Πρόεδρος ΚΣ Πύργου: Λατρεία για το κυνήγι από παιδική ηλικία

0

Γεννημένος στον Πύργο το 1968, ο Άλκης Κωνσταντόπουλος έχει ξεκινήσει το κυνήγι από παιδική ηλικία συντροφεύοντας τον πατέρα του. Την πρώτη του άδεια την έβγαλε το 1989, αλλά ασχολήθηκε περισσότερο μ΄ αυτό μετά το 1991 που ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Πύργου βρίσκεται από το 2011 ως μέλος του Δ.Σ., ενώ από το 2012 έγινε πρόεδρος του συλλόγου. Είναι οικογενειάρχης με μια κόρη 10 ετών. Εργάζεται στο ΚΕΑ Πύργου, όπου είναι υπεύθυνος για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Στον ελεύθερό  του χρόνο, εκτός από το κυνήγι ασχολείται με τα σκυλιά του, ακούει μουσική, διαβάζει διάφορα βιβλία, πηγαίνει βόλτες με την οικογένειά του και αποτελεί πρότυπο πατέρα.

Ο Άλκης Κωνσταντόπουλος μίλησε σε «Πρώτο Ενικό» για το κυνήγι και την ενασχόλησή του με αυτό.

Διοργανώσατε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα την περασμένη Δευτέρα, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών συναδέλφων σας.

«Πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση αυτή στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αφού μας παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια. Εκεί λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να ξαναθυμίσουμε στους φίλους κυνηγούς ότι πρώτα απ’ όλα είναι η ασφάλεια. Το σημαντικό είναι να πάμε για κυνήγι και να επιστρέψουμε υγιείς και ασφαλείς στο σπίτι μας και τις οικογένειές μας και γι’ αυτό το λόγο είχαμε σαν ένα θέμα τους κανόνες ασφαλείας για το όπλο μας και για τη φύλαξή του, τόσο στο σπίτι όσο και στη μεταφορά του, αλλά και την ασφαλή του χρήση στον κυνηγότοπο, όταν συγκυνηγούμε με κάποιους άλλους συναδέλφους κυνηγούς ή όταν βρίσκουμε τους άλλους ανθρώπους που μαζί με εμάς χαίρονται και απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον. Άρα λοιπόν αυτούς τους κανόνες πρέπει να τηρούμε».

Ο κίνδυνος για ατυχήματα όταν έχεις καραμπίνα είναι μεγάλος. Έχουν υπάρξει περιστατικά με εκπυρσοκρότηση; Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν όπλο για να υπάρχει ασφάλεια;

«Κάποια άλλη φορά ίσως να σας δείξω και κάποιες φωτογραφίες με πόρτες ή ουρανούς αυτοκινήτων που έχουν τρύπα από όπλο που εκπυρσοκρότησε μέσα στο αυτοκίνητο. Και φυσικά όταν κυνηγάμε, πρέπει το όπλο πάντα να έχουμε την κάννη είτε προς το έδαφος είτε προς τον ουρανό, προκειμένου να μην προκληθεί από λάθος κάποιος τραυματισμός. Και φυσικά όταν θα το χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να ξέρουμε ότι εκεί που στοχεύουμε δεν υπάρχει στο βάθος κάποιος συγκυνηγός ή κάποιος άλλος άνθρωπος, οπότε να προκληθεί από λάθος ένα ατύχημα το οποίο μπορεί να είναι και θανατηφόρο.»

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να μειωθούν τα χρονικά όρια της θήρας; Πείτε μας την άποψή σας

«Οι ημερομηνίες που θηρεύονται τα θηράματα και ο αριθμός των θηραμάτων που μπορούμε να καρπωθούμε, βγαίνουν με βάση κάποιες ημερομηνίες που έχουν να κάνουν με το ξεκίνημα του κύκλου αναπαραγωγής τους και το μεγάλωμα των μικρών τους. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι που ξεκινάει και τελειώνει το κάθε θήραμα. Δεν μπορεί να βγει κάποιος με ένα τουφέκι και να κυνηγάει ότι βρει μπροστά του, σκοτώνοντάς τα. Η Ελλάδα σε σύγκριση με το μέγεθός της, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απαγορευμένων εκτάσεων στο κυνήγι. Το ποσοστό των εκτάσεων που απαγορεύεται να κυνηγήσεις, είναι μικρότερο απ’ ότι ισχύει στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε σχεδόν αποκλείσει τους υδροβιότοπούς μας. Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που δεν μπορούμε να κυνηγήσουμε πέριξ των λιμνών. Και μιλάμε για θηράματα που βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς. Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που παγκοσμίως έχει αναγνωρισθεί ότι είναι συμβατή με το περιβάλλον. κάθε χρόνο παλεύουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε δολοφόνοι, αλλά ασκούμε μια νόμιμη δραστηριότητα ακολουθώντας τους κανόνες».

Γενικά έχουμε δει ότι συμβάλλεται στη σύλληψη λαθροκυνηγών ή ατόμων που δεν τιμούν ότι κάνετε, αλλά προσφέρεται και τη βοήθειά σας εκεί που χρειάζεται. Πείτε μας δυο λόγια.

«Αυτοί που είναι λαθροθήρες, καταρχάς είναι έξω από την κυνηγετική οικογένεια. Να πω με την ευκαιρία και κάτι ακόμα. Μην ξεχνάτε ότι κάθε κοινωνική ομάδα στην ουσία της περιέχει ένα σύνολο ατόμων που εκφράζουν την εικόνα της κοινωνίας μας. Αν δούμε λοιπόν την κοινωνία μας, αντίστοιχα θα υπάρχουν και μέσα στην κυνηγετική οικογένεια και κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν μια παραβατική συμπεριφορά. Αυτούς όμως προσπαθούμε να τους περιθωριοποιήσουμε, προσπαθούμε να τους βγάλουμε απ’ έξω. Εκτός από τους λαθροθήρες βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που κάνουν εγκλήματα στο περιβάλλον. Και εκεί, πάλι παρεμβαίνουν και οι θηροφύλακες, μιλάω για τον περιορισμό των φωτιών όταν ξεκινάει το κυνήγι, γιατί πια οι κυνηγοί βρίσκονται στην ύπαιθρο. Και ξέρετε, όταν είναι ένα μέρος επισκέψιμο, είναι και σχετικά δύσκολο να διαπραχθεί κάποια παρανομία. Γι’ αυτό σας λέω ότι είναι πολλαπλά τα οφέλη.»

Πως πάει η κυνηγετική περίοδος φέτος; Έχει θηράματα;

«Θα έλεγα ότι δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι απ’ τον αριθμό των θηραμάτων. Κάπως ερχόμαστε σε σχέση με το προηγούμενο θέμα που έθιξε η συνάδελφός σας για την ελιά που έχει λόγω ξηρασίας υποστεί βλάβη. Η ανομβρία λοιπόν επηρεάζει τα πάντα και όχι μόνο τις ελιές. Βέβαια αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μακάρι να βρέξει αυτό τον καιρό και να πάρουν οι ελίτσες μας λίγο πάνω, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία το λάδι, αλλά πιστεύω ότι αν αλλάξει ο καιρός, θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στις εξόδους μας τις κυνηγετικές. Πάντα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων