S.O.S για το κυνήγι στην Κύπρο λόγω έλλειψης θηράματος

0

Σήμα κινδύνου για την κατάσταση των θηραμάτων στην Κύπρο, όπως είναι ο λαγός, η πέρδικα και η φραγκολίνα, στέλλουν προς κάθε κατεύθυνση τόσο ο Κυπριακός Όμιλος Κούρτσχααρ, όσο και ο Κυπριακός Όμιλος Ντράτχααρ, δύο πολύ δραστήρια κλαπ κυνοφίλων κυνηγών, τα οποία καλούν όλους σε εγρήγορση για λήψη μέτρων, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος. Μετά από δικές τους διαπιστώσεις, τονίζουν, αφού βρίσκονται τακτικά μέσα τους βιότοπους, ζητούν νέα διαχειριστικά μέτρα, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να κυνηγούν στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Ομίλου Κούρτσχααρ, Γεώργιος Γεωργίου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κυνηγίου στην Κύπρο σήμερα είναι η έλλειψη θηράματος. Μάλιστα, είπε, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Κανένα μέτρο, τόνισε, δεν θα μπορέσει να ανακάμψει τους πληθυσμούς για να φθάσουν εκεί που ήταν πριν 15 – 20 χρόνια.

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι, για την κατάσταση αυτή του θηράματος έχουν όλοι ευθύνη. Τόσο οι κυνηγοί όσο και η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής. Δυστυχώς δεν σκεφθήκαμε ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο τα θηράματα, ώστε να κυνηγούν στο μέλλον και τα παιδιά μας. Προσπάθειά μας ήταν να καρπωθούμε όσο το δυνατό περισσότερο θήραμα. Έτσι οι πληθυσμοί στους βιότοπους δεν άντεξαν την πίεση που τους προκαλέσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ φταίει και το Ταμείο Θήρας που δεν φρόντισε έγκαιρα να περιορίσει αυτή την πίεση. Οι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου έπρεπε να ήταν φυτώρια για να εμπλουτίζουν τους βιότοπους γύρω τους και όμως είναι νεκροταφεία από θηράματα.

Συνεπώς να καταλάβουμε ότι εάν έχουμε 100 χιλ. θηράματα, πρέπει να καρπωθούμε τις 50 χιλ. και τα υπόλοιπα να παραμείνουν ώστε ν’ αναπαραχθούν και να συνεχίσουν να διατηρούνται οι πληθυσμοί τους. Πρέπει συνεπώς να σταματήσει η μείωση των αριθμών των θηραμάτων. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις εξορμήσεις, να μειώσουμε τις ώρες κυνηγίου ή ακόμα και το κότα. Διότι με αυτά τα δεδομένα και όπως πάμε σήμερα, θα φθάσουμε στην καταστροφή του κυνηγίου. Θα πεθάνει το κυνήγι. Ήδη ο αριθμός των κυνηγών έχει μειωθεί λόγω της έλλειψης θηράματος.

Και πρόσθεσε: Όσον αφορά τους σκύλους, ζητούμε τη σήμανση όλων. Επίσης πρέπει να καταργηθεί η άδεια που πληρώνουμε στους δήμους και κοινότητες. Μας απασχολούν ακόμα και οι κλοπές των σκύλων, κάτι για το οποίο πρέπει να παρθούν πολύ σύντομα μέτρα. Δυστυχώς σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία Περί Σκύλων.

Τέλος, είπε ότι χρειαζόμαστε περιοχές εκπαίδευσης σκύλων, στις οποίες θα πρέπει να τοποθετούνται και θηράματα. Αναφορικά με τον έλεγχο των σκύλων για μικροτσίπ στους βιότοπους εμείς πιστεύουμε ότι είναι πρακτικώς αδύνατο.

Ασχοληθείτε με τα θηρεύσιμα είδη

Ο Όμιλος των Ντράτχααρ πιστεύει ότι δεν πρέπει το Ταμείο Θήρας ν’ ασχολείται με τους στρουθοκάμηλους, τις ζέπρες, τα καναρίνια και άλλα μη θηρεύσιμα είδη. Ακόμα και το αμπελοπούλι, συνέχισε, δεν είναι θήραμα για μας. Ν’ ασχοληθούμε ως Ταμείο Θήρας και ως κυνηγοί με τα θηρεύσιμα είδη.

Και κατέληξε: Με τα λάθη του παρελθόντος πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή. Αφήνουν πολλούς σκύλους σε μια χαράδρα και κάθονται με καρέκλες και ασυρμάτους και περιμένουν. Έτσι καθαρίζουν τους λαγούς. Όσον αφορά το πάγιο αίτημά μας για περιοχές εκπαίδευσης σκύλων με όπλο, το θεωρούμε απαραίτητο. Γιατί διαφορετικά αρκετά σκυλιά θα παθαίνουν κροτοφοβία.

Οι αρμόδιοι δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Ομίλου Ντράτχααρ, Άκης Σταύρου, είπε ότι η μεγάλη μείωση των θηραμάτων υπάρχει και στις περιοχές που έχουν εύκολα πρόσβαση οι κυνηγοί και σε άλλες πολύ πιο δύσκολες. Ουσιαστικά, ανέφερε, ισχύει εκείνο που για χρόνια λέμε, ότι «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Και πρόσθεσε: Αυτή τη διαπίστωση τη ζούμε καθημερινά στους βιότοπους. Και οφείλεται στην κακή διαχείριση των κυνηγετικών πραγμάτων, η οποία έγινε διαχρονικά τόσο όσον αφορά τους βιότοπους, όσο και τα θηράματα. Ένα δεύτερο θέμα είναι η έλλειψη κυνηγετικής παιδείας και κουλτούρας, κάτι για το οποίο δεν ασχολήθηκε κανένας οργανωμένα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Τούτο για μένα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να βρεθούν λύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί φθάσαμε μέχρι εδώ με τη μεγάλη έλλειψη θηραμάτων, είπε ότι κάποιοι αρμόδιοι δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να δουν τα πράγματα πιο πέρα από τη μύτη τους. Δυστυχώς πάρθηκαν αποφάσεις για να ικανοποιηθούν κάποιοι και όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα προχωρήσω και να πω ακόμα ότι αν δεν πεθάνει το κυνήγι σε κάποια χρόνια, θα βρεθεί με το ένα πόδι στον τάφο. Φυσικά μπορούν να παρθούν μέτρα και ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα. Όμως πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές με τομές σε πολλά πράγματα.

Αναφερόμενος στις νέες νομοθεσίες που αφορούν τα σκυλιά, ο κ. Σταύρου είπε ότι σίγουρα έπρεπε να μπει μια τάξη, γιατί δεν είναι σωστό κάποιοι να κυνηγούν με 10 ή και 20 σκύλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις ή κάνουν επίδειξη, ή προσπαθούν να εξασφαλίσουν κρέας. Επίσης μια πραγματικότητα είναι ότι εγκαταλείπουν κάποιοι τα σκυλιά τους στους βιότοπους.

Ο κ. Σταύρου συνέχισε λέγοντας ότι: Αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βγαίνουμε στους βιότοπους για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και όχι να δείξουμε ότι είμαστε πιο ικανοί από τους άλλους, δεν θα πάμε μπροστά. Εμείς συμφωνούμε με κάποιες διατάξεις της νομοθεσίας που προνοούν για μικροτσίπ. Όμως πρέπει να υπάρχει και ο έλεγχος όταν χαθεί ο σκύλος να βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του.

Εκείνο για το οποίο διαφωνούμε είναι ο έλεγχος του σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγίου. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο σκύλος δεν υπακούει για πολλούς λόγους στον βιότοπο. Έτσι το θέμα αυτό πρέπει να το δούμε διαφορετικά.

http://www.philenews.com

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων