Επεξεργασία λινελαίου στα ξύλινα μέρη του όπλου

0

Η τρέλα είναι σίγουρο «ότι δεν πάει στα βουνά». Αλλά ακόμα και αν πήγαινε, εμείς δεν θα μπορούσαμε να την αποφύγουμε γιατί, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού βρισκόμαστε στα βουνά.

Το να προσπαθήσεις να δώσεις το προσωπικό σου στίγμα, να καταθέσεις την τέχνη σου πάνω σε ένα αντικείμενο, δεν γνωρίζω αν είναι τρέλα ή μεράκι, πάντως σίγουρα σε εκφράζει και σου δίνει ικανοποίηση.
Θα μπορούσε να πει κάποιος εύστοχα: καλά άλλη δουλειά δεν έχεις να κάνεις; Βεβαίως και έχεις, και μάλιστα σε απασχολεί στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων.
Όποιος όμως έχει «ψώνιο» βρίσκει χρόνο για να κάνει αυτό που τον εκφράζει. Ίσως κάποιοι να μην καταλάβουν, αλλά για μερικούς ομοϊδεάτες οι λίγες αυτές γραμμές είναι κατανοητές.
Η στήλη «φτιάξτο μόνος σου» απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν κάτι να μοιραστούν με τους συναδέλφους τους, μια δική τους πρόταση, μια δική τους πατέντα για πράγματα που μπορεί να φτιάξει ο κάθε κυνηγός μόνος του, αξιοποιώντας έτσι τις ικανότητες και το μεράκι του.


Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για τη δημιουργία αυτής της στήλης. Ως πρώτο θέμα επιλέξαμε την επεξεργασία του κοντακίου του όπλου με λινέλαιο. Και φυσικά αυτή η επεξεργασία με το λινέλαιο, δεν έχει εφαρμογές μόνο στα ξύλινα μέρη του όπλου, αλλά μπορεί να γίνει και στη λαβή των κυνηγετικών μαχαιριών, ή άλλων αγαπημένων αξεσουάρ κλπ.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία επεξεργασίας των ξύλινων μερών του όπλου με λινέλαιο, είναι κάτι που θα εκτιμηθεί αρκετά από τους μερακλήδες κυνηγούς, που θεωρούν ότι το όπλο τους αξίζει να έχει πάνω του τη δική τους προσωπική σφραγίδα.

Η σειρά με την οποία γίνεται η επεξεργασία είναι η εξής:

Απομάκρυνση του βερνικιού 
Τα περισσότερα όπλα και ιδιαίτερα της τελευταίας 10ετίας, τα ξύλινα μέρη καλύπτονται από βερνίκι (λούστρο).
Για να απομακρύνουμε το βερνίκι από το όπλο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατάλληλο διαβρωτικό βερνικιού. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά διαβρωτικά. Η τιμή τους δεν υπερβαίνει τις 1.000 δρχ. Μια συσκευασία μισού κιλού είναι αρκετή για τα ξύλινα μέρη, ακόμα και τριών όπλων. Για να κάνετε χρήση του διαβρωτικού διαβάστε τις οδηγίες που αναγράφονται επάνω στη συσκευασία.
Ιδιαίτερα μυστικά στην φάση αυτή δεν υπάρχουν. Ίσως χρειαστεί την διαδικασία της απομάκρυνσης του βερνικιού να την επαναλάβετε αφού διαπιστώσετε ότι με την πρώτη φορά δεν καθαριστούν εντελώς οι ξύλινες επιφάνειες από το βερνίκι.
Αφού περάσετε το πρώτο «χέρι» διαβρωτικό, μετά από 5-10 λεπτά, θα διαπιστώσετε ότι το βερνίκι σε κάποια σημεία «φουσκώνει». Στα σημεία αυτά μπορείτε να απομακρύνετε το βερνίκι με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο. Στη φάση αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν πιέζετε το μεταλλικό αντικείμενο δυνατά πάνω στο ξύλο θα ανοίξετε μεγάλες δουλειές για το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η λείανση των ξύλινων μερών.
Το μεταλλικό αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να είναι αιχμηρό γιατί θα «χαρακώσει» το ξύλο. Στα σημεία που υπάρχουν καμπύλες επιφάνειες για την απομάκρυνση του βερνικιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κουταλάκι που το εμπρός του μέρος είναι ημικυκλικό και μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτές.
Όσον αφορά τις ψάθες του όπλου, μην σας φοβίζει τίποτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βουρτσάκι με κοκάλινες τρίχες, όπως π.χ. αυτό που καθαρίζετε τις κάνες του όπλου σας. Τρίβοντας τις ψάθες με αυτό, δεν τις καταστρέφετε και ταυτόχρονα αφαιρείτε και το παλιό βερνίκι.
Μια συμβουλή: επειδή τα διαβρωτικά βερνικιού είναι χημικά, κατά την επεξεργασία τους, να κρατάτε μια απόσταση. Ο χώρος που εργάζεστε καλό είναι να αερίζεται καλά, γιατί οι αναθυμιάσεις δημιουργούν ζαλάδες.
Αν είστε τυχεροί, μπορείτε με δύο επαλείψεις να απομακρύνετε τελείως το παλιό βερνίκι.
Η απομάκρυνση του παλαιού βερνικιού σε ό,τι αφορά την όλη επεξεργασία, είναι καθοριστικής σημασίας. Αν κάνετε καλή δουλειά στη φάση αυτή, έχετε εξασφαλίσει και την μετέπειτα καλή εξέλιξη όλης της διαδικασίας.

Λείανση επιφανειών 
Τώρα πλέον, από τα ξύλινα μέρη έχει απομακρυνθεί όλο το παλιό βερνίκι. Στη φάση αυτή θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Θα χρειαστούν τρία φύλλα γυαλόχαρτου, που είναι κατάλληλο για ξύλινες επιφάνειες και σε καμία περίπτωση για μεταλλικές.
Για τη λείανση των επιφανειών θα χρειαστείτε:
–      ένα φύλλο γυαλόχαρτο Νο 120
–      ένα φύλλο γυαλόχαρτο Νο 220
–      ένα φύλλο γυαλόχαρτο Νο 500
–      ένα κομμάτι ή συσκευασία ψιλό σύρμα κατσαρόλας ευρωπαϊκής προέλευσης.

Αρχικά ξεκινάμε τη διαδικασία τριψίματος με το γυαλόχαρτο Νο120, που είναι κατάλληλο για να «κατεβάσει» τα χτυπήματα. Θα πρέπει το γυαλόχαρτο να το δουλέψουμε προς μια κατεύθυνση, σε όλη την επιφάνεια του ξύλου. Αν το χοντρό γυαλόχαρτο το δουλέψετε «κόντρα», μετέπειτα θα χρειαστείτε περισσότερη δουλειά για να λειάνετε τις γραμμές που θα αφήσει πάνω στο ξύλο.
Όταν τελειώσετε με το χοντρό γυαλόχαρτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επόμενο, που είναι το Νο 220. Από το σημείο αυτό και έπειτα η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως διαδικασία λείανσης και η επιμονή σας θα επιβραβεύσει το καλό τελικό αποτέλεσμα.
Κατόπιν μπορείτε να περάσετε ένα χέρι με το γυαλόχαρτο Νο 500 και στο τελικό στάδιο της φάσης αυτής μπορείτε να τρίψετε τα ξύλινα μέρη με το ψηλό συρματάκι, που θα εξαφανίσει κάθε είδος «αμυχής» και θα σας δώσει μια άριστα λειασμένη επιφάνεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: οι ψάθες δεν πρέπει να τριφτούν με κανένα γυαλόχαρτο, ούτε με το συρματάκι. Απλά με πολύ προσοχή μπορείτε μ’ ένα λεπτό και αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. ένα κοπίδι) να περάσετε τ’ αυλάκια.

Διαδικασία λινελαίου 
Για την διαδικασία αυτή δεν χρησιμοποιήσαμε το ωμό λινέλαιο, αλλά το καλλιτεχνικό λινέλαιο, που προορίζεται για τους ζωγράφους. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα καταστήματα χαρτικών ή τα καταστήματα που έχουν είδη ζωγραφικής.
Η διαφορά που έχει το καλλιτεχνικό λινέλαιο σε σχέση με το «ωμό» είναι ότι δίνει αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα και επίσης η όλη διαδικασία απαιτεί λιγότερο χρόνο επεξεργασίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το καλλιτεχνικό λινέλαιο καλύπτει γρηγορότερα τους πόρους του ξύλου και στεγνώνει γρηγορότερα. Η επεξεργασία με ωμό λινέλαιο είναι δυσκολότερη και χρειάζεται αρκετός χρόνος (1 μήνα περίπου) για να ολοκληρωθεί.
Με το καλλιτεχνικό λινέλαιο μια εβδομάδα είναι αρκετή.
Το μυστικό του λινελαίου είναι η μικρή ποσότητα.

Με ένα μαλακό πανί περάστε τα ξύλινα μέρη με λινέλαιο. Φροντίστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες του ξύλου με αυτό. Το κατά πόσο έχει γίνει αυτό, θα το διαπιστώσετε από τη γυαλάδα που θα αποκτήσουν τα ξύλινα μέρη μετά το πέρασμά τους με το λινέλαιο.
Μετά χρειάζεται υπομονή έως ότου το λινέλαιο απορροφηθεί από το ξύλο και να στεγνώσει. Πριν από κάθε επόμενο πέρασμα μπορείτε να τρίβετε την επιφάνεια του ξύλου με το ψηλό συρματάκι.
Τα περάσματα με το λινέλαιο θα πρέπει να είναι τόσα χέρια, όσα χρειάζεται για να απορροφήσει το ξύλο την ποσότητα που χρειάζεται να κλείσουν οι πόροι. Το λινέλαιο δημιουργεί μια μεμβράνη στην επιφάνεια του ξύλου.
Όταν αρχίσει το λινέλαιο να δημιουργεί αυτή την επιφάνεια γυαλάδας θα διαπιστώσετε ότι σε κάποια σημεία εξακολουθεί να απορροφά, ενώ σε κάποια άλλα δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο και δημιουργεί επιφάνεια.
Εξακολουθήστε να περνάτε με λινέλαιο τα σημεία που «τραβούν». Αυτό οφείλεται στους πόρους του ξύλου που σε κάποια σημεία είναι πιο ανοικτοί, οπότε τραβούν και περισσότερο λάδι ενώ σε άλλα οι πόροι είναι μικροί και χρειάζονται μικρότερη ποσότητα για να «κλείσουν».

Δεν υπάρχει συνταγή που να υποδεικνύει τον αριθμό των περασμάτων με λινέλαιο.
Καθοριστική σημασία στο πόσος χρόνος χρειάζεται, και πόσα περάσματα χρειάζονται, παίζει η ποιότητα του ξύλου. Αν η καρυδιά είναι πορώδεις, χρειάζεται να περαστούν τα ξύλα περισσότερα «χέρια» λινελαίου.
Όταν φτάσετε στο σημείο που το λάδι δεν απορροφάται πλέον και δημιουργεί μια ομοιόμορφη επιφάνεια τότε έχετε πλέον ολοκληρώσει τη διαδικασία. Αφού στεγνώσει το τελευταίο «χέρι» μπορείτε να τρίψετε τα ξύλινα μέρη με ένα μάλλινο πανί για να δώσετε την τελική λείανση και γυαλάδα στις ξύλινες επιφάνειες. Η όλη διαδικασία χρειάζεται υπομονή και προσοχή στην λεπτομέρεια. Εάν το αποτέλεσμα σας δικαιώσει, τότε εκτός του ότι θα νοιώσετε περήφανοι, θα έχετε και την ευχαρίστηση ότι φτιάξατε κάτι μόνοι σας και προσθέσατε μια προσωπική πινελιά τέχνης στο όπλο σας.
Επειδή την διαδικασία αυτή την έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα, και γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα συμβεί, αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και για τις δικές σας παρατηρήσεις.
Θα ήταν χαρά μας, μέσα από τη στήλη αυτή να παρουσιάσετε το δικό σας μεράκι, την δική σας εργασία ή τη δική σας πρόταση για κάτι που μπορεί να γίνει και περικλείεται στη φιλοσοφία του «ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων