Θανατηφόρο δόλωμα για δυο γερακίνες στα Μετέωρα

0

Νεκρές, από δηλητηριασμένα δολώματα, στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων εντοπίστηκαν δύο γερακίνες, περιστατικό το οποίο προκαλεί αποτροπιασμό και μόνο, θέτοντας σε εγρήγορση την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η ειδοποίηση έγινε από θηροφύλακα της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, με Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αποτελούμενη από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον συνοδό του, παρουσία και δασοφύλακα του Δασαρχείου Καλαμπάκας, να σπεύδει σε λιβαδική έκταση μεταξύ Σκεπαρίου και Βλαχάβας Καλαμπάκας, εντοπίζοντας νεκρά τα δύο γεράκια από δηλητηριασμένο δόλωμα.

Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε, επίσης νεκρό, ένα νεογέννητο κατσικάκι, ποτισμένο με φυτοφάρμακο. Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, “τόσο το ίδιο το δόλωμα όσο και τα δηλητηριασμένα πουλιά θάφτηκαν αμέσως, ώστε να αφαιρεθεί άμεσα η “βόμβα θανάτου” από τη φύση και να μην ακολουθήσουν κι άλλα θύματα…”. Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως το πιο σοβαρό από όλα όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή, αφού το σημείο όπου βρέθηκε το δηλητηριασμένο δόλωμα απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την τελευταία φωλιά των Ασπροπάρηδων της περιοχής, ένας είδος γύπα που είναι υπό εξαφάνιση, με την Ορνιθολογική Εταιρεία να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια διάσωσής του τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας μάλιστα πως “το δόλωμα ήταν εμφανώς εκτεθειμένο στη διαδρομή που ακολουθούν καθημερινά τα πουλιά προς την ταΐστρα…”.

Για το περιστατικό διενεργείται, ήδη, σχετική προκαταρκτική έρευνα από το Δασαρχείο Καλαμπάκας, ενώ αξίζει να τονιστεί, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, ότι “οι Ασπροπάρηδες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στη χώρα μας και ανάμεσά τους, αναμένονται και οι τρεις εξ αυτών που φωλιάζουν στην περιοχή των Μετεώρων, έχοντας περάσει τον χειμώνα στην υποσαχάρια Αφρική και διανύοντας  χιλιάδες χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στους Μετεωρίτικους βράχους…”.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων