Το γάντι του γερακάρη και η κουκούλα του αρπακτικού

0

Το γάντι που φοράει ο γερακάρης στο αριστερό χέρι τον προφυλάσσει από τα νύχια του γερακιού. Το δέρμα πρέπει να είναι ταυτόχρονα μαλακό και ανθεκτικό. Έτσι που το γεράκι να μη μπορεί σφίγγοντας τα δάχτυλά του να το διαπεράσει και ο γερακάρης που κάποτε κρατά το γεράκι ώρες ολόκληρες περπατώντας στο ύπαιθρο, να νιώθει όσο γίνεται το χέρι του άνετο.
Καθώς κρατάμε το γεράκι τα δάχτυλά μας είναι διπλωμένα σε σχήμα γροθιάς για να κρατούν τα λουριά. Αν το γάντι είναι σκληρό η στάση αυτή γρήγορα θα γίνει αφόρητη και το χέρι μας θα μουδιάσει.

Φοράμε το γάντι στο αριστερό χέρι ώστε να έχουμε ελεύθερο το πιο επιδέξιο δεξί για όλες τις λεπτοδουλειές που κάνουμε παράλληλα, την αφαίρεση και τοποθέτηση της κουκούλας, του στριφταριού και των λουριών μα και τις πιο χονδρές όπως το ράβδισμα των θάμνων κλπ. Ευνόητο είναι ότι οι αριστερόχειρες φορούν το γάντι στο δεξί τους χέρι.
Ο υποψήφιος γερακάρης μπορεί σχετικά εύκολα να προμηθευτεί το γάντι του από τις εξειδικευμένες βιοτεχνίες του εξωτερικού που διαφημίζονται σήμερα στο διαδίκτυο. Από αυτούς τους κατασκευαστές μπορεί να παραγγείλει ό,τι άλλο χρειάζεται για το αντικείμενό του και να του το στείλουν ταχυδρομικά.

Η κουκούλα είναι μια δερμάτινη κατασκευή που καλύπτει απόλυτα το κεφάλι του γερακιού, αφήνοντας ελεύθερο μόνον το ράμφος. Στα πρώτα στάδια της εξημέρωσης βοηθά να μένει το γεράκι ατάραχο ως τη στιγμή που ο γερακάρης θα ασχοληθεί μαζί του. Αργότερα άν κάτι απροσδόκητο ταράξει το αρπακτικό, φορώντας την κουκούλα διαγράφεται αμέσως. Κατά τη μεταφορά του η κουκούλα το ησυχάζει και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνει νευρικές και επικίνδυνες για τα φτερά του κινήσεις, όσο βρίσκεται στο περιορισμένο χώρο του κουτιού.

Η κουκούλα είναι επίσης απαραίτητη για έναν συγκεκριμένο τρόπο κυνηγιού. Όταν ο γερακάρης κρατά το γεράκι του καλυμμένο, μέχρι να εντοπίσει το θήραμα που ψάχνει, αποφεύγει την αδημονία του αρπακτικού να φύγει από το γάντι για να κυνηγήσει άλλα, ανεπιθύμητα θηράματα.

Η «αραβική», παραδοσιακή κουκούλα των αράβων, προορισμένη καταρχήν για τους κυνηγογέρακες, σήμερα με διάφορες τροποποιήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους γεράκι.

Η «αγγλοϊνδική» είναι η φθηνότερη και ταιριάζει σε όλα τα αρπακτικά. Ακόμη είναι σχετικά απλό να φτιάξει κανείς μόνος του μια τέτοια κουκούλα. Το μόνο ελάττωμά της είναι ότι χαλαρώνουν εύκολα τα λουράκια και το γεράκι μαθαίνει να τη βγάζει.

Η «δανέζικη» είναι η ακριβότερη και πιο περίτεχνη. Συχνά φέρει λοφίο με όμορφα φτερά στην κορυφή. Ορισμένες τέτοιες κουκούλες είναι αληθινά έργα τέχνης. Υποτίθεται πως ταιριάζουν μόνο σε μακρύφτερα γεράκια. Προσωπικά τις έχω δοκιμάσει σε Χάρις και έχουν άψογη εφαρμογή.

Είναι σχεδόν αδύνατο να αναφερθεί κανείς ολοκληρωμένα σε όλους τους τύπους κουκούλας σήμερα. Υπάρχουν αμέτρητοι κατασκευαστές που με μεγάλη πείρα δημιουργούν ολοένα νέους τύπους, συνδυάζοντας στοιχεία των παλιών ή προσθέτωντας έξυπνες βελτιώσεις, έτσι οι κουκούλες πια είναι πάρα πολλές. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να βρει κανείς καλό προμηθευτή, να ερευνήσει την αγορά, δίνοντας περισσότερη πίστη στη φήμη του, παρά στις καλοφτιαγμένες σελίδες που τον προβάλλουν στο διαδίκτυο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων