που πρώτη η παρούσα κυβέρνηση εφάρμοσε στη Λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα Νέστου και το Δέλτα Έβρου, καθορίζουν και εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο ειδικά μέτρα ελέγχου και εποπτείας της θηρευτικής δραστηριότητας με την ενεργή συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκομένων φορέων.

2. Να προβούν σε συστηματικούς ελέγχους για την παράνομη χρήση μολύβδινων σκαγιών και να εκπονήσουν έρευνα για την επίπτωση της χρήσης τους. Πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι από το Σεπτέμβριο 2013 απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για στη θήρευση πουλιών σε όλα τα υγροτοπικά οικοσυστήματα.

3. Να εκπονήσουν σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης τριετούς τουλάχιστον διάρκειας για τη διαπίστωση της επίδρασης της θηρευτικής δραστηριότητας σε θηρεύσιμα και μη είδη.

Τέλος, η Δασική Υπηρεσία είναι παραμένει υπεύθυνη για την εφαρμογή όλων των μέτρων που καθορίζονταν στην Απόφαση του 2013. Τέτοια μέτρα, είναι η σήμανση των απαγορευμένων περιοχών, η ενίσχυση της φύλαξης με δασοφύλακες της Δασικής Υπηρεσίας και ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, η ενημέρωση των πολιτών, η εμπλοκή και ενημέρωση όλων των τοπικών αρχών (ΕΛΑΣ, Λιμενικό, ΣΔΟΕ κλπ).

Με την ΚΥΑ 11989/2008 (ΦΕΚ 123/Δ’/21-3-2008) ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού και καθορίστηκαν οι χρήσεις, όροι και περιορισμοί στις επιμέρους Ζώνες Προστασίας του. Σύμφωνα με την παράγραφο 8, του άρθρου 4, απαγορεύτηκε η θήρα στις Ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου για 3 έτη (μέχρι Φεβρουάριο 2011). Επιπλέον στο ίδιο άρθρο ορίσθηκε ότι μετά την παρέλευση της τριετίας, η θηρευτική δραστηριότητα σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου και της Ζώνης Περιβαλλοντικού Ελέγχου, θα ρυθμίζεται με απόφαση ετήσιας ισχύος, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια δασική υπηρεσία, μετά από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης.

Αναμένονται αντιδράσεις

Πάντως, η εν λόγω απόφαση, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι «τα βάζουν» συχνά με τον κ. Φάμελλο, κάνοντας λόφο για συμμόρφωση με το «κυνηγετικό λόμπι».

Όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να εφαρμοσθεί καθολική απαγόρευση του κυνηγίου, εντός του Αμβρακικού, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι ευρύτερο και αμιγώς πολιτικό: «είναι ορθό να ασκείται κυνήγι μέσα σε Εθνικά Πάρκα και γενικότερα σε προστατευόμενες περιοχές για την άγρια πανίδα, έστω κι αν αυτό τελείται υπό προσεκτικό καθεστώς διαχείρισης;» διερωτώνται.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων