Γιατί σκότωσαν τους ιαγουάρους

0

Ένα πρωτοφανές και θλιβερό περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλόζωων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο των ζωολογικών κήπων, αλλά και των κανόνων ευζωίας και ασφάλειας που ισχύουν σε αυτούς τους χώρους.

Στις 29 Νοεμβρίου 2018, όπως ανακοινώθηκε από το πάρκο, θανατώθηκαν με όπλο από τους φροντιστές δύο ιαγουάροι, καθώς διέφυγαν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους την ώρα που στον ζωολογικό κήπο υπήρχαν 20-25 επισκέπτες.

Το zougla.gr πραγματοποίησε αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου ο ιδρυτής του Ζαν Ζακ Λεσουέρ μάς περιέγραψε ακριβώς πώς συνέβη το πρωτοφανές περιστατικό. Μάλιστα, δικαιολόγησε την απόφαση για εξουδετέρωση των δύο άγριων ζώων, επικαλούμενος τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τόσο για το προσωπικό του πάρκου όσο και για τους επισκέπτες, ενώ έδωσε παράλληλα τις δικές του απαντήσεις σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν επιλέχθηκε η τακτική της αναισθησίας.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η φυγή των δύο ιαγουάρων από τον χώρο φύλαξής τους προέκυψε διότι… μια αφηνιασμένη αντιλόπη διέφυγε από τον δικό της χώρο κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς αυτού του είδους των ζώων και έπεσε με δύναμη στο προστατευτικό τζάμι των αιλουροειδών, με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει.

Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ υπερασπίστηκε σε όλους τους τόνους την απόφαση για τη θανάτωση των ζώων και περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα, προσθέτοντας ότι το πάρκο θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την εξάλειψη της πιθανότητας επανάληψης ενός τέτοιου περιστατικού.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Μοντάζ: Νίκος Στρατηγός
www.zougla.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων