Κυνηγοί, θηροφύλακες και μαθητές έκαναν δεντροφύτευση σε πρώην χωματερή

0

Και πως να μην είναι χαρούμενος από την ανταπόκριση μαθητών δύο Γυμνασίων, αλλά και εθελοντών, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Καραφύλλης

Κυνηγοί, θυροφύλακες, μαθητές και εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπλάσουν πρώην χωματερή του ν. Ροδόπης, πραγματοποιώντας εθελοντική δράση δεντροφύτευσης, την οποία και παρακολούθησε ο “Χ”. Πιο αναλυτικά, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής πραγματοποίησε εθελοντική δεντροφύτευση στο Μεγάλο Δουκάτο το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου. Η δράση έλαβε χώρα στο 1ο χλμ της οδού Μεγάλου Δουκάτου – Ισάλου (παλιά – αποκατεστημένη χωματερή).

Φυτεύτηκαν περίπου 600 καρποφόρα δέντρα και θάμνοι σε μία έκταση 50 στρεμμάτων δημιουργώντας ένα νέο πνεύμονα πρασίνου. Συμμετείχαν οι περιβαλλοντικές ομάδες του 1ου και 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Κομοτηνής, η Διεύθυνση Αναδασώσεων ΑΜΘ, οι εθελοντές του Europe Direct Κομοτηνής κ.ά. φορείς και εθελοντές.

Π. Καραφύλλης: Έχουμε σπείρει 2.500 με 3.000 δέντρα
“Μέχρι σήμερα έχουμε σπείρει περίπου 2.500 με 3.000 δέντρα σε διάφορα σημεία”, ενημέρωσε τον “Χ” ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Καραφύλλης, και συνέχισε: “Τώρα σπέρνουμε άλλα 600, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι οπωροφόρα. Είμαστε στην περιοχή μεταξύ Μεγάλου Δουκάτου και Ίσαλου στον παλιό ΧΑΔΑ, όπου έχουμε φωνάξει το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και έχουν έρθει επίσης εθελοντές από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής. Συμπράττουν και οι κυνηγοί και η Θηροφυλακή του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας”.

Επεσήμανε, σε άλλο σημείο του λόγου του, ότι “την τοποθεσία την επιλέξαμε για ευνόητους λόγους: Τα χωράφια που υπάρχουν είναι σκέτο χώμα, άρα η πανίδα δεν έχει που να κρυφτεί και δεν έχει τροφή στην περιοχή”. Ο δασοπόνος αρχιτέκτονας τοπίου – ομ. θηροφύλακας ΣΤ ΚΟΜΑΘ-ΚΣ Κομοτηνής Νίκος Δουλακάκης έχει αναλάβει το έργο, τον οποίο και ευχαρίστησε ο κος Καραφύλλης.

Δεντροφύτευση σε έναν τέως σκουπιδότοπο
Η δεντροφύτευση περιέλαβε φυτεύσεις δέντρων και θάμνων αλλά και σπορά κατά θέσεις ετήσιων ειδών όπως ηλιόσπορος, τριφύλλι, σουσάμι κ.ά., με κεντρικό στόχο την βελτίωση του βιότοπου της άγριας ζωής. Με την εθελοντική αυτή δράση επιδιώχθηκε να συσταθούν με την ανάπτυξη των φυτών δύο συστάδες δάσους, που σύμφωνα με το σχέδιο φύτευσης προβλέπεται να έχουν κλιμακωτή αύξηση ύψους προς το κέντρο τους. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία για νέες θέσεις φωλεοποίησης και κάλυψης, στις φυλλωσιές και τα κλαδιά, για την άγρια πανίδα, κυρίως για την πλούσια ορνιθοπανίδα που απαντάται στους παρακείμενους διεθνούς σημασίας υγροβιότοπους της λίμνης Ισμαρίδας. Επίσης, δημιουργήθηκαν συμπαγείς ομάδες καρποφόρων θάμνων στα διάκενα της έκτασης ώστε να ευνοηθούν θηλαστικά και εδαφόβια πτηνά όπως ο λαγός, η πέρδικα, το ορτύκι, κ.ά. Τα δασοπονικά είδη που επιλέχθηκαν στη μελέτη είναι κλιματεδαφικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες του τόπου και η ποικιλότητά τους ικανή να προσφέρει πλούσια και ποιοτική τροφή και κάλυψη στην άγρια ζωή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους

Διονύσης Βοργιάς
https://www.xronos.gr 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων