Τουλάχιστον 20 περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά

0

Αυξημένα περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά, καταγράφει φέτος ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής. Τουλάχιστον 20 είναι τα περιστατικά που έχει σε γνώση του, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Παναγιώτης Καραφύλλης, αλλά, όπως λέει στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm μπορεί να είναι και περισσότερα. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε περιοχή πάνω από τον Σώστη, όπου βρέθηκαν 15 σκυλιά φαγωμένα από λύκους.

Για έξαρση του φαινομένου με τους λύκους, κάνει λόγο ο κος Καραφύλλης και εξηγεί “φέτος έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, έχουμε στοιχεία και φωτογραφίες για μερικά από αυτά, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε για όλα γιατί δεν έχουν πολλά σκυλιά κολάρα εντοπισμού. Μιλάμε πάντα για κυνηγητικά σκυλιά όχι για αδέσποτα. Δεν επιτίθενται οι λύκοι σε αγέλες σκύλων”.

Εκφράζει τον προβληματισμό του για το φαινόμενο και δεν μπορεί να εξηγήσει “αν δηλαδή το σκυλήσιο κρέας τα ελκύει ή είναι πιο εύκολη λεία. Αυτό ακόμα το ψάχνουμε σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, μελετώντας τα περιστατικά”. Ο στόχος των λύκων, αναφέρει ο πρόεδρος των κυνηγών είναι κυρίως τα σκυλιά, χωρίς να λείπουν και τα περιστατικά επιθέσεων σε αιγοπρόβατα. “Τα περιστατικά που γίνονται στα σκυλιά, αφορούν συνήθως στους ιχνηλάτες που απομακρύνονται σε μεγάλη απόσταση για να κυνηγήσουν γουρούνια και λαγούς και έτσι γίνονται εύκολη λεία για τους λύκους”, αναφέρει.

Μας πληροφορεί ότι παρόμοια περιστατικά υπάρχουν και σε Δράμα και Καβάλα και προσθέτει “πλέον οι λύκοι έχουν κατέβει από τα βουνά και έρχονται μέχρι τον κάμπο. Πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, σωστή καταγραφή. Αν οι λύκοι ξεκινήσουν να επιτίθενται σε αιγοπρόβατα και κοπάδια θα έχουν και οι κτηνοτρόφοι σοβαρό πρόβλημα”.

Καθώς έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, ο κος Καραφύλλης εφιστά την προσοχή των κυνηγών και των κτηνοτρόφων.

Δήμος Μπακιρτζάκης
https://www.xronos.gr/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων