Πλήρης κάλυψη των αγροτών για καταστροφές που προκαλούνται από άγρια ζώα

0

Την πλήρη αποζημίωση των αγροτών για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι τελευταίοι σε προληπτικά μέτρα για την προστασία από τα άγρια ζώα προβλέπει νέα απόφαση της Κομισιόν. Με τα νέα δεδομένα, οι αγρότες που κατοικούν σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα σαρκοφάγα ζώα θα δικαιούνται εξ ολοκλήρου επιστροφή των χρημάτων που θα δαπανούν στην εγκατάσταση ηλεκτροφόρων φραχτών, στην αγορά σκύλων φρουράς ή στη λήψη άλλων σχετικών μέτρων προστασίας του ζωικού τους κεφαλαίου.

Πριν από τη νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τροποποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές, μόνο το 80% των αγροτικών επενδύσεων σε μέτρα προστασίας μπορούσε να επιστραφεί σε αυτούς μέσω κρατικών ενισχύσεων. Θα επιτρέπεται, επίσης, στα κράτη-μέλη να επιστρέφουν το 100% του ποσού των αποκαλούμενων έμμεσων δαπανών, όπως τα κτηνιατρικά κόστη για την περίθαλψη των τραυματισμένων ζώων και τα κόστη εργασίας για την αναζήτηση αγνοούμενων ζώων μετά από επίθεση άγριου ζώου που ανήκει σε προστατευόμενο είδος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πληθυσμοί μεγάλων σαρκοβόρων (λύκοι, καφέ αρκούδες, ευρασιατικοί λύγκες κ.ά.) –που απαντώνται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας– αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερες συνθήκες στους οικοτόπους τους και προστατεύονται από αυστηρή νομοθεσία. Αυτό συντελεί στην επιστροφή τους σε περιοχές της Ευρώπης από όπου είχαν εξαφανιστεί για δεκαετίες ή και αιώνες και την εδραίωση της παρουσίας τους σε περιοχές όπου είχαν μειωθεί.

 www.ypaithros.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων