Περίφραξη 11χλμ για προστασία από τ’ αγριογούρουνα!

0

Την κατασκευή περίφραξης, συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων και ύψους 2 μέτρων, αμφίπλευρα της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης, στα όριά της με το περαστικό δάσος του Σέιχ Σου, προβλέπει μελέτη που εκπόνησε η Εγνατία Οδός ΑΕ, για την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων εξαιτίας πιθανής εισόδου αγριογούρουνων, αφού μεγάλος πληθυσμός του είδους έχει κατακλύσει τους ορεινούς όγκους της πόλης αυξάνοντας δραματικά την επικινδυνότητα εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών.


Η συγκεκριμένη μελέτη, που έγινε για λογαριασμό της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, είναι ήδη έτοιμη και η τοποθέτηση της περίφραξης από τη Δασική Υπηρεσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, αφού, βεβαίως, εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη -αλλά όχι όμοια- περίφραξη έχει τοποθετηθεί σε σημεία κατά μήκος της Εγνατίας Οδού για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες.

Ήδη, σε επικίνδυνα σημεία κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού τοποθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα κίτρινες προειδοποιητικές πινακίδες που φέρουν ενδεικτική εικόνα αγριόχοιρου. Επίσης, υπήρξε επέκταση της σήμανσης για τον αγριόχοιρο στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Να σημειωθεί ότι περιφράξεις έχουν τοποθετηθεί από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης στο Πανόραμα και στα Πεύκα, σε σημεία εισόδου των αγριογούρουνων.

Ακόμη, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη καταγραφής του πληθυσμού του είδους στις λεκάνες απορροής των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και του Σέιχ Σου, συμπεριλαμβάνοντας διάφορα χαρακτηριστικά της βιολογίας και της εξάπλωσης του είδους (συμπεριφορά, αναπαραγωγή, γενετική καθαρότητα και υβριδισμός), ώστε να αναπτυχθεί σχέδιο τοπικών επεμβάσεων για τη διαχείριση του είδους.

Η συγκεκριμένη μελέτη υλοποιείται από τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές παρεμβάσεις εντάσσονται στη δέσμη δέκα μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αγριογούρουνα στην περιοχή που είχε ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων