Οικολόγοι Πράσινοι: «Να σταματήσει το κυνήγι του τρυγονιού»

0

Να σταματήσει το κυνήγι του τρυγονιού, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς και να καταργηθεί η αναγνώριση της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Σε ανακοίνωσή του, το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων αναφέρει μεταξύ άλλων: «διατυπώνουμε την έντονη αντίθεσή μας στις κλιμακούμενες καταστροφικές πολιτικές και αποφάσεις σχετικά με το κυνήγι και σε βάρος της άγριας πανίδας που επιλέγει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τις πιέσεις του λόμπυ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας».

Αυτές οι ενέργειες αποτελούν παραφωνία σε σχέση με την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την προστασία της άγριας φύσης, η οποία υποστηρίζεται και εκφράζεται σε γενικό επίπεδο από την κυβέρνηση και από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, αλλά και από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ταπεινωτική για τη χώρα μας στάση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το τρυγόνι, η αναγνώριση του κυνηγιού ως συμβατή δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές και η πρόταση επιβολής της θήρας ως «μέσου διαχείρισης» της φύσης στο πλαίσιο του διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και ζητάμε να αρθούν.

Πιο αναλυτικά είμαστε αντίθετοι και ζητάμε αναθεώρηση των παρακάτω:

– Αγνοώντας το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στον πανευρωπαϊκό αγώνα για να ανακοπεί η καταστροφική μείωση των πληθυσμών του Τρυγονιού (γνωστή και σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο), υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της κυνηγετικής προπαγάνδας, ότι ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να συνεχίσουν να το κυνηγούν όπως πάντα.

– Έγινε τροποποίηση των αποφάσεων σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των κυνηγών για το κυνήγι στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Αξιού ενώ στην Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή της Παρνασσίδας, το κυνήγι αναγνωρίζεται στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ ως πάγια και «φυσιολατρική» δραστηριότητα.

– Προωθείται, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, η μεθοδευμένη αναγνώριση της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης, αντί για ένα από τα κύρια προβλήματα προστασίας της άγριας πανίδας».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων