Ο πληθυσμός των πτηνών καταστρέφεται λόγω των φυτοφαρμάκων

0

Πάνω από 1/3 έχει μειωθεί ο πληθυσμός των πουλιών εδώ και μια δεκαετία – Επιστήμονες προειδοποιούν για τα προβλήματα που δημιουργούνται – «Η ύπαιθρος ερημώνει»
Διαστάσεις περιβαλλοντικής καταστροφής παίρνει το φαινόμενο της δραματικής μείωσης του πληθυσμού των πουλιών στη Γαλλία, λόγω των φυτοφαρμάκων.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι σε διάστημα 15 ετών, οι αριθμοί έχουν μειωθεί κατά 1/3, ενώ σε ορισμένα είδη, ο πληθυσμός έχει υποχωρήσει κατά 2/3 καθώς τα έντομα με τα οποία τρέφονται έχουν εξαφανιστεί. Τα στοιχεία προκύπτουν από δύο μελέτες που έγιναν, η μία σε εθνικό επίπεδο και η άλλη σε μεγάλη γεωργική περιοχή στην κεντρική Γαλλία.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική»

«Η κατάσταση είναι καταστροφική» σχολιάζει ο Μπενουά Φοντέν, βιολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που ήταν συνυπεύθυνος για τη μία εργασία. «Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του να μετατραπεί σε πραγματική έρημο», ανέφερε.

Ο θαμνοτσιροβάκος, η φραγκοσυκιά, η σταρήθρα έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 1/3, σύμφωνα με την ετήσια απογραφή, που ξεκίνησε στις αρχές του 2000. Την ίδια ώρα, άλλα είδη έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά σχεδόν 70%.

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επισημαίνει ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού προσεγγίζει την οικολογική καταστροφή.

Η έλλειψη εντόμων το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα

Το πρόβλημα δεν είναι όμως ότι τα πουλιά δηλητηριάζονται, αλλά ότι τα έντομα που αποτελούν την τροφή τους έχουν εξαφανιστεί. «Δύσκολα βρίσκεις έντομα, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα», ανέφερε ο Βινσέν Μπρετανιόλ, οικολόγος του Κέντρου Βιολογικών Σπουδών στην πόλη Χίζ.

Ο Μπρετανιόλ επικαλείται πρόσφατες έρευνες, που δείχνουν ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Τα έντομα έχουν μειωθεί κατά 80% και ο πληθυσμός των πουλιών έχει υποχωρήσει κατά 400 εκατομμύρια μέσα σε 30 χρόνια.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων