Σφήκες, πέρδικες – ψηλά νοήματα!!!

0

Στον χαιρετισμό της, σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Πρασίνων, η Περιφερειάρχης  Αττικής Ρένα Δρούρου ανέφερε ότι: «Η οικολογία οφείλει να αποτελεί ένα ξεχωριστό, σύνθετο πρόταγμα, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από μία ‘γειωμένη’ με την κοινωνία, σχέση»!!!.

Η φράση αυτή, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα, για το πως μπορεί κάποιος πολιτικός να μιλά, χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο και βέβαια να μη λέει τίποτα ουσιώδες.

Διαβάζοντας τα αποσπάσματα της ομιλίας αποδεικνύεται η αγωνία του οικολογικού κινήματος μήπως τελικά μείνει στην “απ’ έξω” από τα σημαντικά κερδοφόρα ζητήματα της εποχής που προσφέρουν αναγνωρισιμότητα και ενδείκνυνται για πολιτική εκμετάλλευση.

Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια της οικολογίας, όπως αυτή εκφράζεται στο μοντέρνο πολιτικό κατεστημένο, μέσω των πολιτικών σχηματισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, να διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ζωής αρκεί να υπάρχει το σχετικό όφελος πολιτικό ή οικονομικό.  «Οι νέες μορφές ανάπτυξης, το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο, οι πολλές πτυχές της έννοιας της ανάπτυξης αποτελούν τα σύγχρονα διακυβεύματα που δεν αφορούν μεν αποκλειστικά τους Οικολόγους αλλά στα οποία καλούνται και αυτοί να δώσουν τις απαντήσεις τους», είπε η κ. Δούρου.

Επίσης παρατήρησε ότι το «μεγάλο στοίχημα» είναι η «σχέση της Αυτοδιοίκησης με την οικολογία», υπογραμμίζοντας ότι «σε αντίθεση με τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, η παρουσία οικολόγων στα τοπικά κέντρα αποφάσεων μπορεί να αναδειχθεί πολύ αποτελεσματική χάρη στη φύση λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη».

Στο σημείο αυτό η Ρένα Δούρου έφερε το παράδειγμα της περίπτωσης της πυρκαγιάς του ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο, τονίζοντας ότι χάθηκε η ευκαιρία να γίνει αυτό «εφαλτήριο μιας νέας προσέγγισης». «Παραβατικότητα – παρασιτικότητα – αναποτελεσματικότητα της δημόσιας παρέμβασης: αυτό το αρνητικό τρίπτυχο που αναδεικνύουν υποθέσεις όπως του Λαζόπουλου ή της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό, αντί να είναι πεδίο συντονισμένης δράσης των Οικολόγων, έγιναν αφορμή για επικοινωνιακές αστοχίες ενώ δεν τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που η επίλυσή τους θα αποτρέψει την επανάληψη μελλοντικών λαθών», κατέληξε η Περιφερειάρχης.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων