940.000 € σε πρόστιμα επέβαλαν θηροφύλακες

0

Στις €940.000 ανήλθαν τα εξώδικα που επέβαλαν θηροφύλακες σε λαθροκυνηγούς από τα μέσα του 2017, οπόταν τροποποιήθηκε η νομοθεσία που οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ποινών που επιβάλλονται. Όπως ανέφερε εκ μέρους του Ταμείου Θήρας ο κ. Πέτρος Αναγιωτός, από τις 14/7/2017 που τροποποιήθηκε η νομοθεσία μέχρι και τις πρώτες μέρες του 2019 επεβλήθησαν 274 εξώδικα εκ των οποίων τα 106 εξεδόθησαν το 2017, τα 167 το 2018 ενώ ένα εξώδικο επεβλήθη αυτό το χρόνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναγιωτός ανέφερε, ότι λόγω της δυσκολίας στη συγκέντρωση πληροφοριών αλλά και του κινδύνου που εμπεριέχει η πάταξη της λαθροθηρίας, υπήρξαν και περιπτώσεις λαθροθήρων που διέφυγαν χωρίς να ανακοπούν και να καταγγελθούν. Ερωτηθείς ως προς το ποσοστό των λαθροθήρων που πληρώνουν τα εξώδικα, ανέφερε ότι κυμαίνονται περίπου στο 60%. Η πλειοψηφία των λαθροθήρων πληρώνουν προκειμένου να αποφύγουν την προσαγωγή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού με βάση τη νομοθεσία προνοείται ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια. Όπως εξήγησε, οι δικαστές είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της λαθροθηρίας, οπόταν οι λαθροθήρες γνωρίζουν ότι κατά βάση η ποινή θα αυξηθεί, ο Δικαστής επίσης μπορεί επιπλέον να αφαιρέσει την άδεια κυνηγίου, ενώ ο λαθροθήρας ίσως υποχρεωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα με παράλληλη κράτηση του όπλου του μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Ο κ. Αναγιωτός εξήγησε πως αν σε κάποιον επιβληθούν δύο βαθμοί ποινής θα πληρώσει το διπλάσιο της άδειας κυνηγίου, δηλαδή περίπου €150.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επανάληψη του φαινομένου της λαθροθηρίας από κάποιους, αφού με βάση τα στατιστικά στοιχεία, περίπου ένας στους τρεις λαθροκυνηγούς έχει και προηγούμενες καταδίκες.

Εκτιμάται ότι κάποιοι λαθροκυνηγούν επειδή έτσι συνήθισαν, άλλοι για να έχουν οικονομικό όφελος και άλλοι για άλλους λόγους. Κυρίως το λαθροκυνήγι επικεντρώνεται στους λαγούς, τα αγρινά και τα αμπελοπούλια.

Κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν στόχο το οικονομικό όφελος και «απλώς» λαθροκυνηγούν, συνήθως υποπίπτουν σε αδίκημα εισερχόμενοι σε απαγορευμένη περιοχή.

Άλλοι κυνηγούν εν καιρώ νυκτός, ίσως και λίγη ώρα προτού ανατείλει ο ήλιος, ενώ άλλοι λαθροθήρες δεν διαθέτουν καν άδεια κυνηγίου.

Για να αποφύγουν τους άνδρες του Ταμείου Θήρας, οι λαθροκυνηγοί οργανώνονται «κρατώντας τσίλιες», παρακολουθώντας δρόμους, και έχοντας στη διάθεση τους συστήματα ενδοεπικοινωνίας.

Όσον αφορά την παγίδευση αμπελοπουλιών εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 80%. Οι περισσότερες καταγγελίες για αμπελοπούλια αφορούν τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Πριν την τροποποίηση της νομοθεσίας το 2017, οι καταγγελίες ήταν μεν περισσότερες αλλά τα πρόστιμα ήταν κατά πολύ μικρότερα. Όπως προκύπτει από τον πίνακα των καταγγελιών, αυτές έφτασαν στο αποκορύφωμα τους το έτος 2010 (777) ενώ η χρονιά με τις λιγότερες καταγγελίες ήταν το 2014 (441). Ο μέσος όρος καταγγελιών την περίοδο 2008-2016 ήταν 601 καταγγελίες, περιλαμβανομένων των εξωδίκων.

5.500 καταγγελίες σε 9 χρόνια

Την περίοδο 2008-2016 η Υπηρεσία Θήρας προχώρησε σε συνολικά 5.413 καταγγελίες.

Οι προθέσεις της Υπηρεσίας Θήρας (μετά την έγκριση της νέας νομοθεσίας) φάνηκαν από την πρώτη ουσιαστικά έκδοση εξώδικου προστίμου που υπερέβη τις €21.000, πρόστιμο που προκάλεσε σοκ σε όλους όσοι δραστηριοποιούνταν στη λαθροθηρία.

Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις το εξώδικο εκτοξεύτηκε μέχρι και τις €26.000.

Από €2.000 και άνω

Τα εξώδικα που θα εκδίδονται βάσει του τροποποιητικού Νόμου έχουν ως αρχικό ποσό τις €2.000 και θα αυξάνονται αναλόγως της σοβαρότητας και της έκτασης του αδικήματος. Δηλαδή, κάποιος ο οποίος σκότωσε παράνομα μεγάλο αριθμό θηραμάτων θα του επιβληθεί μεγαλύτερο εξώδικο από κάποιον που παρανόμησε αλλά δεν κτύπησε θήραμα. Επίσης η λαθροθηρία αγρινού, η λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας και η λαθροθηρία σε κλειστή περίοδο κυνηγίου είναι αδικήματα για τα οποία προβλέπονται εξώδικα πρόστιμα που ξεπερνούν τις €10.000.

Εξώδικα που καίνε την τσέπη

Με βάση τη νέα νομοθεσία, για κάθε ένα επιπλέον θήραμα που θηρεύει ή κατέχει κάποιος του επιβάλλεται εξώδικο €170. Για τη μη άμεση θανάτωση θηράματος εκδίδεται εξώδικο €150. Για άσκηση κυνηγετικών σκύλων χωρίς άδεια εκδίδεται εξώδικο €200 και όταν κάποιος συνοδεύεται από σκύλο χωρίς άδεια εκδίδεται εξώδικο €150. Για κυκλοφορία ή άσκηση σκύλων από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου εκδίδεται πρόστιμο €500 ενώ για κυκλοφορία κυνηγετικών σκύλων σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου κατά τις ημέρες του κυνηγίου εκδίδεται πρόστιμο €300.

Όταν η ενδυμασία του κυνηγού δεν είναι η προβλεπόμενη κατά το επιδημητικό κυνήγι εκδίδεται εξώδικο €50 ενώ όταν εκθέτει κάποιος το θήραμα καλείται να πληρώσει εξώδικο €85. Αυστηρή είναι και η τιμωρία για όλους όσοι πετάνε τα κενά φυσίγγια αφού για κάθε φυσίγγιο καλούνται να πληρώσουν €50. Για μεταφορά όπλου εκδίδεται εξώδικο €150.

Για τη μεταφορά δικτύου εκδίδεται εξώδικο €500 και για κάθε ξόβεργο πέραν των 72 εκδίδεται εξώδικο €10 για κάθε επιπλέον ξόβεργο. Για κάθε θηλιά εκδίδεται πρόστιμο €500 και άλλα €500 για κάθε σιδηροπαγίδα, ή παγίδα με σιαγόνες.

Για κάθε λαγό (πέραν του ενός) εκδίδεται εξώδικο €1.000 και για κάθε αγρινό €10.000.

Τι απαγορεύει η νομοθεσία

Με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε μέσου, εγκατάστασης ή μεθόδου μαζικής ή μη επιλεκτικής σύλληψης ή θανάτωσης που μπορεί να προκαλέσει τοπικά την εξαφάνιση οποιουδήποτε είδους άγριου πτηνού ή τη μείωση του αριθμού σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται με εξαφάνιση. Συγκεκριμένα απαγορεύονται τα εξής:

(α) Βρόχοι, ξόβεργες, θηλειές, συρματοθηλειές, σιδηροπαγίδες, παγίδες με σιαγόνες, αγκίστρια, ζωντανά άγρια πτηνά τυφλωμένα ή ακρωτηριασμένα, που χρησιμοποιούνται ως κράχτες, μαγνητόφωνα, μηχανήματα και συσκευές ηλεκτροπληξίας, ηλεκτρονικές συσκευές που προκαλούν θανάτωση ή αναισθητοποίηση και οποιεσδήποτε άλλες παρόμοιες παγίδες ή παραπλανητικά μέσα και μέθοδοι.

(β) Προβολείς και άλλα εκτυφλωτικά μέσα, τεχνητές φωτεινές πηγές, καθρέφτες, μηχανισμοί που φωτίζουν το στόχο, μηχανισμοί σκοπεύσεως που περιλαμβάνουν μετατροπέα εικόνας ή ηλεκτρονικό ενισχυτή εικόνας για νυχτερινή σκόπευση, σκοπευτικά όργανα για νυχτερινό κυνήγι, αποσιωπητήρες (σιγαστήρες), δολώματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

(γ) Εκρηκτικά.

(δ) Δίχτυα, παγίδες, δολώματα με δηλητήριο ή αναισθητικό.

(ε) Ημιαυτόματα ή αυτόματα όπλα, των οποίων ο γεμιστήρας μπορεί να χωρέσει περισσότερα από δύο φυσίγγια.

(στ) Πλαστικά ή άλλα ομοιώματα θηραμάτων ή άγριων πτηνών, ηχοπαραγωγές συσκευές με μιμητικές φωνές θηραμάτων ή άγριων πτηνών, είτε αφ’ εαυτών είτε με τη συνδρομή ή χρήση οποιουδήποτε μέσου, όπως μαγνητοταινιοθηκών (κασετών), ψηφιακών δίσκων.

(ζ) Η μέθοδος η γνωστή ως “πάντημα” ή συμμετοχή ή συνεργία σε τέτοια μέθοδο ή σε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια μέθοδο ή συνήθεια κ.α.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων