Γενετική και κληρονομικότητα του σκύλου

0

Όταν κατασταλλάξει κανείς πού θέλει να βρίσκεται, πρέπει να μάθει την ουσία της αναπαραγωγής σκύλων.
Η γενετική και η κληρονομικότητα του σκύλου είναι αυτό που κάνει τα πάντα δυνατά. Δεν είναι το πιο εύκολο κομμάτι, αλλά αν θέλει κανείς να βελτιώσει τις ικανότητές του στην αναπαραγωγή, πρέπει να ξοδέψει ώρες για να καταλάβει το ρόλο της γενετικής στην αναπαραγωγή σκύλων.

Πολλές φορές η γενετική του σκύλου συνήθως φοβίζει τους κυνηγούς. Σκέφτονται για το DNA, τα χρωμοσώματα, τα γονίδια, τα αλληλόμορφα και άλλες λέξεις που δεν θυμούνται πραγματικά τους ορισμούς.

Δεν είμαστε επιστήμονες – είμαστε εκτροφείς σκύλων.
Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε μόνο να κατανοήσουμε τις πτυχές της γενετικής του σκύλου που μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις γραμμές αίματός μας, γενιά μετά τη γενιά. Η γενετική είναι το θεμέλιο της κάθε κληρονομικότητας και αν θέλει κανείς να αναπαράγει ή να αφαιρέσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τους σκύλους, πρέπει να κατανοήσει τους μηχανισμούς πίσω από τη γενετική και την κληρονομικότητα στα σκυλιά.

Μεταξύ των όσων μπορούμε να βρούμε στον γενετικό τομέα, πιστεύω ότι το παρακάτω είναι το ελάχιστο των στοιχειωδών που πρέπει να μάθουμε προκειμένου να αναπαραχθούν σκυλιά ποιότητας.

Κύτταρα, DNA, χρωμοσώματα και γονίδια – ορισμοί που όλοι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Κυρίαρχα και υποχωρητικά γονίδια – κάθε γονίδιο μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές που εκφράζονται ως διαφορετικά γνωρίσματα.
Γενετική έκφραση – διαδικασία με την οποία οι πληροφορίες που περιέχονται σε ένα γονίδιο ή σε πολλά γονίδια, γίνονται ένα χρήσιμο και λειτουργικό προϊόν.
Gene Pool- Γενετική δεξαμενή, σύνολο όλων των γονιδίων, ή γενετικής πληροφορίας, σε έναν πληθυσμό όπως μια φυλή σκύλου.
Γενετικές και περιβαλλοντικές επιρροές – ο φαινότυπος του σκύλου επηρεάζεται από τον γονότυπο του, αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Για τους περισσότερους όλο αυτό ακούγεται πολύ συγκεχυμένο, αλλά αυτή είναι η ουσία της εκτροφής σκύλων ή οποιουδήποτε άλλου είδους.

Τα γονίδια (αλλά και το DNA , η γενετική δεξαμενή , το γενετικό υλικό ) κωδικοποιούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σκύλου, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά (συμπεριφορά). Το ίδιο σημαντικό με τα γονίδια σε οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό, τα γονίδια δεν είναι όλα – το περιβάλλον στο οποίο ζει το σκυλί, παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο κάποια από τα γονίδιά του θα εκφραστούν μέσα από τα χρόνια της ζωής του. Το περιβάλλον μπορεί να είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο από άλλους και μεταξύ των πιο σημαντικών παραγόντων στη ζωή ενός σκύλου, υπάρχουν οι γονείς του, ο εκτροφέας και ο ιδιοκτήτης του.

«Ο ρόλος της γενετικής στην αναπαραγωγή σκύλων»
Η πρώτη και πιο σημαντική αρχή εδώ είναι ότι το ζευγάρωμα δύο σκυλιών δεν δημιουργεί τίποτα νέο . Οι αντισταθμίσεις, εδώ, τα κουτάβια που θα πάρουμε είναι εκεί επειδή αρχίζουμε με αυτό: το DNA των γονέων, το γονιδίωμα και το γενετικό υλικό. Κάποια γνωρίσματα ίσως έχουν κρυφτεί για πολλές γενιές, αλλά επειδή ήταν εκεί και εξακολουθεί να είναι, μπορεί να εμφανιστεί αυτή τη φορά. Όταν δεν εμφανίζεται, το ονομάζουμε υπολειπόμενο γονίδιο, είναι σαφής.

Τα κουτάβια από την ίδια γέννα συνήθως μοιράζονται το 50% των γονιδίων τους (κατά μέσον όρο.) Κάθε κουτάβι κληρονομεί τυχαία το 50% των γονιδίων του από τον πατέρα του και το άλλο 50% από τη μητέρα του. Το μόνο πράγμα είναι ότι δεν είναι απαραιτήτως το ίδιο 50% από το καθένα.

«Ο εκτροφέας είναι ο τρίτος γονέας»
Τούτου λεχθέντος, θα έχουμε τεράστια σημασία στο πώς θα εξελίσσονται και θα μεγαλώνουν τα σκυλιά και τα κουτάβια, ακόμη και αν οι γονείς είναι εξαιρετικά σημαντικοί, δεν πρέπει να αναβάλλουμε όλες τις ευθύνες μας. Μπορεί να μην αλληλεπιδρούμε άμεσα με την εξέλιξη των κουταβιών αλλά έχουμε τεράστιο αντίκτυπο στους γονείς και δη στη σκύλα, αμέσως μετά τη γέννηση. Πρέπει να φροντίζουμε την μητέρα, ώστε να μην παρουσιάζει άγχος μετά την εγκυμοσύνη και παραμελεί τα κουτάβια της.
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το ίδιο λάθος σε κάθε γέννα: δίνουν όλη την προσοχή στα κουτάβια, αλλά ξεχνούν εντελώς τη μητέρα που δικαίως αισθάνεται μόνη σε μια δύσκολη στιγμή. Επειδή γέννησε, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πια αγάπη και χάδια.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων