Με προβλήματα και εξώδικα η κυνηγετική εξόρμηση της Κυριακής στην Κύπρο

0

ΚΥΠΡΟΣ. Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 ξεκινάει η κυνηγετική εξόρμηση για λαγούς, περδίκια και φραγκολίνες μέχρι και τις 31/12/2017.

Το Sigmalive επικοινώνησε με το Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών (με τους Μάριο Φιλίππου και Άρη Γιαννάκου), οι οποίοι μας εξήγησαν την κατάσταση που επικρατεί λίγες ημέρες πριν την Κυριακή. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι: «Δεν θα μιλήσουμε για τα προβλήματα του κυνηγιού αφού είναι εδώ, κάθε χρόνο και βλέπουμε να έχει κατηφορική στάση και το γνωρίζουμε όλοι. Το κλίμα που επικρατή αυτή την στιγμή “καλύπτει” θέλουμε να πιστεύουμε, σχεδόν όλα τα κυνηγετικά προβλήματα και ίσως να είναι στιγμές που κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, μπας και περάσουμε ξανά η ξυπνήσουμε από ένα εφιαλτικό όνειρο».

Όσο αφορά το θέμα με τα θηράματα μας ανέφεραν «κάθε πέρσι και καλύτερα» αλλά «υπάρχουν περιοχές που είναι λίγο καλύτερα από πέρσι και οφείλεται στα οργανωμένα σύνολα όπως οι κυνηγοί και οι κυνηγετικοί σύλλογοι. Το ΚΚΚ προειδοποίησε για «τα δηλητήρια (φόλες) που είναι εκεί έξω και παρακαλούμε να έχετε μαζί σας, τα κατάλληλα εφόδια, για να μην χάσουμε ξανά άδικα σκύλους».

Τέλος, έδωσαν το μήνυμα «με ειλικρίνεια και σεβασμό στην φύση και στο θήραμα πρέπει, να δίνουμε καθημερινά το παράδειγμα, σε κάθε μας δραστηριότητα που αφορά το κυνήγι και να γίνουμε φρουροί αυτού του αγαθού που η φύση μας έδωσε απλόχερα. Ας προστατεύσουμε το περιβάλλον. να μην πετάμε σκουπίδια, να μην καταστρέφουμε την ξένη περιουσία, να σεβόμαστε τους συναδέλφους κυνηγούς και να τους αντιμετωπίζουμε με ευγένεια και πολιτισμένα. Ας κάνουμε, αυτό που πρέπει και αυτός που θα κερδίσει να είναι πρώτα το κυνήγι και μετά οι κυνηγοί».

Από την άλλη το Ταμείο Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση για να πληροφορήσει τους Κυπρίους κυνηγούς για το τι ισχύει για αυτή την κυνηγετική εξόρμηση.

Στην ανακοίνωση το Ταμείο Θήρας υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Ιουλίου 2017, τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την εν λόγω περίοδο κυνηγίου, δηλαδή κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, τιμωρούνται με εξώδικα που αρχίζουν από τις €2000 και αυξάνονται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος, καθώς και του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα. Παράλληλα, το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €25.000.

Σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζουν τα θηράματα λίγες μέρες πριν από την έναρξη του κυνηγίου, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ενημέρωσε ότι η κατάσταση των πληθυσμών του λαγού και της πέρδικας είναι ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω οι κυνηγοί θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη κυνηγετική συνείδηση, να μην δημιουργούν μεγάλες κυνηγετικές παρέες με μεγάλο αριθμό κυνηγών και σκύλων, έτσι ώστε το θήραμα να έχει πιθανότητες διαφυγής και να μην ανέχονται τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς και όσους δεν σέβονται το καθεστώς των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου και το ΚΟΤΑ.

Ακόμη στους κυνηγούς επισημαίνονται τα πιο κάτω:

1. Το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις 5 Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 (17 εξορμήσεις).

2. Πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους την ανανεωμένη άδεια κυνηγίου τους, να έχουν εκδώσει την άδεια χρήσης κυνηγετικών σκύλων όσοι θα κυνηγήσουν με τη συνοδεία σκύλων και να έχουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κατοχής του όπλου τους. Η ανανέωση των αδειών κυνηγίου συνεχίζεται και γίνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της JCCsmart (www.jccsmart.com) είτε μέσω εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

3. Το ΚΟΤΑ για τους λαγούς είναι ένας (1), για τα περδίκια τέσσερα (4) για τις φραγκολίνες μία (1) και απεριόριστο για τα άλλα θηράματα,

4. Το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται,

5. Η μεταφορά κυνηγετικού όπλου μέσα σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, απαγορεύεται 60 λεπτά πριν και 60 λεπτά μετά των ωρών όπου επιτρέπεται το κυνήγι,

6. Να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου πριν εξορμήσουν και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

• Λευκωσία 99445697
• Λεμεσός 99445728
• Λάρνακα / Αμμόχωστος 99634325
• Πάφος 99445679

Στα πιο πάνω τηλέφωνα της Υπηρεσίας μπορούν να απευθύνονται οι κυνηγοί και για την επίλυση αποριών σχετικά με τις περιοχές κυνηγίου ή για τη διαφώτισή τους σχετικά με οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικό με το κυνήγι.

Λόγω του μεγάλου αριθμού κυνηγών που αναμένεται να εξορμήσουν την Κυριακή, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα κυνηγετικών ατυχημάτων και προς τούτο παρατίθενται ορισμένες απλές οδηγίες προς τους κυνηγούς, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης συνήθων κυνηγετικών ατυχημάτων:

1. Να προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά.

2. Nα φέρουν καπέλο χρώματος κυνηγετικό πορτοκαλί ή 30% του σώματος τους να είναι καλυμμένο με κυνηγετικό πορτοκαλί, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.

3. Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, διότι μειώνονται οι κυνηγετικές δυνατότητες και τα αντανακλαστικά τους.

4. Να έχουν πάντοτε μαζί τους νερό,

5. Να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και να κυνηγούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, χωρίς να πιέζουν τον οργανισμό τους.

6. Πριν σηκώσουν το όπλο και πατήσουν τη σκανδάλη, να βεβαιώνονται για το ποιος είναι ο στόχος τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν.

7. Ποτέ να μην πυροβολούν χαμηλά και αστραπιαία.

8. Να γνωρίζουν πάντα που βρίσκονται τα μέλη της παρέας τους και οι πλησιέστεροι κυνηγοί.

9. Ποτέ να μην πυροβολούν έχοντας μοναδικό οδηγό το ένστικτο ή την ακοή τους και αν δεν έχουν επιβεβαιώσει οπτικά τον στόχο τους και τι βρίσκεται πίσω από αυτόν.

10. Να αποφεύγουν να πυροβολούν εάν δεν είναι σίγουροι για την ύπαρξη του θηράματος. Οι καλοί και υπεύθυνοι κυνηγοί πάντα βεβαιώνονται πριν πυροβολήσουν και συνήθως είναι εύστοχοι, λόγω της ψυχραιμίας που διαθέτουν.

11. Ποτέ να μην περπατούν ή να στέκονται έχοντας το δάκτυλο στη σκανδάλη.

12. Όταν κυνηγούν σε άγρια ή ανώμαλα εδάφη με παρέα, να ελέγχουν πάντοτε την κατεύθυνση που είναι στραμμένη η κάννη του όπλου τους.

13. Ποτέ να μην τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο με γεμάτο όπλο. Καλό είναι, όταν θα πρέπει να διαβούν κάποιο δύσκολο εμπόδιο, να αδειάζουν το όπλο τους και να το αφήνουν με την κάννη στραμμένη μακριά τους και σε σημείο από το οποίο μπορούν εύκολα να το ξαναπάρουν.

14. Η μεταφορά των κυνηγετικών όπλων εντός οχημάτων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά είναι αποσυναρμολογημένα μέσα σε θήκη.

Ας μην λησμονείται ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τα σφαιρίδια του φυσιγγίου από τη στιγμή της εκπυρσοκρότησης και κατά την εξαγωγή τους από την κάννη του όπλου. Ένα συνηθισμένο κυνηγετικό όπλο σκοτώνει στα 40 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς σε απόσταση 100 μέτρων.

Επιπρόσθετα η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καλεί τους κυνηγούς όπως αποφεύγουν να κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή μεμονωμένες κατοικίες διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 500μ. από οικιστικές περιοχές, σε ακτίνα 200μ. από μεμονωμένες κατοικίες και σε ακτίνα 300μ. από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων