Κυνήγι: Ακριβό χόμπι αλλά από τα πιο δημοφιλή στην Κύπρο

0

Η Offsite επιχειρεί να κάνει μια καταγραφή στα ποσά που χρειάζεται να δαπανήσει ένας νέος Κύπριος κυνηγός
Επίσημη πρώτη στην κυνηγετική περίοδο θα έχουμε την ερχόμενη Κυριακή 4 Νοεμβρίου, με πολλούς Κύπριους να σπεύδουν κάθε χρόνο να αποκτήσουν άδεια κυνηγίου και να κάνουν το χόμπι τους πραγματικότητα.

Οι νέοι κυνηγοί για την προσεχή κυνηγετική περίοδο ανέρχονται στους 1000. Η Offsite σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει πόσα στοιχίζει το χόμπι του κυνηγού για ένα νέο κυνηγό, έκανε έρευνα και σας παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για την πρώτη Κυριακή του κυνηγιού και βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Άδεια κυνηγού

Καταρχάς ο κάθε κυνηγός για να μπορέσει να κυνηγήσει χωρίς να έχει προβλήματα με την νομοθεσία, θα πρέπει να έχει άδεια κυνηγιού.

Για να αποκτήσει κάποιος την άδεια αυτή πρέπει να καταβάλει το ποσό των 90 ευρώ για την αίτηση απόκτησης πρώτης άδειας κυνηγίου. Θα πρέπει όμως να παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων και να παρακαθίσει σε γραπτή εξέταση. Μαθήματα και εξετάσεις τις οποίες παρέχει η υπηρεσία Θήρας.

Η διαδικασία ωστόσο δεν σταματά εδώ, αφού για να μπορεί ο κυνηγός να κυνηγήσει, θα πρέπει να προχωρήσει εφόσον περάσει την εξέταση στην έκδοση της πρώτης άδειας κυνηγίου.

Άδεια την οποία για να αποκτήσεις θα πρέπει να έχεις άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου. Η άδεια αυτή παραχωρείται από την αστυνομική διεύθυνση της πόλης διαμονής του κατόχου, αφού πρώτα πληρωθεί το ποσό των 40 ευρώ.

Το κυνηγετικό όπλο

Αν δεν έχεις συγγενή που να έχει στην κατοχή του κυνηγετικό όπλο, έτσι ώστε να σου παραχωρήσει τη δική του άδεια κατοχής για το όπλο, θα πρέπει να αγοράσεις δικό σου κυνηγετικό όπλο και να πληρώσεις 20 ευρώ για να γίνει η εγγραφή του στο όνομά σου.

Η διαδικασία των αδειών ολοκληρώνεται εφόσον πληρώσεις ακόμα 77 ευρώ τον χρόνο, για την ετήσια άδεια κυνηγίου, την οποία θα πρέπει να έχεις μαζί σου σε όλες τις εξορμήσεις, έτσι ώστε να είσαι εντάξει όταν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την Αστυνομία ή την Υπηρεσία Θήρας.

Ποικιλία τιμών στα όπλα

Η Offsite προχώρησε σε έρευνα αγοράς όσον αφορά και στην τιμή κυνηγετικών όπλων, με την μέση αγοραία τιμή να ανέρχεται στα 800 ευρώ. Μιλώντας στην Offsite οπλοπωλητές επεσήμαναν ότι υπάρχει γκάμα τιμών στα κυνηγετικά όπλα και ότι ο κάθε κυνηγός μπορεί να αγοράσει ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες και τα θέλω τους.

Επισημαίνουν δε πως οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ σε μεταχειρισμένα κυνηγετικά όπλα και φτάνουν μέχρι και τις 3 χιλιάδες ευρώ όταν ένας κυνηγός αποφασίσει να αγοράσει ένα καινούργιο καλής ποιότητας κυνηγετικό όπλο.

Εξαρτήσεις και ρουχισμός

Απαραίτητος για κάθε κυνηγό είναι ο κατάλληλος ρουχισμός, τα υποδήματα αλλά και τα φυσίγγια, έτσι ώστε να μπορέσει με αξιώσεις να βγει στο κυνήγι για το θήραμά του.

Η πλήρης εξάρτηση η οποία αποτελείται από στρατιωτική στολή, γιλέκο παραλλαγής, καπέλο, ζώνη φυσιγγίων αλλά και άρβυλα εκστρατείας, ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ και μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα με τις ορέξεις και προτιμήσεις που έχει ο κάθε κυνηγός.

Όσον αφορά τα φυσίγγια, σύμφωνα με πωλητές, το κόστος είναι ανάλογο με τις προτιμήσεις των κυνηγών. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στην Offsite, υπάρχουν κυνηγοί οι οποίοι επιλέγουν να προμηθευτούν φυσίγγια για όλη την κυνηγετική περίοδο, ενώ υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι αγοράζουν ένα με δύο πακέτα και αφού κάνουν τους υπολογισμούς τους στις πρώτες εξορμήσεις, και εφόσον χρειαστεί προμηθεύονται φυσίγγια και αργότερα.

Οι τιμές όσον αφορά τα φυσίγγια κυμαίνονται από τα 4-25 ευρώ το πακέτο ανάλογα με το θηράμα που επιλέγει να κυνηγά ο κάθε κυνηγός.

Τέλος σημειώνεται ότι τα έξοδα μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω ανάλογα με το πόστο που επιλέγει ο καθένας, αφού στην περίπτωση που αποφασίσει να κυνηγήσει σε περιοχή εκτός της περιοχής διαμονής του, θα χρειαστεί να πληρώσει και ανάλογο ποσό σε καύσιμα.

43 χιλιάδες οι κυνηγοί

Επικοινωνήσαμε με την Υπηρεσία Θήρας έτσι ώστε να ενημερωθούμε για τον αριθμό των κυνηγών που αναμένεται να ξεχυθούν στους αγρούς την πρώτη Κυριακή του κυνηγιού.

Όπως μας λέχθηκε φέτος αναμένεται να εκδοθούν γύρω στις 43 χιλιάδες άδειες κυνηγίου εκ των οποίων οι χίλιες θα αφορούν νέους κυνηγούς.

Μάλιστα όπως επισημαίνει η Υπηρεσία Θήρας όποιο άτομο επιθυμεί να γίνει κυνηγός θα πρέπει να περιμένει τα μαθήματα απόκτησης άδειας κυνηγίου, τα οποία θα διεξαχθούν στο τέλος του χρόνου και δεν θα αφορούν την κυνηγετική περίοδο που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει η Υπηρεσία Θήρας όλοι οι κυνηγοί πρέπει να τηρούν τους νόμους έχοντας υπόψη τα βαριά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παρανομούντες, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΟΤΑ για την φετινή κυνηγετική περίοδο ανέρχεται στον ένα λαγό, 4 περδίκια και μία φραγκολίνα.

www.offsite.com.cy/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων