Βελτίωσε την σκοπευτική σου ικανότητα δουλεύοντας μόνος

0

Το να προσπαθεί να βελτιώσει κάποιος τις σκοπευτικές του ικανότητες και να αναπτύξει επιδεξιότητα στη σκοποβολή με το λειόκανο κυνηγετικό όπλο, ήταν κάτι συνηθισμένο για τη χώρα μας και κάτι εντελώς ασυνήθιστο για το εξωτερικό.
Αυτό γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε κάποιος κυνηγός ή σκοπευτής να παρακολουθήσει κάποιο πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως γίνεται στις χώρες του εξωτερικού. Σήμερα βέβαια μπορεί, όμως αυτό δεν απαλλάσσει κάποιον εξειδικευμένο συνεργάτη να δίνει συμβουλές και να αναλύει τρόπους για σωστή προπόνηση του κυνηγού και του σκοπευτή. Αυτό άλλωστε κάνουν και αντίστοιχοι δάσκαλοι και αρθρογράφοι σε Αγγλία και Αμερική, όπου ενώ υπάρχουν δάσκαλοι κυνηγετικής σκοποβολής υπάρχουν και αντίστοιχα εκπαιδευτικά άρθρα στα περιοδικά του χώρου.

Σε κάθε ένα από τα αθλήματα του κυνηγετικού όπλου (skeet, trap, double trap και sporting) υπάρχουν ειδικές ασκήσεις επιδεξιότητας και χειρισμού του όπλου, που χαρακτηρίζουν κάθε άθλημα ξεχωριστά. Αυτές οι ασκήσεις με το όπλο μας, ανάλογα με τη θέση που θα πάρουμε κάθε φορά και που μας τις υπαγορεύουν οι ανάγκες του αθλήματος που επιλέξαμε, είναι αναγκαίες για την «κινητική ροή» του όπλου με το σώμα. Αν αυτές τις ασκήσεις με το όπλο μας τις κάνουμε σωστά, τότε επιτυγχάνεται μία πολύπλευρη βελτίωση της τεχνικής και της επιδεξιότητας του ατόμου. Είναι απαραίτητο να σκεφτείς ποιες κινήσεις και σε ποια επιμέρους κινητικά «κομμάτια» μπορείς να εξασκηθείς περισσότερο στο σπίτι σου ή σε κάποιο ανάλογο χώρο τους χειμερινούς μήνες. Αυτή η χειμερινή «νεκρή» αγωνιστικά περίοδος είναι ιδανική για τροποποιήσεις ή κάποιες αλλαγές τεχνικής, ακόμη και για εξοικείωση με ένα νέο κοντάκι ή νέο όπλο. Έχει μεγάλη σημασία για την βελτίωση των επιδόσεων του σκοπευτή να εργάζεται με ασκήσεις αυτή την περίοδο, προπονούμενος εικονικά με το γνωστό Dry Shooting, δηλ. εικονικό ρίξιμο σε κλειστό χώρο, χωρίς φυσικά κανονικά φυσίγγια.

Να πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή. Τι εννοούμε όταν λέμε «τεχνική» ενός σκοπευτικού αθλήματος με κυνηγετικό όπλο; Με τον όρο «τεχνική» καθορίζουμε όλες εκείνες τις κινήσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει ο κάθε σκοπευτής για την επίτευξη μιας υψηλής επίδοσης στο άθλημά του. Το αν η τεχνική ενός αθλητή είναι υψηλή ή χαμηλή, αυτό καθορίζεται από την ικανότητα του σκοπευτή να εκτελεί σωστά και με την ίδια ακρίβεια κάθε φορά τις αγωνιστικές του ασκήσεις. Τα σκοπευτικά αθλήματα του πήλινου δίσκου δεν απαιτούν δυναμική μυών, απαιτούν όμως μια καλή φυσική κατάσταση, ειδικά του επάνω μέρους του κορμού. Εκεί όμως που απαιτείται άριστη κατάσταση είναι στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι εντολές στους μυς έρχονται από τον εγκέφαλο, που αναλύει κάθε σύνθετη κίνηση που απαιτείται για την εκτέλεση μιας άσκησης. Στο προηγούμενο τεύχος από την παρούσα στήλη είχα αναλύσει το πόσο σημαντικές είναι οι πνευματικές λειτουργίες για την επίτευξη υψηλών και σταθερών επιδόσεων. Συμβαίνει πολλές φορές σε σκοπευτικούς αγώνες να συμμετέχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν ποτέ προπονηθεί συστηματικά για τις ανάγκες ενός επίσημου αγώνα και οι οποίοι βέβαια δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι ο αθλητής υψηλής επίδοσης πρέπει να έχει υψηλές πνευματικές ικανότητες για να κατακτήσει τη νίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι στα αθλήματα του κυνηγετικού όπλου διαπρέπουν άτομα με υψηλές πνευματικές ικανότητες, η οποία φυσικά αναπτύσσεται από την εκπαίδευση και τη μόρφωση του ατόμου. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς χρησιμοποιούν και τις γνώσεις άλλων επιστημών για την αύξηση της αθλητικής τους επίδοσης.

Πάνω σε αυτόν τον τομέα της πνευματικής προπόνησης, υπάρχουν τρεις βασικές ενότητες που μπορείς να τις δουλέψεις:
Α. Ανάπτυξε τις διανοητικές σου ικανότητες με το να σκέφτεσαι σωστά πριν ενεργήσεις και να συγκεντρώνεσαι μόνο στην προσπάθειά σου.
Β. Ανάπτυξε την ικανότητα παρατήρησης. Μάθαινε παρατηρώντας άλλους καλούς σκοπευτές υψηλών επιδόσεων διακρίνοντας τις ενέργειές τους μέσα στο βατήρα και όχι αν σπάνε ή δεν σπάνε το πιάτο.
Γ. Γίνε μεθοδικός. Φρόντισε να ενεργείς σύμφωνα με κάποιο πλάνο και όχι επιπόλαια. Μην αναλώνεσαι σε άσκοπες προπονήσεις.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στην δεύτερη ενότητα, που έχει σχέση με την παρατηρητικότητα. Το να παρατηρείς προσεκτικά και να απομνημονεύεις, δεν είναι απλά το να βλέπεις ή να ακούς γύρω από την τεχνική, αλλά είναι μία διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση. Πρέπει λοιπόν κανείς να γνωρίζει από πριν τι θέλει ακριβώς να παρατηρήσει, τι να συγκρατήσει όταν ακούει και τι χρειάζεται να απομνημονεύσει. Η άμεση παρακολούθηση έμπειρων σκοπευτών τη στιγμή που ρίχνουν σε έναν αγώνα βοηθάει σημαντικά στην εισαγωγή νέων στοιχείων στην προσπάθειά μας για τη δική μας βελτίωση. Να ξέρετε ότι μόνο αυτό που μπορώ να περιγράψω μπορώ και να κατανοήσω καλά. Πάνω σε αυτό μπορώ να ανταλλάξω απόψεις με τους φίλους μου και να με βοηθήσει να κάνω μία ανασκόπηση των γνώσεών μου.

Χρησιμοποίησε τη φωτογραφική μηχανή του μυαλού σου και μάθε να φωτογραφίζεις. Εξάσκησε την όρασή σου, ώστε να συλλαμβάνει συγκεκριμένες φάσεις μίας κίνησης, όταν παρακολουθείς κάποιον πρωταθλητή να ρίχνει. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις συστηματικά να παρακολουθείς σκοπευτές έμπειρους με υψηλές επιδόσεις. Σε εκείνους να προσέχεις σχολαστικά την κινητική τους συμπεριφορά μέσα αλλά και έξω από το βατήρα. Προσπάθησε να εντοπίσεις τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς και να τα συζητήσεις με συναθλητές σου σκοπευτές, που όμως και αυτοί ενδιαφέρονται να κάνουν σοβαρή δουλειά.

Τον αγώνα έστω και αν δεν είναι επίσημος να τον αντιμετωπίζεις πάντα σαν τον καθρέφτη του εαυτού σου. Από τα αποτελέσματα του αγώνα θα διαπιστώσεις αν έχεις προπονηθεί σωστά και αντιμετωπίσεις συνθήκες που δεν εμφανίζονται στις προπονήσεις. Συνεπώς οι αγώνες χρησιμεύουν στο να βελτιώσεις κάτω από πραγματικές συνθήκες τις επιδόσεις σου και όχι στην άνεση των προπονήσεων. Γι αυτό το λόγο ο κάθε αγώνας θα πρέπει να είναι για σένα σημαντικός και ο κύριος αντίπαλός σου μέσα σε αυτόν ο ίδιος σου ο εαυτός και κανένας άλλος. Αυτό που θα πρέπει να έχεις σαν στόχο είναι να ξεπεράσεις την προηγούμενη ατομική σου επίδοση. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου αυτό τον αγωνιστικό στόχο που θα πρέπει να πετύχεις, χωρίς όμως αυτό να γίνει μία βασανιστική σκέψη, γιατί τότε θα γίνει καταστροφική. Οι ισορροπίες εδώ είναι λεπτές ο στόχος αν αντιμετωπιστεί σωστά γίνεται εφαλτήριο για να ρίξεις ψηλά, αν αντιμετωπιστεί λάθος γίνεται κόλαφος. Σκέψου ότι και οι πρωταθλητές κάνουν λάθη κάθε μέρα και σε κάθε αγώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βλέπουμε το ίδιο πρόσωπο να είναι πρώτο σε κάθε αγώνα.

Η προετοιμασία του πρωταθλητισμού επιδιώκει να μετατρέψει τον πρωταθλητή σε μηχανή για να αντιμετωπίσει τη μηχανή που πετάει τον δίσκο. Όμως αυτό επιτυγχάνεται λίγες φορές, γιατί πάνω απ’ όλα ο πρωταθλητής είναι άνθρωπος και σαν άνθρωπος δεν θα είναι πάντα τέλειος. Θέλει πολύ προσωπικό θάρρος να δεχθείς ότι δεν είσαι τέλειος και να συνεχίσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που κάνοντας συνηθισμένα και ανθρώπινα λάθη, είναι έτοιμοι να σταματήσουν απογοητευμένοι. Εσύ δεν πρέπει να ανήκεις σε αυτούς και ούτε θα πρέπει να κριτικάρεις τον εαυτό σου με άσχημο τρόπο. Θυμάμαι τα λόγια του ψυχολόγου Dr. Ed Etzel, της γερμανικής εθνικής ομάδος, στην Ακαδημία προπονητών του Μονάχου, ο οποίος έλεγε: «Μην κριτικάρετε υποτιμητικά τους σκοπευτές που προπονείτε, γιατί έτσι διακινδυνεύετε να κάνετε κακό στην μελλοντική τους απόδοση αλλά και στην αίσθηση μέσα τους για το τι αξίζουν. Πρέπει να βοηθάτε τους σκοπευτές σας να μάθουν ότι η αίσθηση του τι αξίζεις δεν ισούται με την αίσθηση του τι καταφέρνεις». Μετά από αρκετό καιρό, κατά την θητεία μου σαν τεχνικός σύμβουλος στην εθνική ομάδα του πήλινου στόχου, κατάλαβα το πόσο σημαντικά ήταν τα λόγια του Γερμανού γιατρού. Δεν υπάρχουν καλύτεροι ή χειρότεροι άνθρωποι εφόσον έχουν επιλεγεί για να επιτελέσουν έναν σκοπό, γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αστάθμητος. Το άθλημα του κυνηγετικού όπλου – όποιο κι αν είναι αυτό – δεν είναι ομαδικό, όπως το ποδόσφαιρο, ώστε να βοηθήσουν οι άλλοι και να κερδίσει η ομάδα. Είναι ατομικό και όπως συμβαίνει σε όλα τα ατομικά αθλήματα, αν ο άνθρωπος δεν είναι στην καλύτερή του μέρα στο σκοπευτήριο, η επίδοσή του είναι φυσικό να πέφτει. Δεν σπεύδουμε αμέσως να υποβαθμίσουμε την αξία του εαυτού μας αλλά ούτε και ο οποιοσδήποτε προπονητής πρέπει να κουρελιάζει το ηθικό του σκοπευτή του, νομίζοντας ότι αυτό θα τον συνετίσει. Δυστυχώς σε πολλές εκφράσεις και δραστηριότητες της ζωής, οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν από κάποιες προσωπικότητες αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το εξής λάθος μήνυμα: «Αυτό που αξίζεις ισούται με αυτό που καταφέρνεις». Δεν είναι αλήθεια αυτό, απεναντίας είναι ένα μεγάλο εμπόδιο προς τον σκοπευτή-αθλητή να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Μην πέσετε ποτέ σε αυτή την παγίδα και μην αμφιβάλλετε για το τι μπορείτε να πετύχετε αν δεν εξαντλήσετε πρώτα όλα σας τα περιθώρια. Μην δέχεστε κηδεμόνες και κριτές σε αυτό που κάνετε, αν ξέρετε ότι βαδίζετε σωστά σε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας κατά το οποίο είναι νωρίς ακόμα να δείτε τα αποτελέσματά του. Είναι σημαντικό για σένα να πείσεις τον εαυτό σου να μην βιάζεται να δει γρήγορα αποτελέσματα αν δεν έρθει το απαιτούμενο πλήρωμα του χρόνου. Τα αθλήματα του κυνηγετικού όπλου είναι εξαιρετικά δύσκολα να τα μάθει κάποιος γρήγορα. Σκεφτείτε μόνο ότι όλοι οι κορυφαίοι σκοπευτές πέτυχαν τις υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις τους, εφόσον έκλεισαν 10 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με το άθλημά τους και με την καθοδήγηση από προπονητή. Ακόμη όμως και μετά από αυτό, κανείς από αυτούς δεν ισχυρίζεται ότι «έχει παντρευτεί την κορυφή».

kynigesia.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων