Ευλογιά στα πρόβατα της Λέσβου. Πρώτες οδηγίες προς κυνηγούς

0

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και σήμερα έχουμε στη Λέσβο δώδεκα (12) επιβεβαιωμένες εστίες ευλογιάς του προβάτου σε εκτροφές των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα είτε άμεσα (από μολυσμένα ζώα) είτε έμμεσα (από μεταφορά υποπροϊόντων, μεταχειρισμένων αντικειμένων, ρόδες αυτοκινήτων, κ.α.). Η νόσος έχει επεκταθεί. Για το λόγο αυτό έχει απαγορευθεί η μεταφορά αιγοπροβάτων καθώς και υποπροϊόντων αυτών σε όλο το νησί.
Έπειτα από την ενημέρωση που είχε η Ομοσπονδία μας από την «Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς του προβάτου» εχθές (19/10/2017) στο κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δόθηκαν από τους κτηνιάτρους, κάποιες οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε κατά τις εξόδους μας στην ύπαιθρο.

1. Να αποφεύγονται τα πεδία που βρίσκονται κοντά σε εκτροφές αιγοπροβάτων.
2. Να επιτηρούνται τα σκυλιά, στο μέτρο του δυνατού, για να αποτραπεί η επαφή τους με τυχόν νεκρά αιγοπρόβατα πεταμένα στην ύπαιθρο.
3. Να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, σε κάθε περίπτωση που παρατηρηθεί ή υπάρχει πληροφορία για υπόνοια ευλογιάς. Τα τηλέφωνα της Δ/νσης Κτηνιατρικής Λέσβου είναι 2251042236 και 2251047427.

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει τους αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής για τα μέτρα στα οποία προχωρά, προκειμένου να θωρακίσει τις εκμεταλλεύσεις με αιγοπρόβατα από την απειλή της ευλογιάς, που φαίνεται να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, αυτή την περίοδο, σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους κτηνιάτρους της Διεύθυνσης, τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της εκμετάλλευσης από τη μόλυνση είναι τα εξής:

1. Περιορίζουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην εκμετάλλευση μας στον απολύτως απαραίτητο.

2. Φτιάχνουμε από ένα λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο-έξοδο τόσο της εκμετάλλευσης, όσο και κάθε χώρου ενσταυλισμού μέσα στην εκμετάλλευση και χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό.

3. Χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για την απολύμανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των εγκαταστάσεων.

4. Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις των ζώων.

5. Δεν επιτρέπουμε σε οχήματα και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων να εισέρχονται στην εκμετάλλευσή μας.

6. Οι ζωοτροφές φροντίζουμε να ξεφορτώνονται είτε στην είσοδο της εκμετάλλευσης είτε σε χώρο μακριά από τις εγκαταστάσεις ενσταυλισμού.

7. Αναβάλλουμε την αγορά ζώων που πιθανόν έχουν προγραμματίσει.

8. Οποιαδήποτε μετακινήσεων ζώων από την εκμετάλλευσή μας συνοδεύεται από την Άδεια Διακίνησης.

9. Ενημερώνουμε αμέσως τις Κτηνιατρικές αρχές για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα εκμετάλλευσή μας.

10. Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκμεταλλεύσεις.

 

Ζώνη προστασίας

Μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας, ακτίνας τουλάχιστον τριών (3) χιλιομέτρων) γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση:

1. Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των αιγοπροβάτων στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους, εξαιρουμένων των οδών εξυπηρέτησης των εκμεταλλεύσεων.

2. Περιορισμός των αιγοπροβάτων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται, εκτός αν πρόκειται να μεταφερθούν, υπό τον επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, απευθείας σε σφαγείο για επείγουσα σφαγή, που βρίσκεται στην ίδια ζώνη ή ελλείψει αυτού σε σφαγείο στην ζώνη επιτήρησης.

3. Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας, διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.

4. Μετά τη λήξη της ανωτέρω αναφερόμενης περιόδου, εφαρμόζονται και στη ζώνη προστασίας τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης.

 

Στη ζώνη επιτήρησης

Μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης, ακτίνας τουλάχιστον δέκα (10) χιλιομέτρων γύρω απ’ τη μολυσμένη εκμετάλλευση:

• Απαγόρευση της κυκλοφορίας αιγοπροβάτων στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους ή σε κτίρια ενσταυλισμού τους

• Επιτρέπεται η μεταφορά αιγοπροβάτων εντός της ζώνης επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια της διεύθυνσης κτηνιατρικής.

• Περιορισμός των αιγοπροβάτων εντός της ζώνης επιτήρησης για τουλάχιστον 21 ημέρες από την εκδήλωση της πιο πρόσφατης εστίας αυτής. Εν συνεχεία τα ζώα δύνανται να εγκαταλείπουν την εν λόγω ζώνη προκειμένου να μεταφερθούν απευθείας , υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, σε σφαγείο προς άμεση σφαγή.

• Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης, διατηρούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 21 ημερών μετά από τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκμετάλλευσης και τη διεξαγωγή των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.

 

«Ύποπτες» εκμεταλλεύσεις

Κατά την επίσκεψη σε εκμεταλλεύσιμη ύποπτη ή μολυσμένη ή σε εκμετάλλευση που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας / επιτήρησης, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

• Τα αυτοκίνητα των επισκεπτών δεν πρέπει να εισέρχονται στην εκμετάλλευση, αλλά να παραμένουν στο δημόσιο δρόμο

• Τα λάστιχα των αυτοκινήτων πρέπει να είναι καλυμμένα με πλαστικά μιας χρήσης και πάνω στα αυτοκίνητα να τοποθετούνται πλαστικές καλύπτρες μίας χρήσης.

• Κατά την είσοδο στην εκμετάλλευση, τα υποδήματα των επισκεπτών απολυμαίνονται στο ειδικό λουτρό απολύμανσης.

• Τα χέρια πλένονται σχολαστικά με αντισηπτικό σαπούνι και φοριούνται γάντια μιας χρήσης.

• Η απολύμανση των υποδημάτων και η αλλαγή γαντιών γίνεται μετά την έξοδο από κάθε χώρο ενσταυλισμού της μονάδας και πριν την είσοδο στον επόμενο.

• Κατά την έξοδο από την εκμετάλλευση τα υποδήματα των επισκεπτών απολυμαίνονται και πάλι στο ειδικό λουτρό απολύμανσης, η πλαστική καλύπτρα του αυτοκινήτου και τα πλαστικά καλύμματα για τις ρόδες αφαιρούνται, ρίχνονται σε μεγάλη πλαστική σακούλα σκουπιδιών, κλείνονται και αφήνονται στο χώρο της εκμετάλλευσης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων