Συστήθηκε ο νέος Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου

0

Σε Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου μετονομάζεται ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ενώ παράλληλα του ανατίθεται η ευθύνη διαχείρισης δώδεκα νέων προστατευόμενων περιοχών, καθώς και του Θερμαϊκού Κόλπου, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου.

Ο νέος Φορέας θα έχει πλέον υπό την ευθύνη του, εκτός από τις υφιστάμενες προστατευόμενες περιοχές (Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονα, εκβολές Γαλλικού και Λουδία, Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Αλυκές Κίτρους), και τις εξής περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 και ειδικότερα: τα Στενά Αλιάκμονα, η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου, η Λιμνοθάλασσα Επανομής, η Παράκτια Ζώνη Επανομής, η Λίμνη Πικρολίμνη, η περιοχή Ξηλοκερατέας, το Έλος Αρτζάν, η περιοχή Ανθοφύτου, η Λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα, το Ακρωτήρι και η θαλάσσια ζώνη Παλιουρίου, η θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Πύργου-Όρμου Κυψά-Μαλάμου και οι υγρότοποι Φώκαιας.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ επίσης θα δημιουργηθεί ειδική συμβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να λειτουργήσει επικουρικά στο έργο του. Η έδρα του Φορέα θα είναι η Χαλάστρα, ενώ, επίσης, με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία παραρτημάτων ανάλογα με τις ανάγκες.

Για τη χρηματοδότηση του Φορέα, όπως και των άλλων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, θα προβλεφθούν από το 2019 πόροι από τον τακτικό προϋπολογισμό. Για το 2018, η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης θα υποστηριχθεί τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και από το Πράσινο Ταμείο.

Ως προς το προσωπικό, προβλέπεται στελέχωση μέσω ΑΣΕΠ με προσωπικό που θα προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου το 2019. Στο μεταξύ, παρατείνεται για το 2018 η απασχόληση των υφιστάμενων εργαζομένων, με σκοπό την προκήρυξη θέσεων οκτάμηνης απασχόλησης που θα στελεχώσουν το Φορέα εωσότου αναλάβει το τακτικό προσωπικό.

Οι φορείς ανά την Ελλάδα

Η τομή που εισάγει το εν λόγω νομοσχέδιο στο σύστημα προστατευόμενων περιοχών της χώρας έγκειται στο ότι για πρώτη φορά εντάσσονται σε καθεστώς διαχείρισης όλες οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Για τον σκοπό αυτό ιδρύονται οκτώ νέοι φορείς διαχείρισης, ενώ επεκτείνεται η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων είκοσι οκτώ.

O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή στη διοίκηση, στην προστασία και στη διαχείριση της φύσης», με το οποίο οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών καθίστανται «το βασικό και μοναδικό εργαλείο με το οποίο θα προστατέψουμε και θα διαχειριστούμε τα προστατευτέα αντικείμενα-είδη και τις προστατευόμενες περιοχές».

«Οι Φορείς αποκτούν αναπτυξιακό χαρακτήρα και προβλέπονται ετήσια και τριετή σχέδια δράσης, ενώ καθιερώνεται αξιολόγησή τους. Στα ΔΣ θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη από την τοπική κοινωνία και τα υπόλοιπα τρία μέλη θα προέρχονται από το κράτος. Πρωτεύον έργο των ΦΔΠΠ είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και των συνδεόμενων με αυτή φυσικών πόρων με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Για πρώτη φορά νομοθετείται η επιχορήγηση των ΦΔΠΠ από πιστώσεις που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μέχρι σήμερα οι ΦΔΠΠ επιχορηγούνταν και λειτουργούσαν με πόρους μόνο από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και το Πράσινο Ταμείο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, τόνισε ότι η λειτουργία του νέου Φορέα θα πρέπει να υποστηριχθεί με επαρκή κονδύλια και προσωπικό, προκειμένου αυτός να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τα αυξημένα του καθήκοντα, μεταξύ των οποίων και η περιβαλλοντική διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου. Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, έτσι ώστε να υπάρξει θεσμική θωράκιση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα-Αξιού-Αλιάκμονα.

 greenagenda.gr/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων