“Τα αγριογούρουνα θα πουν τα κάλαντα στην Αριστοτέλους”

0

«Φοβάμαι ότι θα μας πουν κάλαντα τα αγριογούρουνα στην Αριστοτέλους έτσι και πέσει χιόνι λίγο στα ορεινά». Η ατάκα ανήκει στην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και την είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την αποχιονιστική περίοδο.

Μέλη εθελοντικών ομάδων έθεσαν το θέμα των αγριογούρουνων στη σημερινή συνεδρίαση και τόνισαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα αγριογούρουνα έφτασαν μέχρι την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ εντοπίστηκαν στο φράχτη του αεροδρομίου «Μακεδονία» και στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.

«Αν χιονίσει στο Πανόραμα, την Πυλαία και το Χορτιάτη τα αγριογούρουνα θα κατέβουν στην Περαία ακόμη και στην Καλαμαριά. Πρέπει να το δούμε πιο επισταμένα το θέμα. Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή εντοπίστηκε κοπάδι 12 ζώων κι αν αρχίσουν να διασχίζουν την εθνική οδό θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες να μην ταΐζουν τα αγριογούρουνα. Δυστυχώς τους δίνουν πατατάκια, κρουασάν, σκυλοτροφές, γαριδάκια κι ό,τι κατεβάσει ο ανθρώπινος νους. Όσο ταΐζουμε τα ζώα αυτά θα είναι κοντά μας. Οι δήμοι να ενημερώσουν τον κόσμο», τόνισαν οι εθελοντές.

Λύσεις υπάρχουν, είπε η κ. Πατουλίδου, αλλά παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις υπό τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, και την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων δεν έγινε εφαρμογή τους. «Είχαν πει πριν από δυο εβδομάδες ότι το θέμα είναι ελεγχόμενο, αλλά φοβάμαι ότι θα μας πουν κάλαντα τα αγριογούρουνα στην Αριστοτέλους έτσι και πέσει χιόνι λίγο στα ορεινά. Περιμένουμε αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι θα δοθεί τελική λύση να γίνει πράξη, έχοντας πάρει το πρόβλημα πάνω της. Είμαστε σε αναμονή», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης.

Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα ήταν σε έξαρση πριν από δυόμιση μήνες και ο κ. Φάμελλος αποφάσισε και ανακοίνωσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Η εκπρόσωπος του δασαρχείου κ. Αγγελίδου, εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σε φάση υλοποίησης: Έχει τελειώσει η επισκευή και κατασκευή της συρμάτινης περίφραξης του περιαστικού δάσους στα όρια με το Πανόραμα από όπου μπαίνουν τα αγριογούρουνα στον οικισμό. Επίσης, είπε η κ. Αγγελίδου σε συνεργασία με την «Εγνατία Οδός ΑΕ» μελετάται η κατασκευή της περίφραξης στην περιφερειακή οδό στα όρια με το Σέιχ Σου.
Ενημέρωση των πολιτών γίνεται με φυλλάδιο που έστειλαν οι δασικές υπηρεσίες σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, που έχουν πρόβλημα, όπου περιγράφονται συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες. «Ζητήσαμε από τους δήμους, αφού ενημερωθεί ο κόσμος να στείλουν αποτελέσματα των οδηγιών που δόθηκαν ώστε να δούμε αν είχαμε μετά τις οδηγίες αυτές περιστατικά εμφάνισης των αγριογούρουνων στα Πεύκα, το Πανόραμα, το Φίλυρο… Επίσης έχει τελειώσει η καταγραφή σε συνεργασία με το Τμήμα Άγριας Πανίδας του ΑΠΘ, βγήκαν περίπολοι επί δύο μήνες από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένες ώρες σε συγκεκριμένες διαδρομές ώστε να εντοπιστούν περιστατικά εμφάνισης αγριογούρουνων. Όλες αυτές οι καταγραφές θα δοθούν στο Πανεπιστήμιο και θα γίνει προμελέτη για να δούμε τον αριθμό των αγριογούρουνων», σημείωσε.

www.voria.gr

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων