Κάμερες και μικρόφωνα για τα αρπακτικά της Δαδιάς

0

Τo Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς στον Έβρο, είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασία..

Τώρα όμως οι φωλιές των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στο Δάσος της Δαδιάς, ήρθε η στιγμή να εκσυγχρονιστούν!

Τον επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε φωλιές νυκτόβιων πουλιών, με σκοπό την «στενή» τους παρακολούθηση την ημέρα αλλά και τη νύχτα για 2 χρόνια.

Το έργο, προϋπολογισμού 19.000 €, αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση δύο ασύρματων καμερών, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε δύο τεχνητές φωλιές νυκτόβιων αρπακτικών πουλιών (σε δύο από τα ακόλουθα είδη πουλιών: Τυτώ, Κουκουβάγια, Χουχουριστής ή και Γκιώνης) και θα καταγράφουν σε 24ωρη βάση εικόνα και ήχο που θα αποστέλλουν σε υπολογιστή στο Κέντρο Ενημέρωσης.

Το βίντεο θα μεταδίδεται ζωντανά σε οθόνη του Κέντρου Ενημέρωσης καθώς και σε διαδικτυακό κανάλι. Οι κάμερες θα υποστηρίζουν νυχτερινή λήψη και ασύρματη μετάδοση εικόνας σε υψηλή ευκρίνεια μέσω ασύρματης δικτύωσης (wifi). Θα είναι ανθεκτικές σε εξωτερικές συνθήκες και θα λειτουργούν χωρίς εμφανή φωτισμό, αλλά με δυνατότητα νυχτερινής λήψης, ενσωματωμένο μικρόφωνο, και ανθεκτικότητα από τους -30ο έως και τους 50ο βαθμούς Κελσίου!

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Εκτός από τις κάμερες το δάσος φρουρείται με περιπολίες από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ενώ υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς όπως το Δασαρχείο Σουφλίου, το Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Διδυμοτείχου μέσου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους κατοίκους των χωριών του Εθνικού Πάρκου, στην οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση, θεωρώντας ότι για τα ζητήματα προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης του αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες και υποστηρικτές του έργου και των δράσεων του ως οι τελικοί χρήστες του οικοσυστήματος αυτού.

Πηγή: e-evros

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων