Τσαπατσουλιές με τα έσοδα Ταμ. Θήρας εντοπίζει ο Ελεγκτής

0

Κύπρος: Πράματα και θάματα αποκαλύπτει μέσα από την έκθεσή του για το Ταμείο Θήρας, ο Γενικός Ελεγκτής.

Ελλειμματικός προϋπολογισμός για το 2014, μη έγκαιρη κατάθεση εισπράξεων στην τράπεζα, αλλά και αναποτελεσματική παρακολούθηση υποθέσεων για παραβάσεις και καταδίκες προσώπων, είναι μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα των ελέγχων που έγιναν.

Μάλιστα σε μία περίπτωση, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από το Ταμείο Θήρας για υποθέσεις που αφορούσαν στα έτη από το 2004 μέχρι και το 2012 για την επαρχία Λευκωσίας, εντοπίστηκε ότι ποσό συνολικού ύψους €297.901, που αφορούσε σε χρηματικές ποινές κατατέθηκε στο Πάγιο Ταμείο αντί στο Ταμείο Θήρας.

Επίσης, από παγκύπρια έρευνα που διενεργήθηκε για το έτος 2012, εντοπίστηκε ότι εισπράξεις συνολικού ύψους €19.708 είχαν κατατεθεί στο Πάγιο Ταμείο, αντί στο Ταμείο Θήρας και ζητήθηκε όπως επιστραφούν στο Ταμείο Θήρας.

Από το ποσό αυτό επιστράφηκε ποσό ύψους €5.310 (ή ποσοστό 27%). Έκτοτε, δεν διενεργήθηκε οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος από το Ταμείο για να επιβεβαιωθεί ότι και το υπόλοιπο ποσό έχει επιστραφεί στο Ταμείο.

Τα σημαντικότερα ευρήματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν αφορούν:

Ετοιμασία ελλειμματικού προϋπολογισμού για το έτος 2014.
Διενέργεια μη νομοθετικά καλυμμένων πληρωμών.
Οι υποχρεώσεις του Σχεδίου Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων του Ταμείου δεν παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου.
Μη έγκαιρη κατάθεση των εισπράξεων στην τράπεζα και η μη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων που αφορούν στις εισπράξεις.
Μη κατάθεση στην Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδας της Δημοκρατίας της ετήσιας κατάστασης των λογαριασμών που ελέχθησαν μαζί με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για όλα τα έτη.
Μη κατάθεση στα έσοδα του Ταμείου ποσών που αφορούν σε χρηματικές ποινές που εισπράττονται από τα δικαστήρια.
Αναποτελεσματική παρακολούθηση υποθέσεων παραβάσεων και περιπτώσεων καταδίκης προσώπων.
Δεν γίνεται αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου για το έτος 2014 στα καθυστερημένα ποσά που οφείλονται στο Ταμείο και αφορούν σε οφειλές από την επιβολή προστίμου από τα Δικαστήρια.
Μη συστηματική, έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση του μηχανογραφημένου συστήματος καταχώρισης των υποθέσεων δικαστηρίου.
Μη έγκαιρη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, στις περιπτώσεις των εξωδίκων που οι προθεσμίες εξόφλησης έχουν λήξει και δεν έχουν εισπραχθεί.
Καταστροφή τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από την Αστυνομία στις περιπτώσεις αδικημάτων που ρυθμίζονται εξώδικα χωρίς την εφαρμογή της καθορισμένης διαδικασίας.
Μη λήψη όλων των αποδεικτικών στοιχείων από την Αστυνομία για τις εισπράξεις που διενήργησαν εκ μέρους του Ταμείου Θήρας για άδεια οπλοκατοχής.
Μεγάλη απόκλιση στη κατανάλωση ζωοτροφών ανά περδίκι, ανά ημέρα, μεταξύ των Επαρχιακών Γραφείων.
Οι εσωτερικοί εγκύκλιοι που έχει εκδώσει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας αναφορικά με τις διαδικασίες τήρησης πυρήνων περδικιών και απελευθέρωσης περδικιών δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις.
Απόκλιση συνολικού κόστους εκτροφής περδικιών στο εκτροφείο του Ταμείου στο Σταυροβούνι, κατά το έτος 2015, σε σχέση με το κόστος αγοράς περδικιών από ιδιώτες προμηθευτές.
Μεγάλη διακύμανση της ποσότητας σπόρων που σπέρνεται ανά δεκάριο μεταξύ των διαφόρων τρακτοδηγών για τη βελτίωση βιοτόπων.
Ανάγκη για καθορισμό ομοιόμορφης διαδικασίας ελέγχου του ίχνους των οχημάτων της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Πηγή: philenews

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων