Αποζημίωση 150.000 για κυνηγετικό ατύχημα του 1998

0

Κύπρος. Με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, κυνηγός καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους €150.000, πλέον τόκους και €7.700 ιατρικά έξοδα, επειδή, λόγω αμέλειας, τραυμάτισε στο μάτι άλλον κυνηγό. Το κυνηγετικό ατύχημα συνέβη πριν από μια εικοσαετία.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, τον Ιανουάριο του 1998, ο τραυματισθείς πήγε για κυνήγι στην τοποθεσία Άγιος Δημήτριος, παρά το χωριό Λυθροδόντα. Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο εναγόμενος. Εκείνο το οποίο του αποδιδόταν ήταν ότι, λόγω αμέλειας, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον ενάγοντα στο αριστερό του μάτι. Συνεπεία του ατυχήματος ο ενάγων, ο οποίος, τότε, ήταν ηλικίας 48 ετών και ασκούσε το επάγγελμα του λουστραδόρου, με μηνιαίες απολαβές 600 λίρες, υπέστη σοβαρό διαμπερές τραύμα του βολβού του αριστερού οφθαλμού από σφαιρίδιο κυνηγετικού όπλου.

Παρά τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, υποφέρει μόνιμα ως μονόφθαλμος ασθενής. Κρίθηκε κατά 75% ανίκανος για εργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί όπως προηγουμένως και τα εισοδήματά του να περιορίζονται στο επίδομα ανικανότητας το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 270 λιρών. Ο εναγόμενος δεν αρνείτο ότι βρισκόταν στην ίδια περιοχή για κυνήγι, πλην όμως προέβαλλε τη θέση ότι ο τραυματισμός δεν προκλήθηκε από δικούς του πυροβολισμούς αλλά από πυροβολισμούς άλλων κυνηγών που βρίσκονταν στην περιοχή.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του εναγόμενου καταλήγοντας, στη βάση της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιόν του, ότι το σφαιρίδιο που τραυμάτισε τον ενάγοντα προερχόταν από δικό του πυροβολισμό. Το Εφετείο εξέτασε τους ισχυρισμούς του αμελούς κυνηγού και έκρινε πως δεν υπήρχε περιθώριο παρέμβασης και ανατροπής της πρωτόδικης κρίσης.

Ο κυνηγός, ο οποίος καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις, προέβαλε τον διαζευκτικό ισχυρισμό ότι υπήρξε αμέλεια κατά την περίθαλψη του ενάγοντα. Επί του προκειμένου το Εφετείο υπέδειξε ότι, «στη βάση των γεγονότων που έγιναν αποδεκτά από το Δικαστήριο, όχι μόνο δεν έχει καταδειχθεί ιατρική αμέλεια κατά την αποθεραπεία του εφεσίβλητου, αλλά, αντίθετα, η μαρτυρία υποστηρίζει ότι εφαρμόστηκε η ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας και, συνεπώς, οι σχετικοί λόγοι έφεσης απορρίπτονται».

Το Εφετείο απέρριψε την έφεση στο σύνολό της επιδικάζοντας εναντίον του εν λόγω κυνηγού και τα έξοδα τα οποία καθορίστηκαν σε €2.500.

Γιάννης Νεάρχου    
http://www.philenews.com/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων