Απαγόρευση ελεύθερης βόσκησης χοίρων

0

Επειδή η ελεύθερη βοσκή ήμερων χοίρων ή ημιάγριων σε δάση και δασικές εκτάσεις  δημιουργεί κινδύνους εκφυλισμού του ενδημικού αγριόχοιρου αφού η επιμειξία τους είναι έντονη και δημιουργεί υβρίδια με αποτέλεσμα τη γενετική μόλυνση της θηραματοπανίδας, απαγορεύεται η ελεύθερη βοσκή ήμερων και ημιάγριων χοίρων σε εκτάσεις διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Λαγκαδά.

Επίσης απαγορεύεται η χοιροτροφία και οι σταυλικές τους εγκαταστάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις των αειφύλλων πλατυφύλλων και χορτολίβαδων, για τα οποία υφίστανται εγκεκριμένα δασοπονικά σχέδια εκμετάλλευσης που δεν επιτρέπουν ρητά τη χοιροτροφία.

Απαγορεύεται τη χοιροτροφία και οι σταυλικές τ εγκαταστάσεις σε:
α) δρυοδάση ή καστανοδάση που διαχειρίζονται ως σπερμοφυή
β)  καστανωτά που προορίζονται για παραγωγή καστάνου
γ)  αναδασωτέες εκτάσεις
δ)  υλοτομημένα πρεμνοφυή δρυοδάση και δάση καστανιάς επί μια πενταετία από την έναρξη των υλοτομιών
ε)  δάση και δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε προστατευόμενες περιοχές (αισθητικά δάση, μνημεία της φύσης, ζώνες υψηλής προστασίας προστατευόμενων περιοχών του Ν. 1650/86, προστατευτικά δάση)

Επιτρέπεται η εντατική χοιροτροφία σε εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μόνο μετά από συναίνεση της υπηρεσίας μας, υπό όρους και προϋποθέσεις, κατά εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 45 & 47Β του Ν.998/79 όπως ισχύει.

Η άσκηση εκτατικής και ημισταυλισμένης χοιροτροφίας θα πρέπει να περιοριστεί εντός των σταυλικών και περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

Ο χοιροτρόφος θα είναι υπεύθυνος για τυχόν ζημιές που προκαλεί το κοπάδι του σε αγροτικές καλλιέργειες.

Στο κοπάδι των χοίρων δεν θα περιλαμβάνονται αγριόχοιροι ή ημίαιμα ζώα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων