Αγριόγιδα… Λιγοστεύουν αλλά αντέχουν στα βουνά της Ηπείρου!

0

Είκοσι πέντε περίπου πληθυσμοί του προστατευόμενου αγριόγιδου ζουν στα ελληνικά βουνά, αλλά μόλις τέσσερις απ’ αυτούς έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός τους βαίνει αυξανόμενος. Λέγοντας οι επιστήμονες πληθυσμούς, στην ουσία εννοούν τα κοπάδια που εξακολουθούν να κοσμούν τις απάτητες βουνοκορφές.

Στα βουνά της Ηπείρου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο βιολόγος Χαρητάκης Παπαιωάννου, ένας από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες που διαθέτει η χώρα, υπάρχουν εννέα πληθυσμοί, κυρίως στην Τύμφη, τον Σμόλικα, τον Γράμμο, τα Τζουμέρκα, αλλά μόλις ένας, στην περιοχή της Γκαμήλας, παρουσιάσει αύξηση του πληθυσμού, μετρά δηλαδή πάνω από εκατό ζώα.

Τα αγριόγιδα συχνά αποκαλούνται «αντιλόπες των ελληνικών βουνών». Ο τυπικός τους βιότοπος είναι οι απότομες χαράδρες, οι ορθοπλαγιές ενώ τα υπο-αλπικά λιβάδια και τα δάση συμβάλλουν στη διαβίωσή του. Τον χειμώνα, τα αγριόγιδα προτιμούν τις απότομες, νότιες πλαγιές, όπου το χιόνι λιώνει γρηγορότερα. Όταν μπει η άνοιξη, αρχίζουν να ανεβαίνουν σε ψηλότερα σημεία και για να αποφύγουν τη μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι, αποτραβιούνται στις δροσερές περιοχές του βιότοπου. Είναι περισσότερο δραστήρια τις πρωινές ώρες, ενώ όταν έχει συννεφιά και χαμηλή θερμοκρασία, κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι τα όρθια κέρατα που γέρνουν προς τα πίσω, στο πρόσωπό του κυριαρχεί το λευκό, ενώ το σώμα του είναι δυνατό, με χρώμα που ποικίλει ανάλογα με την εποχή. Είναι, δηλαδή, ανοιχτόχρωμο καφέ κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι με κοντό τρίχωμα, το οποίο κατά τη χειμερινή περίοδο γίνεται μακρύ και παίρνει χρώμα σκούρο καφέ – σχεδόν μαύρο.

Το άγριο ζώο καταφέρνει να επιβιώνει σε μεγάλα υψόμετρα 2.000 και 3.000 μέτρων όμως οι κίνδυνοι με τους οποίους είναι αντιμέτωπο δεν είναι λίγοι, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαιωάννου.

Κίνδυνοι από την ίδια την φύση, κυρίως όμως από τον άνθρωπο. Το παράνομο κυνήγι αποτελεί μόνιμη απειλή για τον πληθυσμό του αγριόγιδου στην περιοχή της Ηπείρου.

Τα τελευταία χρόνια οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως αυτή του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι συνεχείς, ωστόσο υπάρχουν πάντα εκείνοι που κυνηγούν παράνομα με βασικό σκοπό την πώληση του κρέατος. Τελευταίο συμβάν ήταν πριν έναν χρόνο με την θανάτωση έξι αγριόγιδων στο Τσεπέλοβο.

www.epiruspost.gr/ 

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων