Xαλαρώνει τους περιορισμούς για το κυνήγι λύκων η Γερμανία

0

Να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο κυνήγι λύκου εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθυσμό τους, η αύξηση του οποίου απειλεί συγκεκριμένα είδη της γερμανικής πανίδας.

Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από τη Γερμανία πριν από ένα αιώνα, ύστερα από το εντατικό κυνήγι εις βάρος τους, εν μέρει επειδή θεωρούνται σύμβολα κακίας και πονηρίας αλλά και επειδή επιτίθονταν σε ζώα και ακόμη και ανθρώπους.

Ωστόσο ο πληθυσμός τους σημειώνει ανάκαμψη σε όλη τη Γερμανία και το υπουργείο εκτιμά ότι περισσότεροι από 600 λύκοι περιπλανώνται στη βόρεια ζώνη από τα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία έως τα ολλανδικά σύνορα.

Οι λύκοι σκότωσαν περισσότερα από 1.000 εκτρεφόμενα ζώα το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο, οι δε κτηνοτρόφοι παραπονούνται ότι οι λύκοι ρημάζουν τα ζώα τους, ενώ και οι κυνηγοί θεωρούν ότι οι λύκοι τρώνε τα θηράματά τους ενώ καταστρέφουν ακόμη και τα δένδρα.

Η προστασία τους, από την άλλη πλευρά, θεωρείται «ιερή» για φιλοζωικές οργανώσεις και οργανισμούς διατήρησης της βιοποικιλότητας.

O πληθυσμός των λύκων αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε το υπουργείο κάνοντας λόγο για «εξαιρετική επιτυχία όσον αφορά την προστασίων των ειδών αλλά και πρόκληση για εκείνους που διατηρούν εκτρεφόμενα ζώα».

Η υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκερ απέστειλε τον περασμένο μήνα επιστολή προς την ομόλογό της του περιβάλλοντος Σβένια Σούλτζε, να στηρίξει μία αλλαγή στους κανόνες ώστε να είναι δυνατή η εξόντωση περισσότερων λύκων, μέσο ήπιας ρύθμισης του πληθυσμού τους.

Παραμένει ασαφές ωστόσο ποιοι φορείς θα δικαιοδοτηθούν να αναλάβουν τους «πυροβολισμούς».

Η κ. Κλόκερ ανέφερε ότι μία παλαιότερη πρόταση της Σούλτζε να επιτραπεί η εξόντωση μεμονωμένων λύκων (και όχι κοπαδιών) που δημιουργούν κινδύνους ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απεδείχθη ανεπαρκές.

Η διαχείριση του πληθυσμού των λύκων έχει κατά καιρούς αποτελέσει και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και δημιούργησε σημείο τριβής στις συνομιλίες μεταξύ Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό συνασπισμού.

Προς το παρόν, οι κτηνοτρόφοι δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις για όσα ζώα τους πέφτουν θύματα λύκων παραμόνο επιχορηγήσεις για ηλεκτροφόρους φράχτες που αποτρέπουν την είσοδο λύκων στις εγκαταστάσεις τους.

www.kathimerini.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων