Aποκαθίσταται η ομαλή άσκηση της θήρας στην ευρύτερη περιοχή του Αξιού

0

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο τροποποιείται η Υ.Α. για τον Αξιό και αποκαθίσταται η ομαλή άσκηση της θήρας στην ευρύτερη περιοχή

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, κυκλοφόρησε το ΦΕΚ (317/Δ) με το οποίο τροποποιείται η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/47695/2669, ΦΕΚ 294/Δ/21-8-2018) με τίτλο «Όροι και περιορισμοί για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1220002 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Ευρύτερη περιοχή -Αξιούπολη», με κωδικό GR1220010 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Αλυκή Κίτρους» και με κωδικό GR1250004 «Αλυκή Κίτρους – Ευρύτερη περιοχή.» του ΥΠΕΝ, με την οποία η άσκηση της θήρας στην ευρύτερη περιοχή των Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, ετέθη σε αμφιβολία.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με τον Κ.Σ. Χαλάστρας επίσημα πλέον έχει αποκατασταθεί το καθεστώς της άσκησης της θήρας στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Αξιού, ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου για τα υδρόβια και επανήλθε στην κατάσταση που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Μεταφέρουμε το ιστορικό της εν λόγω απόφασης προς ενημέρωση των κυνηγών:

Στις 4 Ιουλίου του 2018, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο : «Χαρακτηρισμός των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικού Πάρκου».

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης άμεσα ενημέρωσε τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής για τη συγκεκριμένη σημαντική εξέλιξη και ζήτησε εγγράφως τις απόψεις των Δ.Σ. των παραπάνω Συλλόγων, με σκοπό να καταθέσουμε συντονισμένα τις θέσεις και τα σχόλια μας στη διαβούλευση.

Στις 6 Αυγούστου 2018, δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή σχολίων της συγκεκριμένης διαβούλευσης, η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ κατέθεσε τα σχόλια της μετά από ενδελεχή μελέτη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΜΑΘ στη Διαβούλευση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τελικά προχώρησε σε παράταση της διαβούλευσης με νέα καταληκτική προθεσμία στις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Στις 23 Αυγούστου 2018, εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/47695/2669, ΦΕΚ 294/Δ/21-8-2018) από τον κ. Φάμελλο, με τίτλο «Όροι και περιορισμοί για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1220002 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Ευρύτερη περιοχή -Αξιούπολη», με κωδικό GR1220010 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Αλυκή Κίτρους» και με κωδικό GR1250004 «Αλυκή Κίτρους – Ευρύτερη περιοχή.»

Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη Διαβούλευση για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Αξιό, εκδόθηκε η παραπάνω Υπουργική Απόφαση, στην οποία η θήρα δεν αναφερόταν στις επιτρεπόμενες χρήσεις σε όλη την έκταση από την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Αθηνών, ως το Θερμαϊκό κόλπο.

Με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες ενημερώθηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Φάμελλος, σχετικά με τα παραπάνω. Η μη αναφορά της θήρας στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις περιοχές που βρίσκονται εκτός Κ.Α.Ζ. της συγκεκριμένης απόφασης, διαπιστώσαμε πως έγινε εκ παραδρομής και αναμενόταν άμεσα σχετική διόρθωση της Απόφασης. Τη διαβεβαίωση αυτή επανέλαβε ο Αν. Υπουργός στις 25 Αυγούστου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κ.Ο.Ε. στη Σίνδο. Εκεί βρισκόντουσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ κ. Πολυχρόνης Ιωάννης και ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Χαλάστρας, κ. Τσικρικάς Δημήτριος, οι οποίοι έθεσαν εκ νέου το θέμα των απαγορεύσεων στον Αξιό, υπόψη του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να γίνει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία δε θα μεταβληθεί το καθεστώς που διέπει την άσκηση της θήρας στην περιοχή χωρικά.

Πράγματι έγινε η αναμενόμενη τροποποίηση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης, η οποία υπογράφτηκε άμεσα, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018. Από τη Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, η τροποποίηση της Υ.Α. επισημοποιήθηκε με την κυκλοφορία του ΦΕΚ που αναφέρουμε παραπάνω.

Η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, έδρασε άμεσα, τεκμηριωμένα και συντονισμένα, τόσο στην περίπτωση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Αξιό, όσο και στην περίπτωση της Υπουργικής Απόφασης για την ίδια περιοχή.

Πριν όμως η ΚΟΜΑΘ προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, έπρεπε να υπάρξει επίσημη εξέλιξη, έτσι ώστε η ενημέρωση της Ομοσπονδίας προς τους κυνηγούς να είναι έγκυρη όπως πάντα, μέσα από την ιστοσελίδα.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης ευχαριστεί τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο για την κατανόηση που επέδειξε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την οποία επιβεβαιώνεται η άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου και Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Κ.Σ. Χαλάστρας για το ενδιαφέρον, την ενασχόληση και την άμεση ενημέρωση που μας παρείχε, γεγονός που αποδεικνύει τον ενεργό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε εδώ την Υπ. Απόφαση
ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΞΙΟΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων