Χιλιάδες κυνηγοί στην εκδήλωση διαμαρτυρίας χθες στο Παραλίμνι

0

ΧΚατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκε συλλογή υπογραφών των παρευρισκομένων,με στόχο την απαγόρευση της δράσης των ξένων ακτιβιστών της CABS.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες βράδυ στη πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, περισσότεροι από τρεις  χιλιάδες κυνηγοί εκφράζοντας την αντίθεση τους στη νομοθεσία Περί Προστασίας και Διατήρησης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Ιούνιο.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από το “Κίνημα Αμμόχωστος – Διεκδικώ”, στην παρουσία και βουλευτών, ενώ κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκε συλλογή υπογραφών των παρευρισκομένων, με στόχο την  απαγόρευση της δράσης των ξένων ακτιβιστών της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “CABS”.

Σε ομιλία του ο εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Ομάδας που διοργάνωσε την εκδήλωση Κώστας Κρασσάς ανέφερε ότι «ζητούμε πίσω την αξιοπρέπειά μας, ζητούμε ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι Κύπριοι κυνηγοί ζητούν ίσα δικαιώματα με τους Ευρωπαίους».

Αφού χαρακτήρισε «εγκληματικό το φαινόμενο τοποθέτησης φόλας στους βιότοπους, με αποτέλεσμα να έχουμε την απώλεια σκυλιών» σημείωσε πως «αυτό επιβάλλεται να παταχθεί άμεσα και επιβάλλεται να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι».

Πρόσθεσε ότι η ποινή που έχει καθοριστεί, για τη χρήση μιμητικής συσκευής  «είναι εξωφρενική», σημείωσε πως «επιβάλλεται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ενδημικού και αποδημητικού κυνηγίου», είπε ότι «θέλουμε το ίδιο δικαίωμα με τους Ευρωπαίους κυνηγούς, δηλαδή να θηρεύουμε ισομερώς όλα τα μεταναστευτικά θηράματα» και ανέφερε πως η Κύπρος «είναι σχεδόν εκτός των διαδρόμων μετανάστευσης των πουλιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να θηρεύουμε ισομερώς τα πουλιά που οι υπόλοιποι κυνηγοί απολαμβάνουν».

Στην ομιλία του ο Κώστας Κρασσάς έκανε αναφορά και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις λέγοντας πως «στη Κύπρο, μια ημικατεχόμενη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος των μελών αυτών των Οργανώσεων, δεν ξέρει κανένας ούτε που κινούνται, ούτε τι καταγράφουν, ούτε και πώς το καταγράφουν. Σε μία χώρα που έχει απέναντι της κατοχικά στρατεύματα δεν μπορεί τα μέλη αυτών των Οργανώσεων να αφήνονται να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα» είπε, ενώ διερωτήθηκε γιατί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επιτρέπει στους ακτιβιστές εδώ και μήνες αναρτούν στις κύριες οδικές αρτηρίες τεράστιες πινακίδες και να «δυσφημούν ασύστολα και με θρασύτητα που προκαλεί εξοργισμό» τους κυνηγούς.

Οσον αφορά τα αιτήματα των κυνηγών ο κ. Κρασσάς είπε πως «ζητούμε τροποποίηση του Νόμου περί κυνηγίου ώστε να αυξηθεί στους 4 ο αριθμός των σκύλων που δικαιούται ο κυνηγός να παίρνει στο κυνήγι, μόνιμη ρύθμιση στο θέση άσκησης των κυνηγετικών σκύλων, κατάργηση των τελών χρήσης και εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων, δημιουργία ανεξάρτητου κλιμακίου της ΜΜΑΔ που θα δίνει αναφορά απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας και θα ασχολείται αποκλειστικά με την πάταξη της λαθροθηρίας του ενδημικού θηράματος και του αγρινού».

Ακόμα ζήτησε όπως τροποποιηθεί ο Νόμος  ώστε «να τιμωρείται μόνο η χρήση μιμητικής συσκευής κατά το κυνήγι και όχι και η κατοχή, να μειωθεί η ποινή στα €100 αντί €500 που είναι σήμερα, να επιτραπεί η κατοχή ξόβεργων σαν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άμεσο τερματισμό της παρουσίας των ακτιβιστών στην Κύπρο μέχρι να καθοριστούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τις δράσεις τους, άμεση αφαίρεση των δυσφημιστικών πινακίδων που έχουν τοποθετήσει οι εν λόγω οργανώσεις στους αυτοκινητόδρομους και έναρξη έρευνας από τις ανακριτικές αρχές για τυχόν αδικήματα από τη δράση μελών των ακτιβιστικών οργανώσεων».

Ο κ. Κρασσάς είπε επίσης πως οι κυνηγοί «δεν πρόκειται να σταματήσουν να παλεύουν για δικαίωση», προειδοποίησε για μεγαλύτερη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους και κάλεσε τους παρευρισκόμενους «ως πρώτο μέτρο αντίδρασης να αρνηθούν να ανανεώσουν τις κομματικές τους ταυτότητες».

Στην συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ο οποίος ανέφερε πως «είναι καιρός το κράτος μας, η πολιτεία μας πραγματικά να ενεργήσει με τρόπο ώστε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους των προσωπικών δεδομένων και των ελευθεριών που έχει ο καθένας. Ας το σκεφτούν καλά γιατί πλέον η κοινή γνώμη δεν αντέχει άλλο, γιατί θα υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει όσοι χρησιμοποιούν κρυφές κάμερες και παράνομες μεθόδους για να παρακολουθούν κόσμο να σταματήσουν πάραυτα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Αστυνομία και η Υπηρεσία Θήρας μπορούν να επιβάλουν τη νομοθεσία».

Είπε ακόμα  ότι «αυτοί οι άνθρωποι που ονομάζουν τους εαυτούς τους ακτιβιστές, παραβιάζουν προσωπική περιουσία και προσωπικά δεδομένα» αφού διενεργούν έρευνες σε σπίτια και υποστατικά και κάλεσε την Εισαγγελία και την Αστυνομία να ξεκινήσουν διαδικασίες προκειμένου όσοι πράττουν κάτι τέτοιο να λογοδοτήσουν «όπως λογοδοτούν οι παράνομοι θηρευτές».

Ανέφερε επίσης πως «η σπουδή που επιδεικνύει αυτή η πολιτεία για την πάταξη της λαθροθηρίας γενικά είναι πολύ μεγαλύτερη από την σπουδή που δείχνει για την πάταξη των ναρκωτικών» και κάλεσε τους παρόντες βουλευτές να επιβάλουν «τις ίδιες ποινές για τον οποιονδήποτε έχει επαφή με ναρκωτικά. Είναι πραγματικά λυπηρό και ντροπή, η ίδια η Βουλή να κάνει πλάτες στους εμπόρους των ναρκωτικών, σ’ αυτούς που καταστρέφουν τα παιδιά μας».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου αναφέρθηκε και στην ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου και είπε πως «καθημερινά οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής δίνουν μάχες γι’αυτά που δικαιούμαστε, ωστόσο βρίσκουμε μπροστά μας ανθρώπους και συμφέροντα άλλων επαρχιών. Όλα τα κόμματα ανέχονται το βιασμό της ανάπτυξης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου από το ΚΕΒΕ» είπε και σημείωσε ότι «οποιοσδήποτε ανέχεται κάτι τέτοιο είναι συνένοχος και έχει ευθύνη».

 politis.com.cy/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων