To κυνηγετικό όπλο F-grade Fox του Προέδρου Ρούσβελτ

0

To κυνηγετικό όπλο F-grade Fox του Προέδρου Ρούσβελτ των 862.500 δολλαρίων και το πιο διάσημο σαφάρι του 20ου αιώνα!

Ο  Θεόδωρος  Ρούσβελτ πήρε αυτό το όπλο στο διάσημο ενός χρόνου αφρικανικό σαφάρι του 1909. Στην αναφορά του για το ταξίδι, “AfricanGame Trails” ο  Ρούσβελτ έγραψε: “Έχω ένα  Fox 12 gauge  κυνηγετικό όπλο, κανένα καλύτερο όπλο δεν έγινε ποτέ.”  Ήταν ένα endorsement  Fox  που χρησιμοποιήθηκε για να διαφημίσει τα όπλα του για χρόνια.

Πωλήθηκε τον Οκτώβριο του  2010 για  862.500 δολάρια!

Το  Outdoor  Pressroom είχε αναφέρει ότι το κυνηγετικό όπλο « F Grade A.H.Fox» του  Πρόεδρου Θεόδωρου Ρούσβελτ των ΗΠΑ και μέλος της NRA ήταν προς επίδειξη στο Ιστορικό Κέντρο Buffalo Bill στο Cody στο Ουαιόμινγκ. Το περασμένο φθινόπωρο το όπλο πωλήθηκε στο αστρονομικό ρεκόρ των 862.500 δολλαρίων σε δημοπρασία η οποία διεξήχθη από την James D . Julia, Inc (στην οποία δημοπρατήθηκε  επίσης το βραβευμένο  “Bo Whoop”  του Nash Buckingham).

Η  Billings Gazette αναφέρει περαιτέρω:

Το κυνηγετικό όπλο ανήκει στο συλλέκτη Jason Roselius, που ζει και εργάζεται στην πόλη της Οκλαχόμα. Αγόρασε το όπλο σε δημοπρασία και συμφώνησε να το δανείσει στο μουσείο, χαρακτηρίζοντάς το ως εθνικό θησαυρό ενός μεγάλου στη ζωή Αμερικάνου.
Το κυνηγετικό όπλο είναι ένα έργο τέχνης. Διαθέτει περίπλοκα σκαλίσματα πολύ καλή  εργασία, φύλλα βελανιδιάς και ένα χρυσό ένθετο κυνηγετικό σκυλί σε κάθε πλευρά του πλαισίου.
Το όπλο εμφανίζεται σε ένα πλαίσιο δρυς με την αρχική θήκη και το ξεθώριασμα του εξωτερικά από το γρασαδόρο. Μια επιγραφή σε μία  από τις κάννες  λέει ότι  έχει διατυπωθεί ρητώς για τον Θεόδωρο Ρούσβελτ.
Το σήμα του κατασκευαστή, από την άλλη κάννη γράφει, “από την εταιρεία AH Fox Gun  Φιλαδέλφεια ΗΠΑ”

Παραμένει σε άριστη κατάσταση.

Το όπλο πωλήθηκε  στις 5 Οκτωβρίου του 2010 για  862 500 $ (τελική τιμή με premium), καθιστώντας το πιο ακριβό αμερικανικό κυνηγετικό όπλο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. (Η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή για αμερικανικό κυνηγετικό όπλο ήταν ένα LC Smith Deluxe το οποίο πωλήθηκε  επίσης από αυτήν την εταιρία, τον Μάρτιο του 2008, με τιμή 235.750 δολλάρια.)
Το κυνηγετικό όπλο του Ρούσβελτ έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Τα αρχεία δείχνουν ότι ήταν αρχικά κατασκευασμένο για να παρουσιαστεί το 1909  στο  Μεγάλο Αμερικανικό  Παγκόσμιο  Πρωτάθλημα  Trapshooting στο Σικάγο του  Ιλλινόις. Η εντολή εργασίας δηλώσει ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό μοντέλο  F εξοπλισμένο με 30 ιντσών κάννες, modified και full  τσοκ, με μια αυτόματη ασφάλεια, με βάρος της σκανδάλης 5 λίβρες  για τη δεξιά και 6 λίβρες  για την αριστερή, και με  συνολικό βάρος 7 λίβρες και  8 ουγγιές. Η ένδειξη της κάρτας παραγγελίας έλεγε:  “Αυτό το όπλο είναι για τους σκοπούς της έκθεσης και πρέπει να είναι τόσο τέλειο  όσο δεξιοτέχνης είναι αυτός που θα το κατέχει.”

Το όπλο ποτέ δεν έλαβε μέρος στους αγώνες, όμως. Αυτό το 12-gauge όπλο ήταν στην Αφρική με τον Πρόεδρο Ρούσβελτ. 

Το 1901, όταν ο Πρόεδρος William McKinley δολοφονήθηκε, ο Ρούσβελτ έγινε ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ηλικία των 42 ετών ( η μικρότερη ηλικία Αμερικάνου  Προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ). Κατά τη διάρκεια των  σχεδόν οκτώ χρόνων  της θητείας του, έγινε ο πιο δημοφιλής  πρόεδρος μαζί με τον Αβραάμ Λίνκολν και ένας από τους πιο οικολόγους και outdoorsmen της ιστορίας. Μέχρι το 1908, όμως, ήταν κουρασμένος από την πολιτική και τη δημόσια  ζωής. Ο ίδιος αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή και άρχισε να κάνει σχέδια για ένα  πολυπόθητο  κυνήγι σαφάρι στην Αφρική με γιο του  Kermit. Αυτό θα γίνει το πιο διάσημο σαφάρι του εικοστού αιώνα, και το κυνηγετικό όπλο Fox θα είναι μέρος του!

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η γυναίκα του Ρούσβελτ,  Edith,  διέταξε το όπλο ως δώρο για το σύζυγό της. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά φαίνεται πιο πιθανό ότι κάποιος στην Εταιρεία AH Fox Gun Company, κατά πάσα πιθανότητα ο πρόεδροςAnsley Fox, είδε μια ευκαιρία για κάποια εξαιρετική διαφήμιση, εάν το όπλο συνόδευε τον  Ρούσβελτ  σε μια περιπέτεια στην οποία είχε δοθεί  μεγάλη  δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, το Fox  από την προβλεπόμενη χρήση του έγινε ένα  όπλο « έκθεσης»  και το παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος. Στη συνέχεια, ο Ρούσβελτ έστειλε ευχαριστήριο σημείωμα στον  Ansley Fox:

” Αγαπητέ μου κ. Fox:

Το δίκαννο κυνηγετικό όπλο έχει έρθει, και πραγματικά πιστεύω ότι είναι το πιο όμορφο όπλο που έχω δει ποτέ. Είμαι εξαιρετικά περήφανος για αυτό. Σχεδόνντρέπομαι να το πάρω  στην Αφρική και να το  εκθέσω  στη σκληρή  χρήση που θα έχει. Αλλά τώρα που το έχω, δεν θα μπορούσα ενδεχομένως να  το αφήσω  πίσω. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που έχω ένα τόσο όμορφο κομμάτι της αμερικανικήςκατασκευής μαζί μου.

Με εκτίμηση, Θεόδωρος Ρούσβελτ.”

Ο Ρούσβελτ εγκατέλειψε το αξίωμα του Προέδρου στις 4 Μαρτίου 1909, και στις 23, αυτός και ο  Κέρμιτ έφυγαν από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Στις 21 Απριλίουέφτασαν στη Μομπάσα στην  βρετανική  Ανατολική Αφρική,  επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο και συναντήθηκαν στο  σαφάρι τους στο  Kapiti Plains.
Για έντεκα μήνες, με έναν περίγυρο  250 αχθοφόρων  και οδηγών, οι Ρούσβελτς  ταξίδεψαν σε όλη την  Βρετανική Ανατολική Αφρική, στο Βελγικό Κογκό και πίσω στο Νείλο  που τελειώνει στο Χαρτούμ. Κατά την περίοδο αυτή, έχουν κυνηγηθεί και θηράματα για δείγματα για το Smithsonian Institution και το Αμερικανικό  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στην  ομάδα περιλαμβάνονται επιστήμονες από το Σμιθσόνιαν και οδηγήθηκαν  από τον θρυλικό κυνηγό-ιχνηλάτη  RJ Cunninghame. Ο διάσημος  κυνηγός  μεγάλων θηραμάτων   και  εξερευνητής  Frederick Selous  ενώνονταν  επίσης μαζί τους από καιρό σε καιρό. Συνολικά, ο Ρούσβελτ και οι σύντροφοί του σκότωσαν ή παγίδευσαν  11.397 ζώα, συμπεριλαμβανομένων 11 ελεφάντων, 20 ρινόκερων, 17 λιονταριών, 20 ζέβρες, επτά ιπποπόταμους, επτά καμηλοπαρδάλεις και έξι βουβάλια.



Κατά τη διάρκεια του σαφάρι, ο Ρούσβελτ έγραψε μηνιαίες εκθέσεις για το περιοδικό Scribner, και η αποστολή των χειρογράφων γίνονταν από το στρατόπεδο στο Ναϊρόμπι από  δρομέα. Σε μία από αυτές, που δημοσιεύθηκε  τον Οκτώβριο του 1909,είπε: «Είχα ένα   Fox No. 12 λειόκαννο,  κανένα  καλύτερο  όπλο δεν έγινε ποτέ.”

Η εταιρεία Fox ποτέ δεν είχε χρησιμοποιήσει διαφήμιση στο βαθμό που κάποιες άλλες  αμερικανικές  κατασκευαστικές εταιρείες έκαναν, αλλά αυτό ήταν πολύ καλό για να περάσει.  Η εταιρεία  κεφαλαιοποιήθηκε  σχετικά με την έγκριση του Ρούσβελτ, βλέποντας ότι η γνώμη του  πρώην  Προέδρου  στα   Fox  όπλα  αναφέρθηκε σε όλα τα περιοδικά του εμπορίου. Η Fox συνέχισε χτυπάει το τύμπανο Roosevelt για χρόνια, ακόμη και συμπεριλαμβανομένου του κειμένου της επιστολής του προς τον Ansley Fox το 1915 στον κατάλογό τους.

Τα άρθρα που έγραψε ο Ρούζβελτ για το Scribner σχηματίζεται ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου και της περιπέτειας του Ρούζβελτ στο αφρικανικό σαφάρι , που δημοσιεύθηκε το 1910. Σε αυτό, ο ίδιος λέει πως το κυνηγετικό όπλο Fox χρησιμοποιήθηκε  για τη θανάτωση μια ευρείας ποικιλίας των θηραμάτων που ήταν  επιθυμητά  από τους επιστήμονες της αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής χήνες, της πρασινοκέφαλης με το κίτρινο ράμφος , του φραγκολίνου, του spurfowl και της πέρδικας της άμμου …

Το όπλο αποδείχθηκε ότι είναι «ένα εξαιρετικά αυστηρό για κοντινές βολές όπλο …», έγραψε.
Το κυνηγετικό όπλο συνόδευσε  επίσης τον Ρούσβελτ στην περίφημη εκστρατεία του, μέσα από την έρημο της Βραζιλίας το 1914. Και χάρη στα γραπτά του Ρούσβελτ, έγινε ένα από τα πιο διάσημα πυροβόλα όπλα που έγιναν ποτέ.

Το πυροβόλο όπλο παρέμεινε στην οικογένεια Ρούζβελτ για τρεις γενιές. Το 1974, πουλήθηκε σε έναν συλλέκτη όπλων  Fox που ονομάζεται Τομ Kidd. Ο Kidd πούλησε το όπλο  στον επόμενο ιδιοκτήτη του, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος, το 2000. Ήταν ο εν λόγω κύριος που έβαλε  το όπλο προς πώληση μέσω του James D. Julia.

Στη δημοπρασία στις 5 Οκτωβρίου, το πολύ-αναμενόμενο άνοιξε με μια απών προσφορά των 150.000 δολλαρίων και ακολούθησε σταθερά ανοδική για  τέσσερις πλειοδότες μέσω τηλεφώνου που κοντραρίστηκαν μεταξύ τους για το δικαίωμα στο δικό τους εθνικό θησαυρό. Μια  πλήρες αίθουσα και πάνω από 200 συμμετέχοντες και θεατές επευφημούσαν και χειροκροτούσαν ως το σφυρί να πέσει και το όπλο να πωληθεί  σε ανώνυμο ιδιωτικό συλλέκτη για ένα ρεκόρ τιμής 862.500 δολαρίων. Μια μουρμούρα συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά αργότερα από τους  θεατές για το ενδεχόμενο να είναι ο κάτοχος μεταξύ τους καθώς και για  την ιστορία των αποφάσεων και γεγονός που μόλις είχαν δει!

Το όπλο Fox γίνεται το πιο ακριβό αμερικανικό κυνηγετικό όπλο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία και το δεύτερο πιο ακριβό όπλο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία», είπε ο Wes Dillon. (Ένα σπάνιο πιστόλι Colt Walker που πωλήθηκε  από την Julia σε δημοπρασία  το 2008 είναι το πιο ακριβό όπλο με  920.000 δολλάρια).

 www.guns-gr.com/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων