Αναζήτηση και επιλογή ιχνηλατών για αγριόχοιρους αυτή την εποχή

0

Μετά τη λήξη μιας ενεργής δράσης τεσσάρων περίπου μηνών στα βουνά, οι κυνηγετικές ομάδες, ύστερα από ένα μικρό διάστημα ανάπαυλας διεξάγουν -η καθεμία- το δικό της απολογισμό. Διοργανώνονται συνήθως μικρές συγκεντρώσεις των μελών, έτσι ώστε να συζητήσουν και να επεξεργαστούν όλα εκείνα τα στοιχεία που μεσολάβησαν την περασμένη κυνηγετική περίοδο, αλλά επί τω πλείστον, αυτά που προσεχώς εκκρεμούν.

Ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία που έπεται για την κάθε προσεχή χρονιά, είναι αυτό της «αναζήτησης» ενός καλού ιχνηλάτη. Συνήθως η κυνηγετική περίοδος συνοδεύεται από μία ή και περισσότερες «απώλειες» στο δυναμικό μιας ομάδας και κάτι τέτοιο την ωθεί αναγκαστικά και πάλι στην εύρεση ενός καλού γουρουνόσκυλου. Από την άλλη τίθεται και θέμα ανασυγκρότησης ώστε κάποιοι είτε να βελτιώσουν το υπάρχον σύνολο των ιχνηλατών τους, είτε να το μεγαλώσουν.

Κάποιοι (λίγοι) επιλέγουν οι ίδιοι να δημιουργήσουν τους δικούς τους ιχνηλάτες και κάποιοι άλλοι, σπεύδουν στις γειτονικές χώρες για την αγορά ενός -έτοιμου- ή και περισσοτέρων σκύλων.

Σε αυτό το σημείο διακρίνεται ξεκάθαρα η μη ενασχόληση της πλειοψηφίας των γουρουνοκυνηγών με την καθαρόαιμη εκτροφή στη χώρα μας. Οι παρέες διαθέτουν συνήθως ένα έως δύο καλά σκυλιά ημίαιμα (μιγάδες), με κάποια άλλα «βοηθητικά» ξοπίσω τους που ακολουθούν αυτούς τους μπροστάρηδες. Με αποτέλεσμα, όταν τα πρώτα «φεύγουν» λόγω διαφόρων αιτιών, οι κυνηγοί να βρίσκονται και πάλι στα αζήτητα κάποιας χώρας για την εύρεση κάποιων αντάξιων σκύλων αφού οι «μετριότητες» δεν ικανοποιούν κανέναν.

Επιπλέον, έτσι όπως διαδραματίζονται τα πράγματα σήμερα στο κυνήγι αυτό με τους συχνούς τραυματισμούς των ιχνηλατών από τους αγριόχοιρους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι, εκείνος που δεν διαθέτει κάποιο αξιόλογο σύνολο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, κινδυνεύει να ”ξεμείνει” από τη μια στιγμή στην άλλη.

Κατά συνέπεια, οι υπέρμαχοι και χρήστες της καθαροαιμίας είναι οι «κερδισμένοι» πάνω σε αυτό το κομμάτι. Η διαιώνιση των εξίσου καλών απογόνων που προσφέρει η καθαροαιμία, εξασφαλίζει μια επαρκή πορεία για όποιες κακουχίες και αν μελλοντικά προκύψουν. Αποτελεί την ύστατη λύση για προδιαγραφές ιχνηλατών με διαχρονικότητα, αρκεί πολύ απλά να παραδειγματιστούμε με την απλή λογική που εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια τώρα, οι κυνοφιλικά ανεπτυγμένες χώρες.

Και ουδόλως τυχαίως για πολλά χρόνια τώρα ”πάμε εμείς σε αυτούς, αντί να έρθουν αυτοί σε εμάς”.

Αυτό το διάστημα έως και τα τέλη της άνοιξης είναι που «μεταβιβάζονται» από χέρι σε χέρι τα περισσότερα γουρουνόσκυλα. Ήδη αρκετοί κυνηγοί έχουν ξεκινήσει την διαδικασία αναζήτησης ενός σκύλου, με την προϋπόθεση να τον αποκτήσουν. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και απαιτείται χρόνος, χρήμα, γνώση αλλά και τύχη. Κάποιοι καθοδηγούνται από γνωστούς και φίλους προς διάφορες «πηγές» και άλλοι ψάχνουν στα «τυφλά», ποντάροντας περισσότερο στον παράγοντα τύχη.

Η εποχή αυτή προσφέρεται για μακρινά ταξίδια που πολλές φορές απαιτούνται για την περίσταση, τόσο για τους κυνηγούς όσο και για τους σκύλους. Θα πρέπει όμως να λαμβάνονται κάποιες βασικοί παράμετροι υπόψη. Οι συνθήκες, γενικά, αυτό το καιρό είναι ευνοϊκές για αρκετούς παράγοντες. Από την άλλη, όμως, οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες μπορεί να «καλύπτουν» κάποιες ‘’αδυναμίες’’ των ιχνηλατών που επρόκειτο κανείς να αποκτήσει.

Επειδή ο χρόνος που παρέχεται συνήθως από κάποιον ιδιοκτήτη προς τον ενδιαφερόμενο δεν είναι επαρκής, ώστε να εξεταστεί σε βάθος (περί ικανοτήτων) αλλά και χαρακτήρα, ο υποψήφιος σκύλος, είναι κάτι που μπορεί να ξεγελάσει τις πρώτες εκτιμήσεις των ενδιαφερόμενων. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί κυνηγοί αφού την εποχή αυτή δοκίμασαν κάποιους σκύλους και έμειναν ικανοποιημένοι από τις πρώτες εντυπώσεις, μελλοντικά απογοητεύτηκαν καθώς οι επιδόσεις τους σε διαφορετικές συνθήκες δεν ήταν στη συνέχεια οι ίδιες.

Είναι γεγονός ότι οι ιχνηλάτες αυτή την περίοδο ωφελούνται από τις καιρικές συνθήκες καθώς επικρατεί ακόμη κρύο και υγρασία. Τα ίχνη των αγριόχοιρων διατηρούνται αισθητά για ώρες κάτι που βοηθά ακόμη και τις πιο «αδύναμες» μύτες των σκύλων. Επίσης, όλοι σχεδόν οι ιχνηλάτες που διατίθενται προς πώληση προέρχονται από μία πρόσφατη ενεργή κυνηγετική περίοδο οπότε και είναι όλοι «φορμαρισμένοι».

Οι αξιόλογοι -κυνηγετικά- σκύλοι, διακρίνονται την εποχή που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Εκεί πράγματι ξεχωρίζει η δυνατή μύτη ενός ιχνηλάτη, η επιμονή και το πάθος του. Επίσης, ένας χαρισματικός σκύλος όσο και να παραμείνει αδρανής, οι έμφυτες ιδιότητές του θα εξωτερικευτούν άμεσα, όταν και όπου κληθεί να εργαστεί.

Εύλογα θα προβληματιστεί κανείς ότι όσο περνά ο καιρός της νεκρής περιόδου τα περιθώρια της εύρεσης στενεύουν και δεν είναι τόσο εφικτό, ώστε να περιμένουν το διάστημα του καλοκαιριού. Βέβαια, ακόμη και τώρα, μια συνεχής επανεξέταση των σκύλων που επρόκειτο να αποκτηθούν, αρκεί, ώστε να αξιολογηθούν οι ανεπτυγμένες ικανότητές τους. Αυτό όμως απαιτεί και αρκετά έμπειρους κυνηγούς που εστιάζουν στη λεπτομερή εργασία των σκύλων, και το μάτι τους «κόβει».

Παρόλο την οικονομική συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας οι τιμές των γουρουνόσκυλων παραμένουν υψηλά από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κυνηγόσκυλων. Πράγματι, ένα άξιο γουρουνόσκυλο, για την δύσκολη εργασία που επιτελεί κοστίζει και αρκετά χρήματα. Ακόμη και τώρα οι τιμές μπορεί να ανέρχονται από 2 έως 8 χιλιάδες ευρώ. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν οι μεγάλες αυτές αποκλίσεις, αυτό όμως συντελείται από διαφόρους παράγοντες, όπως οι ικανότητες, η φυλή (καθαρόαιμη/διασταύρωση) η ηλικία, αλλά και το πώς εκτιμά κανείς το ‘’υλικό’’ που διαθέτει.

Βέβαια, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ωθεί και τους περισσότερους κυνηγούς να στραφούν σε χώρες χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου απ ‘αυτή της χώρας μας, είναι ο παράγοντας του οικονομικού κι όχι τόσο της ποιότητας των σκύλων.

Σε αυτό που πρέπει ακόμα να δίνεται βάση είναι η αξιοπιστία των εμπλεκομένων, διότι από τέτοιες συνήθως χώρες, προέρχονται σκυλιά (μιγάδες) τα οποία δε φέρουν πάνω τους ηλεκτρονική ταυτοποίηση (μικροτσίπ) και πολλά από αυτά είναι κλεμμένα. Σίγουρα οι υποψήφιοι αγοραστές δε μπορεί να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση αλλά και την κατοχή αυτών των σκύλων, με συνέπεια σε μια ενδεχόμενη περίπτωση να κινδυνεύουν να βρεθούν στο μέλλον εκτεθειμένοι.

Μεγάλη προσοχή επίσης σε αγγελίες του ίντερνετ (fb) από χρήστες του εξωτερικού, οι οποίοι επιλέγουν Έλληνες κυνηγούς ως διαδικτυακούς φίλους προσελκύοντάς τους (με ψεύτικα προφίλ), με σκοπό να τους εξαπατήσουν.
Τους ζητείται να καταθέσουν προκαταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς έναντι κυνηγόσκυλων που διαθέτουν, και αφού εισπράξουν τα χρήματα γίνονται άφαντοι.

H άγνοια, η αφέλεια και η ‘’καψούρα’’ των κυνηγών για τα κυνηγόσκυλα, γίνονται πολλές φορές τροφή για τους επιτήδειους.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων